Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea de creştere PIB în trimestrul II, la 0,2-0,3%

Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea privind creşterea PIB în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cât anticipa iniţial la 0,2-0,3%, mizând însă pe o performanţă mai bună în trimestrul III datorită producţiei agricole, pentru a atinge ţinta pe întregul an.

Urmărește
221 afișări
Imaginea articolului Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea de creştere PIB în trimestrul II, la 0,2-0,3%

Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea de creştere PIB în trimestrul II, la 0,2-0,3% (Imagine: Shutterstock)

"Estimarea de creştere economică este revizuită la acest moment în uşoară scădere, la 0,2-0,3%, fără să existe totuşi datele finale. Se speră însă într-o performanţă mai bună în trimestrul al treilea, datorită producţiei agricole, astfel încât ţinta unei creşteri economice de 1,5% pentru întregul an să fie atinsă", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

La sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX că Guvernul mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

După aproximativ o săptămână, premierul Emil Boc a declarat că reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de "maximizarea" investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei.

"Avem o creştere economică prognozată de 1,5% (pentru anul în curs, n.r.), dar această creştere nu va fi atinsă dacă trimestrul al treilea nu va fi fructificat la maximum, pentru că el are una dintre cele mai mari ponderi în PIB într-un an. Am aflat dimineaţă că în luna iunie se constată o încetinire a producţiei industriale şi a exporturilor, ceea ce s-ar putea să ne încetinească creşterea economică pentru trimestrul al doilea. De aceea, cu atât mai mult în trimestrul trei trebuie să avem grijă să maximizăm investiţiile şi tot ce înseamnă lucrări", a spus Boc.

El a adăugat că rezultatele din iunie au fost influenţate de tulburenţele de pe pieţele internaţionale.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat marţi datele privind evoluţia deficitului comercial şi a producţiei industriale în iunie şi în primele şase luni.

Exporturile au crescut în primele şase luni cu 28,2%, 22 miliarde de euro, mai lent decât după primele cinci luni, perioadă în care se majoraseră cu 32%. Deficitul comercial a scăzut însă cu 7% în prima jumătate a acestui an, la 4,5 miliarde de euro, exporturile crescând mai rapid decât importurile.

Producţia industrială a crescut în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută cu 7,5% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 7,7%, după ce în iunie indicatorii au fost în urcare faţă de iunie 2010 dar sub cei din mai 2010.

Produsul Intern Brut a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primul trimestru din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor.

Pentru acest an a fost menţinută evaluarea privind 1,5% creştere economică, în timp ce pentru anul viitor creşterea economică prognozată este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% faţă de prognoza iniţială, pe fondul evoluţiilor internaţionale.

România a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 16 august datele privind evoluţia PIB în trimestrul al doilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici