Germania a ieşit din cea mai severă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Avansul trimestrial al economiei a fost susţinut de creşterea consumului public şi privat şi a activităţii din construcţii şi comerţ, a anunţat Biroul Federal de Statistică într-un raport preliminar privitor la evoluţia economică. În plus, scăderea importurilor a fost mai mare decât cea a exporturilor.
Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu un ritm anual de 7,1% în al doilea trimestru, după ce în perioada ianuarie-martie s-a contractat cu 6,4%.
Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a confruntat cu patru trimestre consecutive de scădere, reprezentând cea mai gravă recesiune de după cel de-Al Doilea Război Mondial. În primul trimestru al acestui an, PIB a coborât cu 3,5% faţă de ultimele trei luni din 2008.
Guvernul german estimează că în 2009 economia va scădea cu aproximativ 6%.
Şi Economia Franţei a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale acestui an, ieşind din recesiune, spre surprinderea analiştilor şi investitorilor, dar şi a guvernului de la Paris.
Creşterea surprinzătoare a Produsului Intern Brut (PIB) al Franţei a fost anunţată, în dimineaţa zilei de joi, de ministrul Economiei, Christine Lagarde, la postul de radio RTL, şi confirmată ulterior de datele oficiale publicate de institutul de statistică INSEE.
"Datele sunt foarte surprinzătoare. După patru trimestre consecutive de scădere, Franţa iese în sfârşit din recesiune, iar creşterea economică redevine pozitivă, la 0,3%", a declarat Lagarde înainte de publicarea datelor INSEE.
Economiştii prognozau o scădere economică de 0,3% în trimestrul al doilea comparativ cu primele trei luni ale anului.
Comparativ cu jumătatea anului trecut, PIB-ul Franţei a scăzut, până la finele primului semestru din 2009, cu 2,4%, potrivit datelor preliminare ale INSEE.
Principalii factori care au susţinut creşterea economiei franceze în trimestrul al doilea sunt consumul, atât în sectorul public, cât şi consumul populaţiei, investiţiile publice şi exporturile.
Recesiunea tehnică este definită ca scăderea PIB-ului în cel puţin două trimestre consecutiv comparativ cu trimestrele anterioare respective.