- Home
- Economic
- BRUXELLES, (27.11.2012, 11:04)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grecia primeşte o nouă tranşă de 34.4 miliarde de euro. Creditorii au convenit modificări la programul de ajutor financiar pentru statul elen
Creditorii internaţionali ai Greciei, statele din zona euro şi FMI, au ajuns marţi la o înţelegere pentru modificarea programului de ajutor extern şi eliberarea unei tranşe de 34,4 miliarde de euro, amânată de mai multe luni.
Urmărește
190 afișări
Grecia primeşte o nouă tranşă de 34.4 miliarde de euro. Creditorii au convenit modificări la programul de ajutor financiar pentru statul elen (Imagine: Shutterstock)
Măsurile convenite, care includ reducerea dobânzilor la împrumuturile pentru Grecia la niveluri atât de reduse încât unele ţări vor înregistra pierderi, ar trebui să coboare nivelul de îndatorare al statului elen la 124% din PIB în 2020, comparativ cu estimarea anterioară, de peste 140% din PIB, potrivit Financial Times.
Zona euro va elibera o tranşă de 34,4 miliarde de euro din programul de ajutor pentru Grecia, după aprobarea modificărilor de către parlamentele naţionale. Preşedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a afirmat că vizează o finalizare a plăţii până la 13 decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Fonduri de 9,3 miliarde de euro, reprezentând tranşe de asemenea amânate, vor fi eliberate în trei etape în primul trimestru al anului următor, în funcţie de îndeplinirea unor ţinte de reformă.
Mai multe elemente rămân, încă, nefinalizate, inclusiv un program de răscumpărare de obligaţiuni ale statului elen, al cărui succes este atât de incert, încât şeful FMI, Christine Lagarde, a declarat că Fondul nu va elibera contribuţia la ajutorul pentru Grecia până la finalizarea tranzacţiei.
Lagarde a minimalizat întârzierea, afirmând că FMI şi ţările euro au eliberat şi în trecut tranşele pentru statul elen în momente diferite. Divergenţa marchează, însă, tensiunile dintre Bruxelles şi Washington, care au forţat oraganizarea summit-ului de marţi, a treia reuniune care a discutat despre Grecia în tot atâtea săptămâni.
Fondul a presat pentru un acord care să aducă îndatorarea Greciei la 120% din PIB în 2020, obiectiv care ar forţează guvernele din zona euro să accepte unele pierderi pe finanţările acordate statului elen. Ţările creditoare, precum Germania, şi Olanda, s-au opus.
În schimbul acceptării unui procentaj mai ridicat în 2020, de 124% în loc de 120%, Lagarde a obţinut însă angajamentul reducerii îndatorării la un nivel "substanţial sub" 110% în 2022, promisiune care ar putea forţa ţările euro să acorde noi concesii Greciei în viitor.
În centrul înţelegerii pentru Grecia se află reducerea dobânzilor pentru împrumuturile acordate Atenei. Pentru creditele primite de Grecia prin primul program de ajutor extern, de 110 miliarde de euro, rata dobânzii va fi coborâtă cu un punct procetnual, la numai 0,5 puncte procentuale peste nivelul de pe piaţa interbancară. Impactul asupra datoriei este de circa 2 miliarde de euro, echivalent cu 2 puncte procentuale din PIB în nivelul îndatorării din 2020.
Unele ţări din zona euro, precum Spania şi Italia se împrumută la dobânzi considerabil mai mari decât cele de pe piaţa interbancară, astfel că vor fi nevoite să finanţeze Grecia în pierdere.
În plus, maturitatea împrumuturilor bilaterale şi ajutorului din al doilea pachet financiar, de 130 de miliarde de euro, va fi prelungită cu încă 15 ani. Dobânzile vor fi amânate 10 ani.
Un al doilea element important este acordul ţărilor din zona euro de a renunţa la fonduri de 7 miliarde de euro pe care ar fi trebuit să le primească ca urmare a profitului înregistrat de Banca Centrală Europeană din investiţiile în obligaţiuni ale statului elen.
Aceşti bani vor fi transferaţi Greciei, cu un impact de 4,6 puncte procentuale de PIB în nivelul îndatorării din 2020.
O parte importantă a reducerii îndatorării rămâne să fie asigurată de programul de răscumpărare a obligaţiunilor elene, care se tranzacţionează în prezent pe piaţa financiară la preţuri mult sub valoarea nominală. Oficialii zonei euro au refuzat să dea detalii, afirmând că acestea ar putea conduce la creşterea preţurilor, subminând astfel succesul planului.
Citeşte şi:
Grecia primeşte încă doi ani pentru ţinta de deficit. Germania neagă extinderea ajutorului financiar
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Liderii UE îşi îndreaptă din nou atenţia către Grecia, după eşecul negocierilor privind bugetul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe