- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Gitenstein: Companiile de stat pierd bani, e preferabilă privatizarea lor totală
Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că în România companiile de stat pierd bani din cauza deciziilor proaste şi că Guvernul a făcut paşi semnificativi pentru reformarea acestora prin introducerea unui management specializat, deşi ar fi preferabilă privatizarea completă.
Mark Gitenstein (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Ambasadorul Mark Gitenstein a spus, la o conferinţă care a avut loc la Parlament, că în România companiile de stat sunt o resursă semnificativă, neexploatată, care poate relansa economia către o creştere sustenabilă pe termen lung.
"Aşa cum FMI a spus de mai multe ori, companiile controlate de stat au nevoie urgentă de o reformă accelerată, care să le facă eficiente şi să le transforme în afaceri generatoare de profit şi nu depozitare de influenţă politică şi nepotism", a spus Gitenstein.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
El a vorbit despre valoarea companiilor controlate de stat din România. "În România există 760 de întreprinderi controlate de stat. Valoarea acestora este echivalentă cu aproximativ 11% din PIB-ul României. Aceste întreprinderi ar trebui să fie forţa călăuzitoare din spatele recuperării economice a României, mai ales în sectorul energiei. Dar realitatea este că majoritatea acestor companii pierd bani din cauza deciziilor de afaceri proaste, a operaţiunilor ineficiente şi a lipsei de investiţii", a spus Gitenstein.
Diplomatul a spus că aceste pierderi sunt suportate de la bugetul de stat, "cu alte cuvinte din banii şi aşa limitaţi ai contribuabilului român". El a adăugat că acest lucru "nu numai că-i loveşte pe români acolo unde-i doare cel mai tare, la buzunar", ci afectează şi creşterea, trăgând înapoi economia.
"Potrivit FMI, numai arieratele companiilor de stat reprezintă 5% din PIB. Imaginaţi-vă ce ar putea însemna pentru revenirea economică reintroducerea acestor bani în economie. Nu numai că este o risipă, este şi păcat. Guvernul României a început însă să facă paşi semnificativi pentru a reforma aceste întreprinderi şi pentru a atrage investiţiile private. Aceasta implică vânzarea de pachete minoritare sau chiar majoritate la unele din aceste companii şi introducerea unui management specializat. Eu aş prefera privatizarea completă a companiilor controlate de stat, dar recunosc că aducerea unor manageri privaţi poate pregăti aceste companii pentru privatizare completă", a spus ambasadorul SUA.
El a adăugat însă că pentru ca aceşti paşi imediaţi către privatizare să funcţioneze şi să devină eficienţi, România trebuie să aibă mecanismele necesare pentru "a garanta că managerii sunt complet independenţi şi responsabili pentru atingerea scopurilor lor".
Gitenstein a mai spus că acum este un moment critic pentru România şi că toată lumea vrea să vadă creşterea investiţiilor în sectoare strategice.
"Doar în sectorul energetic România va avea nevoie de 10 miliarde de euro pentru modernizare. Acest lucru nu se poate realiza numai prin banii contribuabililor şi în mod clar aceste companii se confruntă deja cu dificultăţi financiare. Dar investitorii privaţi vor evita să investească până nu vor înţelege exact încotro se îndreaptă aceste companii", a spus Gitenstein.
Ambasadorul a spus că România ar trebui să se uite la Polonia "ca o economie central-europeană emergentă care a luat nişte măsuri foarte curajoase în domeniu".
El a amintit că Guvernul polonez a nunţat în anul 2009 că va iniţia un program prin care va obţine 10 miliarde de euro prin vânzarea totală sau parţială a acţiunilor la întreprinderile de stat.
Potrivit lui Gitenstein, această măsură a dat impulsul Poloniei pe pieţele de capital.
"În 2009 Polonia a fost singura ţară UE care a raportat creştere economică, parţial datorită pieţei de capital solide a acestei ţări", a mai spus Gitenstein, adăugând că Polonia este una din primele 10 economii emergente ale lumii datorită acestor decizii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO