- Home
- Economic
- (27.03.2024, 18:05)
- Iulian Moşneagu
Germania este omul bolnav al Europei, însă şi celelalte ţări din zona euro tuşesc, iar decalajul faţă de SUA se accentuează
- Germania, omul bolnav al Europei, este pe cale să încheie un trimestru pe care ar prefera să-l uite.
- Primele trei luni ale anului 2024 au marcat probabil al doilea trimestru consecutiv de contracţie economică, iar pentru întregul an este de aşteptat o creştere economică de 0,1%.
- Noua îngrijorare este tusea care vine din alte părţi ale zonei euro.
Urmărește
4587 afișări
Puterea industrială a Germaniei a devenit o povară, cu o cerere încă scăzută, iar o lume cu tot mai multe conflicte au forţat Berlinul să se decupleze de gazul rusesc ieftin şi să-şi reducă dependenţa economică faţă de China.
Însă economiştii atrag atenţia că ar trebui analizate mai atent şi alte ţări europene, potrivit Bloomberg.
Uniunea Europeană a estimat că produsul intern brut al zonei euro va creşte cu doar 0,8% în 2024.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Calendarul alegerilor prezidențiale. Ce decizii ia Guvernul Ciolacu 2.0 săptămâna aceasta
-
Crin Antonescu, despre candidatura sa: „Dar dacă? ”, nu cred că mai are rost această întrebare
-
Elena Lasconi: Klaus Iohannis, chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile
-
Ciolacu discută luni cu liderii coaliţiei despre indexarea pensiilor şi impozite pentru 2025
"Se vorbeşte mereu despre faptul că Germania este un om bolnav... Eu sunt mai îngrijorat că Europa se îmbolnăveşte", a declarat săptămâna trecută şeful Bundesbank, Joachim Nagel.
Noua îngrijorare este tusea care vine din alte părţi ale zonei euro. Economii precum Olanda şi Irlanda, care depind de comerţ, au fost motoarele creşterii europene în ultimii ani, dar acum acestea stagnează. Franţa, a cărei economie bazată pe cerere, de obicei, se mişcă atunci când şi Germania o duce bine, înregistrează o creştere economică slabă în ciuda unui deficit bugetar în creştere, în timp ce ratele mai mari ale dobânzilor sunt apăsătoare.
Italia se aşteaptă ca produsul intern brut să crească cu aproximativ 1% în acest an. Acest rezultat ar fi mai bun decât cel al Germaniei, Franţei, Ţărilor de Jos şi al mediei euro şi ar fi în concordanţă cu performanţele superioare ale Italiei din 2019, în ciuda unui istoric de creştere economică scăzută, datorie ridicată şi politici volatile. Alături de ţări precum Spania şi Portugalia, care, după ani de crize, se bucură de o competitivitate mai mare şi de o creştere a exporturilor, redresarea Italiei este un impuls pentru Europa.
Dar nici Italia nu va avea o creştere spectaculoasă în acest an, ceea ce sporeşte îngrijorarea oficialilor europeni cu privire la decalajul pe termen lung care se creează între Europa şi economia Statelor Unite, care va creşte cu aproximativ 2% în acest an.
Europa rămâne mult în urma SUA
În 2008, economiile UE şi SUA aveau aproximativ aceeaşi mărime. Dar, de la criza financiară mondială, performanţele economice au început să se distanţeze dramatic.
În 2008, economia UE era oarecum mai mare decât a Americii: 16.200 de miliarde de dolari, faţă de 14.700 de miliarde de dolari. Până în 2022, economia SUA crescuse până la 25.000 de miliarde de dolari, iar UE şi Marea Britanie aveau împreună o amploare de 19.800 de miliarde de dolari.
În 2023 economia Statelor Unite era mai mare cu aproape o treime. Era cu peste 50% mai mare decât a Uniunii Europene fără Marea Britanie.
Citește pe alephnews.ro: Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Cât a plătit un turist român pentru intrarea într-un aquapark cu apă termală, aflat la 20 km de granița României, după aderarea la Spațiul Schengen
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe