- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (17.04.2011, 13:38)
- Ovidiu Bărbulescu , , ,
Guvernul mizează pe 8,8 miliarde lei din controale mai dese la firme şi 160 milioane lei din averi
Guvernul estimează că va colecta în următorii trei ani venituri de 8,8 miliarde lei prin plăţi suplimentare care vor fi impuse "contribuabililor cu risc fiscal ridicat", urmare a intensificării acţiunilor de control, la care se vor adăuga încasări de 160 milioane lei din impozitarea marilor averi.
Urmărește
75 afișări
Guvernul mizează pe 8,8 miliarde lei din controale mai dese la firme şi 160 milioane lei din averi (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)
Aceste venituri vor fi suplimentate cu alte fonduri colectate prin verificarea preţurilor de transfer în cazul firmelor care efectuează tranzacţii cu persoane afiliate, a companiilor din comerţul electronic, a operatorilor economici care solicită rambursări de TVA de peste 50.000 euro, a persoanelor fizice care au obligaţia plăţii TVA, precum şi prin întărirea controlului la vămi, se arată în proiectul Strategiei fiscal-bugetare a Guvernului pentru perioada 2012-2014, document obţinut de MEDIAFAX.
Veniturile bugetului general consolidat gestionate de Agenţia Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) pentru următorii trei ani sunt estimate pe un trend crescător, la un total de 51,5 miliarde lei, din care 8,6 miliarde lei (1,44% din PIB) colectate în 2012, 16,3 miliarde lei (2,48% din PIB) în 2013 şi 26,5 miliarde lei (0,57% din PIB) în 2014.
Documentul relevă că, din totalul acestor venituri, 8,8 miliarde lei vor fi colectate prin intensificarea acţiunilor de control la "contribuabilii cu risc fiscal ridicat", în vederea creşterii sumelor stabilite suplimentar şi a gradului de conformare voluntară. Sumele estimate să fie obţinute din aceste acţiuni de control se ridică la 1,36 miliarde lei în 2012 (871 milioane lei din TVA, 422 milioane lei din impozitul pe profit, 41 milioane lei din contribuţii sociale şi 27,5 milioane lei din impozit pe venit), la 2,78 miliarde lei în 2013 (1,78 miliarde lei din TVA, 863 milioane lei din impozitul pe profit, 84 milioane lei din contribuţii sociale şi 55,8 milioane lei din impozitul pe venit) şi la 4,68 miliarde lei în 2014 (2,99 miliarde lei din TVA, 1,45 miliarde lei din impozitul pe profit, 140 milioane lei din contribuţii sociale şi 94,1 milioane lei din impozitul pe venit).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Acordul de încetare a focului în Gaza urmează să intre în vigoare duminică
-
Războiul din Ucraina, ziua 1060. Trei persoane ucise în urma unui atac rusesc asupra Kievului / Incendiu la un depozit de petrol din regiunea Tula, Rusia, după un atac cu drone / Aproape 89.000 de soldaţi ruşi confirmaţi morţi în Ucraina, relevă o investigaţie media
-
Român rezident în Anglia, înjunghiat în Egipt, unde se afla ca turist. Reacţia MAE
La aceasta se vor adăuga 160 milioane lei obţinute din verificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venit prin utilizarea metodelor indirecte de control, încasările suplimentare la impozitul pe venit fiind estimate tot cu un trend crescător, de la 30 milioane lei în 2012 la 50 milioane lei în 2013 şi la 80 milioane lei în 2014.
La finele anului trecut, Executivul a decis că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori, prin utilizarea metodelor indirecte de control, respectiv pe baza cheltuielilor efective, a fluxurilor financiare (când sunt înregistrate operaţiuni de încasări şi plăţi fără un venit declarat) şi a patrimoniului (când sunt sesizate creşteri de avere).
Strategia fiscală relevă însă că Guvernul mizează în următorii trei ani pe încasări suplimentare şi din verificarea cu prioritate a preţurilor de transfer în cazul contribuabililor care realizează tranzacţii cu persoane afiliate (340 milioane lei cumulat în intervalul 2012-2014), din creşterea numărului de verificări la persoane fizice care au obligaţia plăţii TVA (un total de 750 milioane lei), controlul firmelor care desfăşoară activităţi comerciale în mediul electronic (un total de 230 milioane lei), efectuarea cu Garda Financiară a controalelor încrucişate pentru "constatarea realităţii" operaţiunilor comerciale ale firmelor care solicită rambursarea TVA în sumă de peste 50.000 euro (un total de 759,3 milioane lei), monitorizarea atentă a firmelor nou-înregistrate în domenii cu risc de evaziune fiscală (un total de 63,9 milioane lei), precum şi prin întărirea controlului şi supravegherii în vamă, în special la frontiera de nord şi est şi în portul Constanţa-Agigea Sud (un total de 3,69 miliarde lei).
În acelaşi timp, Guvernul mizează şi pe 4,9 miliarde lei rezultate din creşterea "conformării voluntare" la plata obligaţiilor bugetare, de la 80,5% în 2011 la 82% în 2012, la 83% în 2013 şi la 84% în 2014.
Urmare implementării unui management performant al arieratelor, concomitent cu acordarea unor facilităţi la plata acestora prin măsuri de eşalonare vor fi încasate venituri suplimentare de 17,5 miliarde lei, iar îmbunătăţirea prin informatizare a activităţii de executare silită (porprirea electronică a conturilor bancare şi vânzarea la licitaţie în sistem electronic a bunurilor sechestrate ale debitorilor) vor genera încasări suplimentare de 1,3 miliarde lei, se mai arată în document.
Fiscalizarea integrală a activităţilor parţial declarate, repunerea în termen a înlesnirilor la plată care şi-au pierdut valabilitatea ca urmare a efectelor crizei economice, unificarea sistemului de administrare a creanţelor persoanelor fizice cu cel de gestionare a creanţelor persoanelor juridice, reducerea perioadei de achitare a facturilor de la momentul predării "în următorii doi ani" sunt alte operaţiuni prin care Guvernul urmăreşte să suplimenteze veniturile bugetare.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:13
Acordul de încetare a focului în Gaza urmează să intre în vigoare duminică
-
astăzi, 07:10