Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic

Guvernul va anunţa, până la sfârşitul lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor pentru sectorul energetic, deoarece România încasează doar 4% în condiţiile în care media europeană presupune o redevenţă de peste 20%, a declarat premierul Victor Ponta.

Urmărește
515 afișări
Imaginea articolului Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic

Guvernul va anunţa, până la finele lunii iunie, un nou nivel al redevenţelor în sectorul energetic (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am de gând ca, în perioada imediat următoare, să modificăm sistemul redevenţelor, pentru că să ai în România o medie de 4% în condiţiile în care media europeană este peste 20%....Nu pot avansa încă o cifră până nu o stabilesc", a spus Ponta la emisiunea "După 20 de ani" la PRO TV.

El a precizat că noul nivel de redevenţe, care ar urma să fie aplicat ulterior, va fi anunţat cât mai repede, până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

Sesiunea parlamentară se încheie la sfârşitul lunii iunie.

Cabinetul Ponta a înscris în programul de guvernare regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor în acord cu prevederile comunitare.

La finalul anului trecut, fostul Guvern Boc a a anunţat că a decis prin ordonanţă de urgenţă, dublarea redevenţei pentru aur, platină şi argint, de la 4% la 8% din valoarea producţiei, şi majorarea redevenţei de la 4% la 6% pentru celelalte produse miniere, precum cărbunele şi apele minerale, o cotă de 20% din taxe urmând să fie cedată autorităţilor locale.

Actul normativ prevedea creşterea redevenţelor la 6% pentru producţia de cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, metale radioactive, pământuri rare, pietre preţioase şi semipreţioase, dar şi pentru ape minerale terapeutice, ape termoninerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice şi la 8% din valoarea producţiei pentru minereuri de metale nobile.

Din categoria minereurilor metale nobile fac parte argintul, aurul, mercurul şi metalele platinice (ruteniu, osmiu, rodiu, iridiu, paladiu şi platina).

În nota de fundamentare a actului normativ se arăta că pentru intervalul următorilor patru ani se poate stima o creştere a veniturilor bugetare provenite din redevenţe miniere/petroliere de aproximativ 1,1 miliarde lei.

Cel mai important zăcământ de aur din România este situat în localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, şi este concesionat în vederea exploatării companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Zăcământul de la Roşia Montană este evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

La sfârşitul lunii martie a acestui an, Guvernul Ungureanu a anunţat însă că ordonanţa de uurgenţă privind majorarea redevenţelor la minereuri feroase şi neferoase, aur, platină şi argint transportul şi tranzitul petrolului a fost lecturată de Guvernul Boc, dar nu şi publicată în Monitorul Oficial, astfel că nu este aplicată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici