Guvernul Grindeanu pregăteşte o măsură similară Cabinetului Boc pentru a completa bugetul: Cota din profit vărsată la buget de companiile de stat va fi majorată de la 50% la 90%

Guvernul pregăteşte un memorandum pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net pe 2016 al societăţilor cu capital integral sau majoritar de stat sub forma de dividende la bugetul statului. O măsură similară a mai fost adoptată de Cabinetul Boc în vara anului 2010.

Urmărește
1860 afișări
Imaginea articolului Guvernul Grindeanu pregăteşte o măsură similară Cabinetului Boc pentru a completa bugetul: Cota din profit vărsată la buget de companiile de stat va fi majorată de la 50% la 90%

Guvern: Cota din profit vărsată la buget de companiile de stat va fi majorată de la 50% la 90% (Imagine: Shutterstock)

Printre proiectele de acte normative care ar putea fi incluse pe agenda şedinţei Guvernului din 27 ianuarie se regăseşte un memorandum care vizează „mandatarea reprezentanţilor statului în Adunarea generală a acţionarilor/Consiliul de administraţie, după caz, la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”.

„Există o obligaţie ca 50% din dividende să fie, prin lege, virate către bugetul de stat”, declara în aprilie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului României.

Pe 23 iunie 2010, în plină criză economică şi bugetară, Guvernul Boc a aplicat aceeaşi măsură intenţionată astăzi de Guvernul Grindeanu şi a decis majorarea cotei din profit vărsată la buget de către companiile de stat de la 50% la 90%.

„Am decis ca, companiile cu capital integral sau majoritar de stat, companiile naţionale, să vireze 90% din impozitul pe profit statului, bugetului de stat, spre deosebire de 50% cât aveau obligaţia să facă până în momentul de faţă”, declara Boc în iunie 2010. „Cu alte cuvinte, şi companiile şi regiile de stat trebuie să fie parte la acest efort de solidaritate, de a susţine bugetul de stat în aceste momente dificile”, adăuga Boc, făcând referire la contextul de criză economică şi bugetară în care era plasată România.

Pe 30 iunie 2010, reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii au fost publicate în Monitorul Oficial.

În prezent, companiile de stat sunt obligate prin lege să distribuie cel puţin 50% din profitul pe care îl obţin sub formă de dividende. Cum cele mai mari companii listate la bursă sunt controlate de statul român, o eventuală creştere a acestui prag va avea un impact asupra politicii de dividende, dar şi a evoluţiei acţiunilor. Unele dintre companiile controlate de stat şi listate la bursă au rate de distribuţie a dividendelor apropiate de 90%. De exemplu, Romgaz, companie la care statul român deţine 70% din capital, distribuie în acest an dividende de un miliard de lei, suplimentând profitul net de distribuit cu sume din rezerve. Transelectrica, companie la care statul român deţine 58% din capital, împarte în acest an cu acţionarii dividende de 194 de miliarde de lei, reprezentând 53% din profitul net pe 2015, potrivit Ziarului Financiar.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici