Guvernul va ceda pachetul majoritar la filialele Electrica şi complexele Oltenia şi Hunedoara

Filialele de distribuţie şi furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucureşti şi cele două complexe energetice care urmează să fie înfiinţate au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de acţiuni, a anunţat şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks

Urmărește
582 afișări
Imaginea articolului Guvernul va ceda pachetul majoritar la filialele Electrica şi complexele Oltenia şi Hunedoara

Guvernul va ceda pachetul majoritar la filialele Electrica şi complexele Oltenia şi Hunedoara (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax foto)

"Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de aţiuni şi din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distribuţie, Elcen Bcureşti şi cele două companii energetice, Oltenia şi Huedoara, care vor fi înfiinţate prin unirea mai multor unităţi", a afirmat Franks.

El a arătat că privatizarea celor două complexe energetice prin vânzarea pachetelor majoritare a fost discutată cu preşedintele Traian Băsescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea.

Electrica activează pe piaţa de distribuţie şi furnizare a electricităţii. Compania are şi o filială de servicii de mentenanţă, Electrica Serv.

Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica în intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) şi cehii de la CEZ (Oltenia).

Cele trei fililale rămase în portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activităţile de distribuţie şi furizare a energiei.

Totodată, vor mai fi privatizate Complexul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, şi termocentralele Turceni, Craiova şi Rovinari, şi Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei.

Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de FMI, cele două complexe energetice ar urma să fie privatizate până la sfârşitul lunii iunie 2012.

La sfârşitul lunii octombrie Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei, afirma, într-o conferinţă de presă, că FMI nu este foarte interesat ca România să înlocuiască termocentralele ineficiente cu unităţi noi prin privatizări, dar pune "o anumită presiune" pentru vânzarea companiei de stat Electrica.

Guvernul s-a angajat de asemenea să scoată la vânzare pachete minoritare, cu excepţia Oltchim, la mai multe societăţi, în trei grupuri, începând cu Transelectrica în luna octombrie şi Transgaz în decembrie.

Primul grup cuprinde societăţile Oltchim (vânzarea acţiunilor publice rămase către investitori strategici), Romgaz (ofertă publică iniţială pentru 15% din acţiuni), Tarom (investiţie strategică sau ofertă publică iniţială pentru 20% din acţiuni), Transelectrica (ofertă publică secundară pentru un pachet de acţiuni de 15% plus o majorare ulterioară de capital de aproximativ 12%) şi Transgaz (ofertă publică secundară pentru un pachet de acţiuni de 15%).

Cel de-al doilea grup de companii care ar urma să fie privatizate are în componenţă companiile Termoelectrica (vânzare completă a filialelor Galaţi şi Brăila şi continuarea procesului de creare a unor societăţi mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, în Bucureşti şi Constanţa), Hidroelectrica (ofertă publică iniţială pentru un pachet de acţiuni de 10%), şi Petrom (va fi relansată o ofertă publică secundară pentru 9,84% din acţiuni).

Ultimul grup de privatizări include Electrica Serv (privatizare majoritară a întregii societăţi), Nuclearelectrica (cel puţin 10% prin majorare de capital) şi noua companie creată prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici