- Home
- Economic
- CANNES, (04.11.2011, 18:40)
- Anca Dumitrescu ,
G20: 29 de bănci de importanţă sistemică vor fi obligate la rezerve de capital mai mari
Autorităţile de reglementare internaţionale au identificat 29 de bănci, dintre care 17 din Europa, care au o importanţă sistemică pentru sistemul financiar mondial şi vor fi obligate să deţină rezerve de capital mai mari cu 1-2,5 puncte procentuale faţă de alte instituţii de credit.
Urmărește
662 afișări
G20: 29 de bănci de importanţă sistemică vor fi obligate la rezerve de capital mai mari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Dintre băncile menţionate la reuniunea G20 de la Cannes, 17 sunt din Europa, 8 din Statele Unite şi 4 din Asia, se arată într-un comunicat al Fondului de Stabilitate Financiară (FSF).
Unele bănci din Uniunea Europeană sunt deja obligate să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de 9% până la 30 iunie 2012, potrivit acordului de la Bruxelles de săptămâna trecută. Potrivit estimărilor Autorităţii Bancare Europene, aceste bănci vor avea nevoie de capital suplimentar de 106 miliarde de euro.
Între băncile europene de importanţă sistemică patru sunt din Franţa, respectiv BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale şi BPCE, acestea fiind deja anunţate de preşedintele Nicolas Sarkozy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Prima de pensionare de 100.000 de euro nu e un caz unic. Ministrul Mediului: au fost sute de directori care au primit bonusuri uriaşe
-
Veşti neplăcute pentru şoferi. Restricţiile din zona de Nord pentru Magistrala 6 de metrou se prelungesc
-
Va trimite Europa trupe în Ucraina? Propunerea prinde contur: 40 000 şi 50 000 de soldaţi care vor avea trei obiective
Băncile germane Deutsche Bank şi Commerzbank se află şi ele pe listă.
Alte patru bănci sunt din Marea Britanie, între care HSBC Holdings şi Royal Bank of Scotland Group.
Pe listă mai figurează din Europa ING (Olanda), Banco Santander (Spania), UniCredit (Italia) şi UBS (Elveţia).
Goldman Sachs, JP Morgan şi Citigroup se află între băncile americane anunţate, iar între instituţiile de credit din Asia se numără Bank of China.
Lista nu este definitivă, ci va fi actualizată anual şi publicată în noiembrie.
Deocamdată pe această listă figurează numai bănci, dar este posibil ca în viitor să fie incluse şi alte companii financiare.
Aceste bănci, al căror faliment poate afecta întreaga economie, vor fi obligate de la sfârşitul lui 2012 să se conformeze unui regim special de demontare a operaţiunilor în caz de dificultăţi.
Decizia privind creşterea ratei de adecvare a fost aprobată de G20 în tandem cu măsuri de asigurare a demontării ordonate a băncilor falimentare şi de protejare a contribuabililor de costuri.
Între aceste măsuri se află şi dreptul autorităţilor de reglementare de a impune pierderi creditorilor neasiguraţi ai băncilor afectate de criză.
Autorităţile de reglementare vor astfel să evite o repetare a dramei derulate în timpul crizei financiare, când prăbuşirea Lehman Brothers în 2008 a provocat un cutremur în economia mondială.
"Marea lecţie a crizei a fost că lumea are nevoie de un sistem de demontare a instituţiilor financiare, indiferent de mărime, dacă are probleme", a explicat preşedintele FSF, Mario Draghi.
Odată ce recomandările vor deveni lege, aceste norme vor da autorităţilor naţionale puterea de a interveni rapid şi decisiv pentru "a desface ordonat o companie de importanţă sistemică aflată în faliment", a adăugat Draghi, care a devenit la 1 noiembrie preşedintele Băncii Centrale Europene.
Autorităţile de reglementare au impus anul trecut tuturor băncilor, prin intermediul regulilor internaţionale Basel III, o rată de adecvare a capitalului de 7%, faţă de nivelul minim anterior de numai 2%.
Necesarul suplimentar de capital va trebui îndeplinit treptat în perioada 2016-2018. Băncile care nu vor respecta noile reguli vor fi supuse unor restricţii privind plata dividendelor şi bonusurilor.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe