Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea băncii-punte la falimentul unei instituţii de credit

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea unei bănci-punte, care va prelua activele şi pasivele unei instituţii de credit ameninţată de faliment şi va asigura astfel continuarea serviciilor bancare şi plata creditorilor, argumentând decizia prin riscurile existente în sistemul financiar.

Urmărește
418 afișări
Imaginea articolului Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea băncii-punte la falimentul unei instituţii de credit

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite înfiinţarea băncii-punte la falimentul unei instituţii de credit (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În prezent, Banca Naţională a României (BNR) are posibilitatea să instituie administrarea specială asupra unei bănci cu probleme financiare sau să aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de către o altă bancă apreciată ca având o situaţie financiară solidă.

În baza noului cadru legal, dacă se constată sau este previzibilă o deteriorare semnificativă a indicatorilor prudenţiali şi de performanţă financiară a unei instituţii de credit, dacă banca înregistrează o criză de lichiditate ce poate afecta interesele deponenţilor sau altor creditori sau dacă fondurile proprii ale acesteia nu depăşesc 75% din nivelul minim al cerinţelor de capital, Banca Naţională a României va dispune transferul total sau parţial de active şi pasive inclusiv către o bancă-punte.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrală le va putea aplica în cazul în care o instituţie de credit ameninţată de faliment va fi considerată ca având un risc sistemic, adică o eventuală căderea instituţiei de credit va afecta semnificativ şi alte bănci. Înainte de constituirea băncii-punte, BNR are opţiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor în acţionariatul băncii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalţi acţionari.

Procedura a fost convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional în toamna anului trecut.

"De principiu, instrumentul bancă-punte (bridge-bank) constă în crearea unei instituţii de credit temporare, autorizate şi supravegheate de banca centrală, la care să fie realizat transferul de active şi pasive de la o instituţie de credit ce face obiectul unei măsuri de stabilizare, pentru asigurarea continuităţii serviciilor bancare şi a premiselor vânzării băncii-punte sau a activelor şi pasivelor acesteia către un investitor privat eligibil", se arată în ordonanţa aprobată de Guvern.

Pot fi transferate pasivele instituţiei de credit, cu excepţia capitalurilor proprii şi a împrumuturilor subordonate, precum şi activele acesteia, cu excepţia activelor de natura imobilizărilor corporale care, în opinia BNR, nu sunt necesare pentru desfăşurarea activităţii băncii-punte.

Banca-punte va funcţiona cu avizul BNR pe o durată de până la doi ani, cu posibilitatea prelungirii în cazul în care riscul unei ameninţări faţă de stabilitatea financiară vor persista sau negocierile cu investitorul care va achiziţiona aceste active şi pasive nu vor fi încheiate în termen.

Autorizaţia băncii căreia i se preiau activele şi pasivele nu va mai fi valabilă, mandatul conducerii va înceta, adunarea generală a acţionarilor va fi suspendată, iar instituţia va intra în lichidare, atribuţiile de administrare şi conducere urmând să fie preluate de către un administrator delegat desemnat de BNR.

Operaţiunile vor fi realizate cu respectarea normelor de concurenţă "relevante" în domeniu, se arată în documentul aprobat de Guvern.

Activele şi pasivele vor fi preluate de banca-puncte cu scopul unei vânzări ulterioare către un investitor privat, pe baza celei mai avantajoase oferte, iar sumele rezultate vor fi folosite pentru plata creditorilor, conform ordinii de stingere a creanţelor. În ordinea de distribuirie a sumelor obţinute din vânzare, prioritare vor fi însă restituirea eventualelor împrumuturi de la Guvern şi, pe poziţia următoare, refacerea resurselor schemei de garantare.

Banca-punte va avea un capital social care nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei a un milion euro, vărsat în cel mult 30 zile de la data înmatriculării în registrul comerţului. Prin derogare de la legea societăţilor comerciale, banca-punte se constituie ca societate pe acţiuni având ca unoc acţionar Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.

Administrarea băncii-punte va fi organizată în sistem dualist, cu membri ai directoratului desemnaţi de BNR dintre persoane "cu reputaţie şi experienţă recunoscute" în domeniul financiar-bancar, iar atribuţiile consiliului de supraveghere vor fi exercitate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar.

Denumirea băncii-punte se constituie din denumirea instituţiei de credit de la care s-a efectuat transferul de active şi pasive, urmată de iniţialele "BP - S.A.", iar sediul social este la aceeaşi adresă cu cea a instituţiei de credit de la care este efectuat transferul, se arată în document.

Instituţia de credit de la care au fost preluate activele şi pasivele vor fi obligate să presteze în beneficiul băncii-punte, pe bază de contract şi contra unui comision agreat, serviciile aferente activităţilor şi operaţiunilor pe care le derula anterior transferului. În acest sens, furnizorii de utilităţi şi servicii de telefonie nu au dreptul să întrerupă temporar serviciul, iar furnizorii de bunuri în leasing nu pot cere încetarea contractului, dacă obligaţiile sunt respectate.

În situaţii excepţionale în care resursele financiare sunt insuficiente pentru finanţarea măsurilor de stabilizare hotărâte de BNR, Guvernul va pune la dispoziţia Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar sumele necesare sub formă de împrumut din vărsăminte din privatizare înregistrate la Trezorerie. Dacă aceste vărsăminte sunt insuficiente, Ministerul Finanţelor poate lansa împrumuturi de stat de tipul obligaţiunilor de stat dedicate.

"În contextul situaţiei economice internaţionale şi al creşterii în prezent a nivelului riscurilor la adresa stabilităţii financiare, devine imperios necesară îmbunătăţirea instrumentarului pus la dispoziţia autorităţii de supraveghere, suplimentar celui accesibil în procedura administrării speciale, prin implementarea unui set de măsuri de stabilizare a instituţiilor de credit în dificultate pentru soluţionarea ameninţărilor la adresa stabilităţii financiare provenind din deteriorarea situaţiei instituţiilor de credit autorizate de Banca Naţională a României sau a grupurilor din care acestea fac parte", este justificarea Guvernului.

În opinia Executivului, acest sistem va afecta indirect mediul de afaceri prin beneficiile aduse de stabilitatea financiară astfel menţinută, în scopul protejării interesului public, minimizării riscurilor de contaminare şi al menţinerii încrederii pieţei în sistemul bancar, pentru a evita retragerea depozitelor.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a declarat, la finele anului trecut, că înfiinţarea unei bănci-punte sau intrarea Fondului de Garantare în acţionariatul unei bănci cu probleme va fi aplicabilă numai pentru instituţiile de credit care prezintă un risc pentru stabilitatea financiară.

Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a susţinut însă că sistemul bancar este stabil şi că, cel puţin în acest an, nu va exista o situaţie care să necesite crearea unei bănci-punte, dar că orice problemă într-o bancă reprezintă un risc la stabilitatea sistemului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici