Guvernul invită ZTE şi Huawei să fie prezente în primul parc tehnologic pentru firme chineze

ZTE şi Huawei au fost invitate de Guvern să fie prezente în primul parc tehnologic din România destinat firmelor chineze, construcţie convenită de ministerele de resort ale celor două state şi care va fi realizată într-o zonă "nu foarte bogată", a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, aflat în China

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Guvernul invită ZTE şi Huawei să fie prezente în primul parc tehnologic pentru firme chineze

Guvernul invită ZTE şi Huawei să fie prezente în primul parc tehnologic pentru firme chineze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am transmis conducerii Huawei o solicitare din partea prim-ministrului Victor Ponta pentru ca Huawei să fie prezentă în primul parc tehnologic pe care vrem să-l realizăm împreună cu partenerii chinezi, ca rezultat al memorandumului semnat între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Comerţului din China (...) Pentru noi ar fi important ca în primul parc tehnologic pe care vrem să-l facem cu partenerii chinezi să fie companii de dimensiunea şi prestanţa Huawei. Să sperăm că invitaţia noastră va fi acceptată", a spus Dragnea, la finalul discuţiilor cu managementul acestei companii, la Shenzhen.

El a precizat faptul că cele două părţi au convenit să facă un studiu de fezabilitate şi trebuie să ajungă la un acord comun în ceea ce priveşte alegerea unui oraş din România, situat într-o zonă "nu foarte bogată".

"Singurul lucru pe care eu l-am cerut colegilor de la Ministerul Economiei, domnului ministru Niţă, este să ţină cont că acest parc tehnologic ar trebui să fie amplasat într-o zonă nu foarte bogată, adică să folosim realizarea acestui parc şi pentru dezvoltarea unei zone mai puţin dezvoltate. În rest, colegii din minister împreună cu cei China vor decide care este cea mai bună locaţie, vor ţine cont şi de infrastructură, de legăturile de comerţ, de aprovizionar", a spus Dragnea.

De asemenea, vicepremierul român a transmis aceeaşi invitaţie şi conducerii companiei ZTE.

"Am invitat compania ZTE să facă parte din primul viitor parc tehnologic care va fi realizat în România cu companii chinezeşti", a spus Dragnea, la finalul întrevederii cu managementul acestei companii.

Înfiinţată în 1987 de Ren Zhengfei, fost ofiţer în Armata Populară a Chinei, Huawei Technologies este cel mai mare furnizor mondial de soluţii IT&C, cu venituri de 35,4 miliarde de dolari în 2012.

Subsidiara locală a Huawei şi-a început activitatea în 2003.

În iunie 2012, Huawei România a anunţat că a investit şase milioane de euro în deschiderea unui centru de suport global în România, suma urmând să crească la 200 milioane de euro până în 2015.

Potrivit datelor reprezentanţilor subsidiarei locale, până în 2018, producătorul chinez va investi în România incă 100 milioane de euro, cifră care va include şi taxele şi costurile cu forţa de muncă.

În intervalul 2007-2012, investiţiile Huawei în Româia care au totalizat 90 milioane de euro.

ZTE Corporation a fost înfiinţat în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicaţii listat la bursa din Hong Kong şi la cea din Shenzhen.

ZTE produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date, şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.

Vicepremierul Liviu Dragnea se află, în perioada 20-26 martie, în vizită de lucru în China, el fiind şi coordonatorul Comitetului interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de România cu ocazia Reuniunii, la Bucureşti, în 26 noiembrie 2013, a şefilor de Guvern ai Republicii Populare Chineze şi statelor Europei Centrale şi de Est. Comitetul a fost înfiinţat în decembrie 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici