- Home
- Economic
- GALAŢI, (16.07.2015, 17:45)
- Ovidiu Matache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gerea spune că problemele firmelor de termoficare s-ar putea rezolva prin constituire de asocieri
Ministerul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, joi, că posibile soluţii pentru rezolvarea problemelor privind termoficarea în Galaţi ar fi asocierea dintre Consiliul Local şi Electrocentrale, iar în Bucureşti transformarea RADET în societate comercială şi intrarea într-o asociere cu Elcen.
Urmărește
227 afișări
Ministrul Energiei spune că problemele firmelor de termoficare s-ar putea rezolva prin constituire de asocieri (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Gerea a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, că a fost reluată furnizarea apei calde în sistem centralizat în oraş, după ce acest serviciu a fost sistat la începutul lunii aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Putem să anunţăm cu bucurie aş putea spune reluarea acestui serviciu public absolut elementar, de bază pentru o comunitate modernă. Era de datoria noastră, a tuturor, a celor care suntem implicaţi în administraţia locală, în adminsitraţia centrală, în Guvern, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a debloca lucrurile. Noi la nivelul ministerului vom fi alături de dumneavoastră, de cei din Galaţi, pentru a rezolva toate problemele, dar, ca şi la Bucureşti, şi în alte locuri din ţară, acest lucru nu se rezolvă dacă serviciile nu vor fi plătite", a spus ministrul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
El a mai declarat că, împreună cu autorităţile locale şi cu reprezentanţii societăţilor Electrocentrale, Calorgal şi Romgaz, se vor căuta soluţii pentru asigurarea furnizării căldurii în Galaţi, pentru iarnă.
O posibilă soluţie ar fi ca Electrocentrale Galaţi să fie reorganizată într-o societate cu acţionariat mixt, iar Consiliul Local ar urma să fie acţionar majoritar, iar alţi acţionari să fie Ministerul Energiei, Electrocentrale, Romgaz şi Calorgal.
Această idee avansată de conducerea Electrocentrale Galaţi a fost agreată de ministrul Gerea, care a precizat că o soluţie similară ar urma să fie supusă dezbaterii publice şi la Bucureşti, în cazul Radet.
În acest context, ministrul a menţionat că decizii prin care societăţile locale care produc agent termic treceau din administrarea ministerului de resort în administrarea primăriilor nu mai sunt posibile din punct de vedere legal.
"Acum fac trimitere la un capitol care sigur va intra problabil şi în dezbatere publică, şi anume situaţia şi de la Bucureşti, unde Radet, de exemplu, înregistrează datorii foarte mari către Elcen şi unde s-a pus problema unei fuziuni între Elcen şi Radet, dar sub forma în care Elcen ar fi trecut la Radet, adică cel care avea de încasat era înghiţit de către cel care avea de dat. Acest lucru nu s-a putut face, pentru că există şi o decizie a Curţii Constituţionale din decembrie anul trecut, deşi la un moment am avut intenţie de a face acest lucru. Nu mai este posibil, nu mai este posibil transferul cu titlul gratuit al unor astfel de active, soluţia fiind ori astfel de asocieri, ori adică, spre exemplu, transformarea Radet în societate comercială şi intrarea într-o asociere cu Elcen, ori în cazul lor, probabil, insolvenţă sau faliment…mă rog în cazul lor sunt alte probleme acolo. În cazul Galaţiului asta e soluţia posibilă şi care va pune municipalitatea în postură de acţionar majoritar şi care speram noi va reuşi să gestioneze această nouă asociere, problematică extrem de dificilă la nivelul municipiului, acolo unde se înregistrează datorii foarte mari la plată de către cei care primesc aceste serviciii şi trebuie ca toţi să conştientizăm că fără plata acestor servicii nimeni nu va primi gratis apa caldă sau căldură", a mai spus ministrul Gerea.
În ceea ce priveşte furnizarea apei calde în Galaţi, deocamdată, însă, a fost repornit doar sistemul de furnizare a apei calde şi va mai dura până când localnicii vor avea apă caldă la robinete.
Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale Galaţi, societatea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a estimat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în maximum două zile gălăţenii vor beneficia de apă caldă.
Purtătorul de cuvânt al societăţii Calorgal, cea care asigură furnizarea apei calde în oraş, a afirmat, joi, că în momentul în care apa primită de la Electrocentrale va ajunge la punctele termice la o temperatură de peste 70 de grade Celsius va fi trimisă mai departe către locuinţe.
"Combinatul a dat drumul la abur, CET încălzeşte apa din instalaţii, iar când va ajunge la peste 70 de grade vom putea furniza apa caldă", a spus Mihai Costache, estimând că este o chestiune de câteva ore.
Administratorul special al Electrocentrale Galaţi, Sinan Mustafa, a mai afirmat că pentru a se porni sistemul de încălzire în municipiul Galaţi, la 1 octombrie sau cel târziu la 1 noiembrie, societatea trebuie să găsească sprijin la Ministerul Energiei pentru a i se permite plata eşalonată a sumei de 50 de milioane de lei, pe care o are de achitat la principalii creditori, Romgaz şi Transgaz.
În acest context, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat că Banca Europeană de Investiţii ar fi dispusă să ofere Primăriei un împrumut de 40 de milioane de euro, bani pe care municipalitatea nu va putea să-i aloce societăţii Electrocentrale în actuala formă de organizare.
În municipiul Galaţi nu s-a mai furnizat apă caldă în sistem centralizat de la începutul lunii aprilie, când s-a sistat şi furnizarea agentului termic, din cauza problemelor financiare existente la nivelul societăţilor de termoficare. Într-o primă fază, Curtea de Apel Galaţi a formulat o hotărâre irevocabilă privind declararea falimentului societăţii Apaterm, cea care asigura furnizarea agentului termic şi a apei calde în oraş. De la 1 aprilie, conducerea societăţii Electrocentrale, cea care produce agentul termic şi care este în insolvenţă, a decis, în vederea rentabilizării, să întrerupă până în 30 septembrie livrarea energiei termice către sistemul centralizat al oraşului.
Administratorul special al societăţii Electrocentrale, Sinan Mustafa, declara, marţi, că societatea are de recuperat de la falimentara Apaterm S.A. o datorie curentă de aproximativ 60 milioane lei, exprimându-şi nemulţumirea şi faţă de înlăturarea unei creanţe de 339 milioane lei din programul de plăţi, aferent planului de reorganizare pe care îl avea Apaterm.
Pe de altă parte, Electrocentrale înregistrează acum către Romgaz şi Transgaz datorii curente de aproximativ 55 de milioane lei şi istorice de circa 150 milioane lei. În ceea ce priveşte sumele pe care Apaterm le avea de recuperat de la populaţia oraşului, acestea se ridicau în mai la aproximativ 152 de milioane de lei.
Tot marţi, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a afimat că, în mod normal, populaţia oraşului urma să beneficieze începând de joi de apă caldă în sistem centralizat.
Edilul preciza că reluarea furnizării apei calde este posibilă datorită Combinatului ArcelorMittal care va furniza către Electrocentrale aburul necesar producerii apei calde care va fi distribuită mai departe, prin intermediul societăţiI Calorgal, către oraş.
Acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul lunii septembrie când Electrocentrale ar urma să reia producerea de energie termică pe timpul sezonului rece, atât pentru apa caldă, cât şi pentru agentul termic.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe