Noile focare au atras şi atenţia epidemiologilor, deoarece virusul poate fi transmis la oameni. China a raportat 21 de infecţii umane cu tulpina de gripă aviară H5N6. Mai multe decât în întreg anul 2020.
Coreea de Sud a raportat un focar la o fermă de aproximativ 770.000 de păsări din Chungcheongbuk-do, a declarat luni OIE, citând un raport al autorităţilor sud-coreene. Toate animalele au fost sacrificate.
Tot în Asia, Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarnă 2021, la o fermă de păsări din nord-estul ţării, potrivit OIE, confirmând o declaraţie de săptămâna trecută a ministerului japonez al Agriculturii.
În Europa, Norvegia a raportat un focar de gripă aviară H5N1 în regiunea Rogaland. Focarele apar, în general, toamna, răspândite de păsările sălbatice migratoare.
Guvernul belgian ridicat nivelul de riscîn întreaga ţară, ordonând ca păsările să fie ţinute închise începând de luni, după ce o variantă foarte patogenă a gripei aviare a fost identificată la o gâscă sălbatică.
O mişcare similară a fost luată anterior şi în Franţa şi în Ţările de Jos. Focare de gripă aviară au fost detectate şi în ţările vecine României.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
Gripa aviară nu se poate transmite prin consumul de produse din carne de pasăre.