- Home
- Economic
- BRUXELLES, (11.07.2013, 11:28)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Germania a respins proiectului propus de CE privind restructurarea băncilor cu probleme
Germania a respins proiectul Comisiei Europene (CE) privind restructurarea băncilor aflate în dificultate la scurt timp după ce a fost prezentat, anunţând un duel între guvernul celei mai mari economii europene şi executivul UE privind cel de-al doilea pilon al uniunii bancare.
Urmărește
295 afișări
Germania a respins proiectului propus de CE privind restructurarea băncilor cu probleme (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Comisia Europeană a propus miercuri aşa-numitul "mecanism unic de rezoluţie" a băncilor aflate în pragul colapsului, al doilea pilon al uniunii bancare convenită de liderii europeni ca soluţie pentru criza datoriilor de stat.
Primul pilon reprezintă noul sistem de supraveghere pentru băncile din zona euro şi din statele care vor solicita aderarea la uniunea bancară. Banca Centrală Europeană va prelua rolul de supraveghetor unic al băncilor europene începând din toamna anului viitor, potrivit celui mai recent calendar adoptat de autorităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit propunerii de miercuri a CE, un "comitet unic de rezoluţie" ar pregăti şi desfăşura restructurarea oricărei bănci aflată în situaţie de criză, din zona euro sau din statele UE care aderă voluntar la schemă. Responsabilitatea declanşării procedurii de rezoluţie ar reveni în mod exclusiv Comisiei Europene, iar mecanismul ar fi garantat şi finanţat dintr-un fond de rezoluţie format prin contribuţii de la industria financiară.
Proiectul ar avea scopul de a reduce la minimum necesitatea de a mobiliza fonduri publice în cazul colapsului unei bănci, precum şi riscurile generate de un astfel de scenariu pentru sistemul financiar şi economie.
Germania a respins însă proiectul aproape imediat ce a fost anunţat.
"În viziunea noastră, cele propuse de Comisie îi depăşesc mandatul. De aceea, noi credem că proiectul nu poate genera prea multă credibilitate", a declarat la Berlin purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, potrivit Wall Street Journal.
Germania a mai respins şi alte încercări ale partenerilor din UE de a transfera riscurile financiare naţionale la nivel european, deoarece ar suporta cea mai mare parte din costuri.
"Avem nevoie de un sistem în care deciziile pot fi luate rapid şi eficient, evitând incertitudinea privind impactul lor asupra finanţelor publice, cu reglementări care să genereze siguranţă în piaţă", a declarat comisarul european pentru piaţa financiară, Michel Barnier, odată cu prezentarea proiectului CE.
Germania a avertizat în repetate rânduri că stabilirea unei autorităţi unice de rezoluţie bancară contravine tratatelor UE, care limitează influenţa executivului de la Bruxelles asupra finanţelor la nivel naţional. Berlinul ar prefera o desfăşurare a proiectului în două etape, începând cu formarea unei reţele de autorităţi naţionale de rezoluţie bancară, urmată de înfiinţarea unui for centralizat numai după ce tratatele UE vor fi fost amendate.
Comisia consideră că propunerile pot fi implementate în conformitate cu tratatele UE în forma actuală, potrivit lui Barnier. CE este de acord cu modificarea tratatelor astfel încât să fie soluţionate observaţiile Germaniei, însă consideră că înfiinţarea uniunii bancare nu trebuie să fie întârziată de un astfel de proces, care s-ar putea prelungi pe termen lung.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe