- Home
- Economic
- PLOIEŞTI, (19.03.2017, 10:53)
- Laura Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
GALERIE FOTO Afacere începută în balcon: un prahovean produce plante comestibile pentru marile restaurante
Cu bani împrumutaţi, cu testări făcute în balcon, un tânăr din Prahova produce microplante şi flori comestibile, căutate de marii chefi bucătari din restaurante, panseluţele fiind mentolate, pentru deserturi, iar begoniile dau un gust acrişor cărnii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3764 afișări
GALERIE FOTO Afacere începută în balcon: un prahovean produce plante comestibile pentru marile restaurante
VEZI GALERIA FOTO MAI JOS
Cristi Tudor a început afacerea în urmă cu 4 ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat şi a început business-ul.
„Ideea a venit în anul 2013, în perioada în care lucram pentru o companie multinaţională din Grecia, producătoare de răsaduri. Eram responsabil de două zone din ţară. Oltenia şi Moldova, vindeam răsaduri şi ofeream consultanţă clienţilor, în perioada de vegetaţie. Pentru că aveam o situaţie cu o boală nou aparută la o cultură de pepeni undeva în tară, mă documentam pe un portal al Universităţii de Agronomie din Florida şi într-un mic subsol am descoperit titlul care avea să-mi rămână întipărit în cap - "Mighty microgreens, new food generation". Fix din acel moment am simtit că asta este, că asta vreau să fac şi am crezut din toată inima”, a declarat, croespondentului MEDIAFAX, Cristi Tudor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Afacerea a început-o în balconul locuinţei. Apoi, sera părinţilor avea să devină câmpul său de testare.
„Am pus primele seminţe în balconul apartamentului în care locuiam, în Drumul Taberei. Mă aflam într-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de câteva luni, era anul în care terminasem facultatea şi nu-mi permiteam să neglijez nici jobul şi nici ideea, care m-a prins atât de tare, încat am început treaba serios, fără să stau pe gânduri prea mult. Părinţii mei aveau o seră de plastic în care aveau plantate tomate şi castraveţi, le-am defrişat tot, am improvizat câteva mese de cultura şi ne-am apucat de treabă. Au urmat câteva luni de testare, în care am cizelat produsul, l-am stabilizat şi am verificat piaţa”, a adăugat tânărul afacerist.
Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante.
„Oamenii către care ne-am dus încă de la început au fost chefi din top, cu ajutorul cărora, chiar sub îndrumarea lor, pot spune, am făcut în aşa fel încât să creştem plantuţele din ce în ce mai bine, până le-am stăpânit. Primul nostru client, prima factura emisă, este chiar Joseph Hadad, care ne-a rămas client până în ziua de azi, cu comenzi săptămânale”, a povestit Cristi.
Tânărul recunoaşte că nu i-a fost uşor. Şi-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea şi s-a dedicat creşterii plantelor.
„Nu a fost uşor deloc, aceste testări, le-am desfăşurat în paralel cu jobul, cu ajutorul mamei, care în perioda aceea tocmai îşi dăduse demisia de la jobul pe care îl avea şi pe care am convins-o să-şi amâne angajarea, lucru care s-a întamplat până a ajuns angajat la Microgreeens. Nu aş fi putut face acest lucru fără ea, sub nicio formă. Ea a fost cea care a făcut munca de testare atunci când eu eram la job, cea care a dus prima greul începuturilor”, a mai spus tânărul.
Sera şi-a construit-o cu bani împrumutaţi şi nu avea bani pentru a plăti angajaţi, aşa că a fost “agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator”, după cum spune Cristi Tudor.
„Într un final am avut un produs pe care l-am condus calitativ doar ascendent, nu invers aşa cum se mai întamplă în perioada de testare. A urmat imprumutul la banca - împrumuturi mici la 3 bănci diferite, un total de aproape 30.000 de euro. Am construit sera, mi-am dat demisia şi aşa a început distracţia. Am fost mai bine de un an, agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator şi tot ce mai presupunea activitatea”, precizează Cristi.
Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superfood. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluţiei lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, cantităţile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature.
„Plăntuţele pe care noi le cultivam nu sunt certificate, dar le cultivăm bio. Le spunem că sunt crescute social responsabil. Toate varietăţile pe care noi le creştem sunt apreciate, testăm şi verificam specii şi varietăţi noi tot timpul în ideea de a avea diversitate, în aşa fel încât clienţii să nu ajunga să se plictiseasca de unele sau de altele”, a mai declarat Tudor.
Preferatele agronomului sunt câteva specii originare de pe alte continente - Asia , America de sud. Una din ele este Shiso - un busuioc japonez.
În serele lui Tudor se pot găsi şi florile comestibile care sunt utilizate doar pentru plating, pe deserturi, dar şi pe altfel de preparate.
„Florile pe care noi le cultivăm, mare parte sunt cele de panseluţe, begonie, borago. Florile de panseluţe sunt apreciate pentru culorile diverse, dar şi pentru faptul că au o aromă neutră, foarte greu sesizabil, un gust uşor mentolat şi nu impactează preparatul chefilor, în special deserturile. Are o cantitate destul de mare de vitamina A si C, studiile demostrând că poate ajuta la întărirea sistemului imunitar. Când discutăm de begonie, ea este utilizată în mare parte în preparate cu carne, aceasta având un gust usor acrişor”, a mai spus tânărul afacerist.
Clienţii care cumpără plantele comestibile produse de Cristi Tudor, sunt, în cea mai mare parte, restaurantele de lux.
Galerie foto
Citeşte şi: Şeful de recrutare al LinkedIn dezvăluie primul lucru pe care îl cere unui candidat când îl intervievează
Citeşte şi: De ce românii au în continuare cele mai mici SALARII, deşi sunt cei mai PRODUCTIVI din UE. Explicaţiile specialiştilor
Citeşte şi: Preşedintele ANAF: Până pe 15 aprilie aplicăm noul plan de creştere a colectării la BUGET
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe