Grecia: Investigaţiile împotriva evazioniştilor fiscali evoluează în ritm de melc

Grecia nu va putea nici în 30 de ani, utilizând procedurile actuale, să finalizeze investigaţiile împotriva tuturor persoanelor suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani de ordinul miliardelor de euro, aflate pe şapte liste ale procurilor din domeniul criminalităţii financiare.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Grecia: Investigaţiile împotriva evazioniştilor fiscali evoluează în ritm de melc

Grecia: Investigaţiile împotriva evazioniştilor fiscali evoluează în ritm de melc (Imagine: Shutterstock)

Numărul codurilor de identificare fiscală incluse în listele analizate de autorităţi se ridică la 1,38 de milioane, relatează Kathimerini.

Investigaţiile, în urma cărora Guvernul speră să suplimenteze veniturile bugetare, au loc cu viteza melcului, după cum recunosc chiar autorităţile, în pofida eforturilor celor implicaţi în proces.

Ineficienţa mecanismelor de monitorizare este descrisă într-un raport de 25 de pagini al procurorului financiar Panayiotis Athanasiou.

Ritmul lent al anchetelor este dovedit de evoluţia investigaţiilor referitoare la o listă de persoane care şi-au transferat fondurile în străinătate, la aşa-numita listă Luxemburg, o listă de greci care deţin proprietăţi în Marea Britanie şi 65 de CD-uri care conţin numele unor persoane care au deţinut sume mari de bani la băncile elene în perioada 2000-2012.

Prima listă include numele a 54.246 de persoane care au trimis bani în străinătate din 2009 până în 2012, dar dintre aceştia numai 588 au fost investigaţi, existând ordine de inspecţie pentru alţi 1.500. Ancheta în cazul listei Luxemburg nu a trecut de 35 de nume.

Ritmul este similar în cazul investigării grecilor care au cumpărat proprietăţi în Marea Britanie în ultimii câţiva ani. Ancheta a început pentru primele 32 de cazuri, dar lista include 306 nume.

În ceea ce priveşte cele 65 de CD-uri cu nume de suspecţi de evaziune fiscală, au fost emise ordine de cercetare pentru 61 de persoane şi ordine de confiscare pentru 34 de conturi bancare şi proprietăţi.

Unele progrese au fost realizate în cazul investigaţiei privind cunoscuta listă Lagarde. Potrivit raportului trimis de Athanasiou ministerelor abilitate, dintre 2.062 de deponenţi la banca britanică HSBC suspectaţi de evaziune fiscală, au fost investigaţi 478.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici