- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.10.2015, 22:57)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Guvernul ar putea discuta cu FMI despre un viitor acord la următoarea misiune, în martie
Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea următoarea misiune în România în martie 2016, când Guvernul ar putea discuta încheierea unui nou acord şi termenii acestuia, însă vrea să rezolve şi restanţele din vechiul acord, a declarat joi seara ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Urmărește
307 afișări
Guvernul ar putea discuta cu FMI despre un viitor acord la următoarea misiune, în martie
"FMI vine în martie anul viitor. Până atunci rămâne de implementat ce a rămas nerezolvat din vechiul acord. Vom trimite o scrisoare către Fond şi vom posta ce a rămas de realizat din acordul care s-a încheiat", a afirmat Teodorovici la o întâlnire cu jurnaliştii.
La vizita din martie, reprezentanţii Guvernului ar putea aduce în discuţie un nou acord cu FMI, însă vor înainta solicitarea formal atunci când şi Fondul va agrea soluţia.
Pentru anul acesta, Guvernul se va încadra în deficitul de 1,86% din PIB (13 miliarde lei), iar pentru anul viitor ţinteşte un deficit pe ESA sub 3% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Calculele realizate împreună cu reprezentanţii FMI privind deficitul bugetar au inclus reducerea dividendelor la 5% din 2016, precum şi majorările de salarii pentru cadrele medicale şi profesori, dar nu şi pe cele programate pentru anul viitor, care urmează să fie dezbătute în Parlament.
Principalele problemele pe care FMI le-a adus în discuţie sunt discrepanţa dintre ţinta de deficit bugetar recomandată de Fond pentru anul viitor, de 1,5% pe ESA, şi nivelul estimat de Guvern, de până la 3%, dar şi problemele din companiile de stat.
"Vrem să îndeplinim şi ce a rămas din vechiul acord. Referitor la ordonanţa 109 (OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice), nu vom mai accepta excepţii pe lista de companii, decât două-trei, de la 30 şi ceva de companii pe listă", a precizat ministrul.
OUG nr. 109/2011 constituie cadrul legislativ pentru garantarea obiectivităţii şi transparenţei selecţiei managementului şi a membrilor organelor de administrare a întreprinderilor de stat.
Guvernul a adoptat în mai o ordonanţă de urgenţă pentru completarea OUG 109, care prevede că autoritatea tutelară poate desemna, prin decizie sau ordin, administratori provizorii. Durata mandatului administratorilor provizorii este de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, fără a putea depăşi, însă, 9 luni.
Teodorovici a propus Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Băncii Mondiale să preia întregul proces de aplicare a OUG 109, întrucât instituţiile internaţionale sunt transparente şi nu pot fi acuzate de interese. Acestea ar urma să facă selecţia şi să deruleze procedurile pentru alegerea managementului privat la companiile de stat.
Totodată, el a solicitat ministerelor să-i trimită până la începutul lunii noiembrie situaţia companiilor pentru a putea întocmi un memorandum cu situaţia globală către instituţiile financiare internaţionale.
"Banca Mondială a fost foarte deschisă. Când am fost la Londra am vorbit cu preşedintele BERD, care a fost de acord. Planul este să facem cooperarea cu BERD şi BM anul viitor, iar în 2017 vedem posibile rezultate ale activităţii", a precizat ministrul.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe