Grigorescu: Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat ţine de cum sunt administrate

Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat este legată de modul în care sunt administrate acestea şi există zone unde deficienţele sunt evidente, a declarat ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Grigorescu: Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat ţine de cum sunt administrate

Grigorescu: Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat ţine de cum sunt administrate (Imagine: Alexandru Dobre / Mediafax Foto)

"Cred că vulnerabilităţile sunt mai mult legate de guvernanţa corporatistă, de modul în care gestionăm companiile. Cred că de aici vine principala vulnerabilitate. Ea nu este una legată de toate companiile din sector, dar în anumite zone cu siguranţă acest lucru se vede cu ochiul liber, că avem nişte deficienţe. Cred că avem o parte din sectorul energetic în plin proces de transformare şi mă refer la sectorul minier asupra căruia există o presiune mare şi, chiar dacă de el avem nevoie, din nou spun că avem nevoie de sectorul minier, şi nu spun eu, uitaţi-vă la datele de la Dispeceratul Energetic Naţional şi cred că ar trebui să avem nişte politici publice care să recunoască şi ele că acest cărbune are un rol", a afirmat Grigorescu la ZF Power Summit.

Răspunzând unei întrebări, acesta a spus că are "o paletă" mare de îngrijorări în ceea ce priveşte sectorul pe care îl gestionează.

"Nu am o temere legată de un anumit sector, cred că am o paletă de îngrijorări, am avut de exemplu în iarnă îngrijorări legate de capacitatea sistemului de a reacţiona în condiţii extreme. Mi-am asumat că vom trece cu bine această iarnă, am avut momente de criză, multe dintre ele le-aţi şi văzut, ce s-a întâmplat la ELCEN, cu avarii, cu intemperii care au dat jos stâlpii de electricitate. Văd în fiecare dimineaţă situaţia avariilor, nu avem în fiecare dimineaţă avarii, dar le monitorizăm. Sectorul este atât de vibrant încât îmi oferă o paletă întreagă de surprize", menţionează ministrul Energiei.

În ceea ce priveşte uraniul, România este una din puţinele ţări care are un ciclu nuclear complet, şi care va fi păstrat, afirmă Grigorescu.

"Mi-ar fi plăcut să văd măsuri luate mai din timp, să planificăm tranziţii. Cu siguranţă vom păstra acest ciclu nuclear, e avantajul nostru competitiv şi trebuie să îl păstrăm", a spus el.

Oficialul a vorbit şi despre proiectul reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Cernavodă.

"Negocierile pentru reactoarele 3 şi 4 continuă, este un proces complex, de durată, care continuă, având în vedere şi amploarea investiţiei. Cu siguranţă este un proces despre care vom mai vorbi şi după decembrie 2016 (când mandatul său la minister se va fi încheiat, n.r.)”, a afirmat Grigorescu.

Acesta spune totodată că la sfârşitul acestui an şi-ar dori să vadă implementate reţele inteligente, dar şi să vadă companii din România care produc elemente de reţele inteligente, în prezent existând doar câteva exemple.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici