- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (09.01.2014, 21:28)
- Cristian Fierbinţeanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ghiţă: SUA, cel mai important partener strategic al României. Declaraţia lui Frunda, neinspirată
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă susţine că SUA sunt cel mai important partener al României, calificând drept "neinspirată" declaraţia lui Gyorgy Frunda, care spusese, în contextul vizitei asistentului secretarului de stat american Victoria Nuland la Bucureşti, că simte o superioritate a SUA.
Urmărește
364 afișări
Ghiţă: SUA, cel mai important partener strategic al României, declaraţia lui Frunda, neinspirată (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Întrebat despre declaraţiile lui Frunda, consilier al premierului, referitoare la relaţia României cu Statele Unite ale Americii, deputatul Sebastian Ghiță a declarat că "neinspirat" este un cuvânt prea blând si că astfel de ieşiri, ale unor "consilieri fără relevanţă", nu pot aduce atingere relaţiilor din România şi SUA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
"Cred că domnul Frunda bate câmpii. Nu vreau să-l jignesc şi să spun că a fost o declaraţie idioată, dar cuvântul «neinspirat» este mult prea blând. Statele Unite reprezintă cel mai important partener strategic al României. Dezvoltarea economică a României în condiţii de siguranţă şi stabilitate depinde de acest parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii. Domnul Frunda n-a realizat că declaraţiile sale vor fi folosite ca propagandă anti-Guvern", a declarat Sebastian Ghiţă.
Potrivit acestuia, direcţia occidentală României este incontestabilă, iar relaţiile privilegiate pe care România le are cu SUA nu pot suferi de pe urma unor declaraţii generate de consilieri fără relevanţă reală.
"Astfel de întâlniri, între factori de decizie din administraţia americană şi factori de decizie din administraţia din România vizează aspecte importante, precum cooperarea economică şi dezvoltarea unor parteneriate pragmatice, precum şi teme de interes pentru investiţiile economice americane în creştere, din România", a încheiat deputatul PSD.
György Frunda, consilier al premierului pe probleme juridice, de minorităţi şi relaţii internaţionale, a declarat, pentru Ziare.com, că România nu este o colonie şi că simte o anumită superioritate din partea Statelor Unite, făcând referire la vizita pe care secretarul de stat adjunct american, Victoria Nuland, o va face în România.
"Mi se pare puţin cu un aer de superioritate, ca şi cum ar vorbi dirigintele cu elevii. E normal, trăim într-o lume globalizată, facem parte din sisteme strategice de apărare, dar ce ar fi dacă spunem că am merge noi în SUA să verificăm situaţia condamnărilor la moarte, care contravine tuturor convenţiilor internaţionale sau că mergem să verificăm decizia Parlamentului din Colorado, de la 1 ianuarie, de a admite marijuana. (...) Nu e aroganţă, dar arată o anumită superioritate a Unchiului Sam. Uncle Sam, who is the best and the strongest, Big Uncle Sam (Unchiul Sam, care e cel mai bun si mai puternic - nred) ", a spus Frunda.
Potrivit acestuia, vizita oficialului american "nu este asa intempestivă cum a fost prezentată de presa din ţara noastră".
"Aceste vizite sunt plănuite, se poartă dialoguri între ministerele de Externe, se stabileşte un program, se stabilesc nişte scopuri, se negociază şi pe urmă se vine aici. Nu e România o colonie şi refuz această idee, că vine să inspecteze în România nivelul sau stadiul drepturilor omului, statului de drept şi a democraţiei. Există nişte discuţii, SUA au arătat nu nişte îngrijorări, cum greşit au formulat ziarele, ci niste nelinişti, niste semne de întrebare în legătură cu nişte decizii. Suntem şi noi şi Statele Unite membre NATO, suntem legaţi prin Deveselu, care e foarte important, şi de aceea aceste dialoguri sunt benefice, cu condiţia să fie făcute aproape pe picior de egalitate, ca să nu spun chiar pe picior de egalitate", a mai comentat fostul senator.
Departamentul de Stat a anunţat, miercuri, că Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului american de Stat, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada 10-11 ianuarie, în cadrul unui turneu european.
Potrivit comunicatului, Nuland se va întâlni, vineri şi sâmbătă, cu oficiali de rang înalt şi membri ai societăţii civile, cu care va discuta despre relaţiile bilaterale, probleme regionale şi eforturile de consolidare a statului de drept.
Surse oficiale au precizat pentru MEDIAFAX că Victoria Nuland va fi primită la Palatul Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.
Totodată, asistentul secretarului de Stat, John Kerry, are programată o întrevedere cu ministrul de Externe, Titus Corlăţean.
Pe agenda oficialului american nu este prevăzută nicio întâlnire cu oficiali de la Palatul Victoria.
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, miercuri, că programul premierului Victor Ponta era făcut de multă vreme şi nu putea fi modificat pentru a include o întrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, Victoria Nuland, care va veni, vineri şi sâmbătă, în România.
"Este o vizită pe care eu o calific ca binevenită, cred că este extrem de oportun să discutăm şi vom discuta, cu siguranţă, în primul rând aspectele legate de Parteneriatul Strategic, care este un parteneriat ce reprezintă cheia de boltă a politicii externe româneşti. Vom discuta cu siguranţă şi aspecte regionale, există mare interes în expertiza României (...) Şi vom discuta, cu siguranţă, toate aspectele care pot fi de interes pentru ambele părţi. Am văzut chestiunea cu statul de drept. Eu cred că este o vizită binevenită pentru a avea aceast dialog şi a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate", a precizat Corlăţean.
Ministrul de Externe a spus că este bine că vor exista discuţii directe şi nu prin intermediul presei.
"Eu cred că, după perioada asta şi mai agitată, în care s-a făcut extrem de multă politică este bine să discutăm direct şi nu prin intermediul presei şi apreciez exact vizita doamnei Nuland la Bucureşti, pentru că ne dă prilejul să discutăm direct pentru a vedea exact unde ne aflăm", a subliniat şeful diplomaţiei.
Întrebat de ce premierul Victor Ponta nu are o întrevedere cu Victoria Nuland, Corlăţean a precizat că agenda şefului Guvernului nu a putut fi modificată.
"E agenda pe o face partea americană. Înţeleg că e o întâlnire la Cotroceni. În ceea ce priveşte premierul, am discutat cu domnul prim-ministru de acum două zile, atunci când această vizită a fost anunţată. Programul premierului era făcut de multă vreme, aşa încât, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat şi am mandatul premierului să pot discuta orice fel de aspect pe care şi partea americană şi partea română le consideră necesare", a declarat Titus Corlăţean.
Vizita Victoriei Nuland vine la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat o serie de modificări controversate la Codul Penal, criticate de reprezentanţii diplomatici americani la Bucureşti.
Ambasada SUA la Bucureşti a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate de Camera Deputaţilor "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia României".
Un oficial de rang similar, Philip Gordon, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de Stat Hillary Clinton, s-a aflat la Bucureşti, în 13 august 2012, în urma crizei politice declanşate de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe