- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (13.10.2015, 15:40)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Grindeanu, despre privatizarea Poştei: Perioada de El Dorado din România de după '90 s-a încheiat. Despre privatizarea Telekom: Nu am primit încă raportul consultanţilor
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, a declarat că România şi-a respectat angajamentele în faţa CE privind privatizarea Poştei, pentru care a primit o ofertă neangajantă şi dezamăgitoare, fapt ce ar putea duce la schimbarea strategiei privind acestă companie. Totodată, ministrul a declarat că instituţia pe care o conduce nu a primit încă raportul consultanţilor privind privatizarea Telekom.
Urmărește
445 afișări
Ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)
"Noi, ca stat, ne-am respectat scadenţarul, în sensul că, în 2010, Poşta Română şi alte societăţi - CFR Marfă, Oltchim, nu mai intru în amănunte - erau trecute pe lista cu societăţile spre privatizare. A existat o ofertă neangajantă (în cazul Poştei, n.r.), care, din punctul nostru de vedere, a fost nerealistă (...). La termenul limită, cel din 15 septembrie, trebuia să existe o ofertă angajantă. Nu a fost depusă, ceea ce înseamnă, din punctul nostru de vedere, că procesul de privatizare a fost încheiat, noi respectându-ne ceea ce ne-am angajat în faţa Comisiei Europene", a spus Sorin Grindeanu, marţi, la International Digital Forum, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Oferta neangajantă pentru preluarea a 51% din acţiunile Poştei a venit din partea companiei belgienă bpost, care nu a depus însă şi o ofertă angajantă.
"Modul în care au înţeles (reprezentanţii bpost, n.r.) valoarea acestei companii, din punctul meu de vedere, a fost dezamăgitor. Perioada de El Dorado în România de după anii '90 s-a cam încheiat. De aceea, într-un final poate, faptul că o să aşteptăm inclusiv să vedem indicatorii economici ai Poştei - pentru că anul trecut a terminat pe profit; se profilează acelaşi lucru anul acesta - schimbă strategia", a spus Grindeanu.
El a precizat că Poşta Română nu mai este pe pierdere, aşa cum a fost în anii 2010-2011, ci este o companie care, sub un management bun, s-a echilibrat şi a înregistrat profit anul trecut.
"Asta schimbă şi datele şi face mai atractivă această companie. Există şi minusuri, compania are nevoie de foarte multe upgradări de servicii. Dar o să vedem, când se va lua decizia", a spus Grindeanu.
Pe de altă parte, întrebat cine va conduce Poşta Română, având în vedere că actualul şef al companiei, Alexandru Petrescu, ar urma să preia conducerea Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), ministrul a evitat un răspuns clar.
"Eu nu ştiu (ca Alexandru Petrescu, n.r.) să se fi dus deja (la ANCOM, n.r.). Hai să vedem ceea ce se va întâmpla. E o întreagă procedură, dacă acest lucru se va întâmpla, probabil că o să ştim în perioada imediat următoare", a spus Grindeanu.
După expirarea termenului de depunere a ofertei angajante pentru Poşta Română, Guvernul a anunţat că va reanaliza procesul de privatizare a companiei.
Compania de stat a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan de investiţii în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.
În primele şapte luni ale anului, Compania Naţională Poşta Română a înregistrat un profit net de 18,3 milioane de lei (4,13 milioane de euro), la venituri de 655 milioane lei (147 milioane euro).
Compania se aşteaptă să raporteze în acest an un profit brut de 1,6 milioane lei, în scădere cu 95,7% faţă de câştigul de anul trecut, în condiţile în care anticipează că va înregistra un profit de doar un leu din fiecare 1.000 de lei obţinuţi ca venituri.
Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România.
Grindeanu: Nu am primit încă raportul consultanţilor privind privatizarea Telekom
Ministrul pentru Societatea Informaţională a mai declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce nu a primit încă raportul consultanţilor privind vânzarea acţiunilor statului la Telekom, precizând că o discuţie în acest sens va avea loc până la finele săptămânii.
Raportul trebuia să fie finalizat la începutul lunii octombrie.
"Sigur că termenul lor limită în contract este sfârşitul anului, doar că a existat un agreement între noi, ca şi autoritate contractantă, Ministerul pentru Societatea Informaţională, şi acest consorţiu internaţional care a câştigat consultanţa ca toate aceste date să ne vină cât de repede posibil, angajamentul a fost sfârşit de septembrie - început de octombrie. Săptămâna aceasta o să avem iarăşi o videoconferinţă cu dânşii, la Londra", a spus Grindeanu, la International Digital Forum, răspunzând unor întrebări puse de jurnalişti.
Ministerul deţine 46% din capitalul social al Telekom (fostul Romtelecom), restul acţiunilor fiind controlate de grupul elen OTE.
Anul trecut, MSI a selectat un consorţiu format din banca elveţiană UBS şi firmele de brokeraj Swiss Capital şi BT Securities pentru servicii de consultanţă la vânzarea acestei participaţii.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate