- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gazprom reduce pentru trei zile livrările de gaze către România. Situaţia nu creează probleme
Gazprom a transmis joi Transgaz că livrările de gaze către România vor fi reduse în următoarele trei zile, fără să explice motivele scăderii volumelor, a declarat vineri ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, menţionând că nu există motive de îngrijorare legate de aprovizionarea cu gaze
Gazprom reduce pentru trei zile livrările de gaze către România. Situaţia nu creează probleme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Transgaz a fost notificat aseară (joi - n.r.) de către dispecerul de gaze al Gazprom din Sofia că volumele vor scădea cu 5% vineri, cu 9% sâmbătă şi 5% duminică. Transgaz a cerut explicaţii de la Gazprom privind motivele acestei decizii, dar nu a primit încă un răspuns oficial", a explicat Nicolescu, într-o declaraţie de presă.
El a adăugat că nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze a consumatorilor din România, întrucât importurile de gaze din Rusia sunt extrem de reduse. Spre exemplu, vineri ar fi trebuit ca România să importe de la Gazprom 200.000 de metri cubi de gaz, beneficiarii gazelor fiind companiile Imex, Conef şi WIEE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
-
Robert F. Kennedy, numit ministru al sănătăţii în SUA. Acţiunile Pfizer şi Moderna, scăderi imediate
-
Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului
"Nu există niciun motiv de îngrijorare şi nici nu este ceva care să ne surprindă. Consumul zilnic al României este de 16 milioane metri cub de gaz, în timp ce producţia internă este de 31 milioane metri cubi pe zi", a spus Nicolescu.
Ministrul a adăugat că în această situaţie nu se impune nicio măsură suplimentară din partea autorităţilor, iar Departamentul pentru Energie a informat Comisia Europeană despre reducerea importurilor de gaze din Rusia, arătând că aceasta este procedura standard.
Nicolescu a reiterat că nu există niciun risc ca populaţia să fie afectată de întreruperea alimentării cu gaze pe perioada iernii, indiferent de evoluţia situaţiei în regiune.
Recent, Romgaz a finalizat o investiţie de 27 de milioane de euro pentru creşterea cu 40%, de la 250 milioane metri cubi la 360 milioane metri cubi, a capacităţii de înmagazinare a unui depozit de gaze naturale de la Urziceni, judeţul Ialomiţa.
România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.
Uniunea Europeană a institui vineri noi sancţiuni la adresa Rusiei, care prevăd printr altele măsuri specifice împotriva unor ruşi şi ucraineni acuzaţi că sunt implicaţi în conflictul din Ucraina, dar şi blocarea finanţării datoriei pentru trei companii petroliere, şi anume Rosneft, Transneft şi filiala petrolieră a Gazprom - Gazprom Neft.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Sibiu, că noile sancţiuni impuse Rusiei, dar şi cele impuse de Rusia României "afectează din punct de vedere economic", existând multe firme care aveau exporturi, dar a reiterat ideea că "este un preţ care merită şi trebuie plătit".
Pe fondul temerilor privind o eventuală întrerupere a livrărilor din Rusia pe timpul iernii, statele est-europene au început să îşi suplimenteze stocurile de gaze naturale, România fiind una din puţinele ţări din regiune care îşi poate asigura necesarul de gaze din producţia internă.
În ultimul deceniu, Rusia a oprit de trei ori furnizarea gazelor către Ucraina, în 2006, 2009 şi începând din luna iunie a acestui an, din cauza disputelor cu Kievul referitoare la preţ. În acest an, livrările de gaze către Europa au continuat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO