- Home
- Economic
- BRUXELLES, (22.04.2015, 14:44)
- Luiza Chiroiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană pentru încălcarea reglementărilor antitrust
Comisia Europeană (CE) a acuzat miercuri în mod formal compania rusă Gazprom pentru că ar abuza de poziţia dominantă pe care o deţine pe pieţele din Europa Centrală şi de Est, în urma unei investigaţii iniţiate în 2012.
Urmărește
135 afișări
Gazprom a fost acuzată formal de Comisia Europeană pentru încălcarea reglementărilor antitrust (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisia a înaintat companiei ruse Gazprom o "declaraţie de obiecţii" prin care arată că producătorul încalcă regulile antitrust ale pieţei gazelor naturale în opt ţări, şi anume Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia.
"Pe baza investigaţiei sale, opinia preliminară a Comisiei este că Gazprom încalcă regulile anticoncurenţiale ale UE prin adoptarea unei strategii de separare a pieţelor de gaze naturale din Europa Centrală şi de Est, de exemplu prin reducerea abilităţii clienţilor de a revinde gazele naturale în afara graniţelor unei ţări. Asta a dat Gazprom posibilitatea de a impune preţuri neechitabile în unele state membre", se arată într-un comunicat al CE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Comisia consideră că Gazprom a implementat o politcă "nedreaptă" de preţuri în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, prin impunerea unor tarife către intermediari care depăşesc costurile companiei din Rusia sau indicii luaţi în considerare pentru calcularea preţurilor.
De asemenea, Comisia arată că se poate ca gigantul rus să fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă prin condiţionarea furnizării de gaze naturale de obţinerea unor contracte cu alte companii în ceea ce priveşte transportul gazelor. Statele avute în vedere în acest caz sunt Bulgaria şi Polonia.
"Am descoperit că Gazprom ar fi construit bariere artificiale care au împiedicat transportarea gazelor din anumite ţări din Europa Centrală şi de Est către alte state, obstrucţionând competiţia transfrontalieră. Dacă îngrijorările noastre vor fi confirmate, Gazprom va trebui să suporte consecinţele legale pentru comportamentul său", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, în comunicatul CE.
Compania din Rusia are la dispoziţie trei luni pentru a răspunde acestor acuzaţii şi poate cere ca reprezentanţii săi să fie audiaţi pentru a-şi prezenta argumentele.
Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale în ţările din Europa Centrală şi de Est avute în vedere în investigaţia iniţiată de CE în august 2012, compania rusă deţinând o cotă de peste 50% pe aceste pieţe.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe