Guvernul înfiinţează Departamentul de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului

Guvernul a aprobat înfiinţarea Departamentului de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului, prin care ministrul Economiei va coordona privatizarea şi monitorizarea inclusiv a companiilor din energie, entitate anunţată ca urmând să fie unica structură responsabilă pentru privatizări.

Urmărește
1199 afișări
Imaginea articolului Guvernul înfiinţează Departamentul de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului

Guvernul înfiinţează Departamentul de Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Aprobarea ordonanţei de urgenţă prin care este înfiinţat DEpartamentul a fost anunţată de Guvern la finalul şedinţei de miercuri, fără alte detalii.

Proiectul prevede înfiinţarea Departamentului pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în subordinea Ministerului Economiei şi în coordonarea ministrului Economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi preluarea atribuţiilor Departamentului pentru Energie în domeniul privatizării.

Departamentul va prelua şi exercită atribuţiile OPSPI şi ale Departamentului pentru Energie referitoare inclusiv la monitorizarea postprivatizare a îndeplinirii clauzelor din contractele de vânzare-cumpărare de acţiuni încheiate în cadrul proceselor de privatizare, pentru companiile naţionale.

"Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Departamentul va derula, în numele Ministerului Economiei, în limitele competenţelor aprobate de ministrul Economiei, activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului, în perioada de pregătire şi realizare a procesului de privatizare la societăţile naţionale, companiile naţionale şi celelalte societăţi din energie, precum şi la filialele acestora", se arată în document.

Procedurile de privatizare, restructurare, dizolvare şi lichidare iniţiate de către OPSPI pentru societăţile din portofoliul Ministerului Economiei, inclusiv pentru filialele acestora, precum şi procedurile de pregătire şi realizare a privatizării pentru societăţile din energie iniţiate de către Departamentul pentru Energie şi aflate în derulare vor fi preluate şi continuate de noul Departament. Pentru societăţile din energie pentru care procedurile de pregătire şi realizare a privatizării sunt în derulare, Departamentul va prelua şi exercita, în numele Ministerului Economiei, inclusiv activităţile legate de exercitarea calităţii de acţionar al statului.

Înfiinţarea Departamentului este argumentată în nota de fundamentare prin faptul că s-a constatat faptul că, în cadrul Ministerului Economiei, două instituţii publice au atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici la care ministerul exercită în numele statului calitatea de actionar, respectiv Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie şi Departamentul pentru Energie.

În acelaşi document, însă, se face referire şi la Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Agriculturii, Autoritatea pentru Administrarea Participaţiilor Statului, arătându-se că şi în cadrul acestora există structuri cu atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici.

"În scopul eficientizării acestor structuri care să realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intenţionează crearea unei structuri care să acţioneze unitar şi coerent astfel încât să se asigure dezideratul programului de guvernare în condiţii de efecienţă şi rentabilizare a companiilor de stat care sa devină competitivi pe pieţele pe care aceştia activează atât la nivel naţional, cât şi regional. Această structură, denumita Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, urmează să se înfiinţeze prin reorganizarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, aceasta preluând încă de la înfiinţare atribuţiile instituţiei publice implicate în privatizare şi pentru operatorii din domeniul energetic şi resurselor energetice, atribuţii pe care în prezent la are Direcţia Generală Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie", se afirmă în document.

În urmă cu o lună, şeful Direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, a anunţat că va propune Guvernului înfiinţarea unei instituţii unice care să se ocupe de privatizări.

"Am iniţiat o propunere: să creăm o instituţie unică cu atribuţii de privatizare, pe care să o înaintăm Guvernului, să se asume un program de privatizare. Instituţia aceasta să fie responsabilă de respectarea calendarului. Dacă este cazul să spună «ok, nu putem lista acum o companie din energie, dar venim cu alta de la transporturi» (...) Eu am beneficiat de o conjunctură favorabilă şi am format o echipă (direcţia de privatizare din departamentul pentru energie, n.r)", a declarat Dumitraşcu.

Noua structură este înfiinţată în contextul în care, după ieşirea PNL de la guvernare, social-democratul Constantin Niţă a fost trecut de la şefia Departamentului pentru Energie, în portofoliul căruia se află companiile energetice, la conducerea Ministerului Economiei, deţinută până atunci de un ministru liberal.

În luna martie a anului trecut, societăţile din sectorul energiei aflate în portofoliul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care reprezenta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea lui Varujan Vosganian (PNL), atunci ministru al Economiei, în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă (PSD), care a primit şi şefia unui departament.

Modificarea a fost efectuată în Parlament, printr-o serie de amendamente care modifică ordonanţa de urgenţă aprobată de Executiv la sfârşitul anului trecut pentru reglementarea noii configuraţii guvernamentale.

Urmare a acestei modificări, dreptul de administrare asupra acţiunilor statului la aceste companii i-a revenit exclusiv ministrului social-democrat pentru Energie, în timp ce ministrul liberal al Economiei a rămas doar cu 28 de companii din industria de apărare, industria constructoare de maşini, mai puţin atractive ca valoare.

Până la acel moment, OPSPI deţinea în portofoliu pachetul majoritar sau acţiuni minoritare la 94 companii din domeniul petrolier, gazelor, electricităţii şi resurselor minerale, printre care Romgaz, Transgaz, Petrotrans, Termoelectrica, complexele energetice Oltenia şi Hunedoara, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, CN Huilei, SNLO, CN Uraniului, Minvest, AN Apele Minerale, Salrom, SN Cărbunelui, Cuprumin, RA Activităţi Nucleare (unde statul este acţionar majoritar), OMV Petrom (unde Ministerul Economiei deţine 20,6% din acţiuni), Oil Terminal (59,6%), Conpet (58,7%), GDF Suez Energy (37%), EON Gaz Distribuţie (37%), EON Gaz Romania (37%), Enel Distribuţie (23-24% în funcţie de filială), Enel Energie (36%), CEZ (18-37% în funcţie de societate).

La acestea se adăugau 16 institute de cercetare în domeniul energiei, cu un bogat patrimoniu imobiliar.

Importanţa companiilor naţionale energetice a declanşat un conflict politic la sfârşitul anului 2006, când 41 astfel de societăţi, precum Petrom, Electrica, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, complexurile energetice Craiova, Rovinari şi Turceni, au fost trecute de Guvern de la OPSPI, care funcţiona atunci într-un minister al Economiei condus de Radu Berceanu (PD), la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, condusă de Teodor Atanasiu (PNL).

La scurt timp de la acel moment, PD a ieşit de la guvernare.

În luna februarie 2013, liberalul Varujan Vosganian, atunci ministru al Economiei, declara că Guvernele României creează ministere pentru oameni în loc să numească persoane competente pentru fiecare minister.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici