Guvernul vrea să desfiinţeze AVAS - surse
Guvernul intenţionează să desfiinţeze Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), fie prin comasarea cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) de la Ministerul Economiei, fie prin înfiinţarea unui nou departament în cadrul acestui minister.
Guvernul vrea să desfiinţeze AVAS - surse
Variantele au fost analizate în şedinţa de miercuri a Guvernului şi urmează să fie din nou discutate într-o proximă reuniune a cabinetului, au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.
"Miniştrii au discutat desfiinţarea AVAS fie prin comasarea cu OPSPI, fie prin înfiinţarea unui departament în cadrul Ministerului Economiei, ceea ce ar implica modificarea legii de funcţionare a acestui minister. Au fost voci care au afirmat că nu este o idee bună, în condiţiile în care ţări europene şi-au creat anul trecut sau îşi înfiinţează instituţii pentru recuperarea creanţelor, în contextul crizei, iar Autoritatea are deja aceste atribuţii. Intenţia de desfiinţare a AVAS rămâne şi urmează ca o decizie finală să fie luată la viitoarea şedinţă de Guvern", au precizat sursele.
Potrivit acestora, OPSPI nu are în prezent atribuţii nici de post-privatizare şi nici de recuperare a creanţelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
-
130 milioane lei pentru consolidarea unui bloc cu bulină din Capitală
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
AVAS încasează venituri în principal din privatizarea şi administrarea participaţiilor statului, precum şi din valorificarea de active bancare şi creanţe.
Conform datelor instituţiei, AVAS reprezintă statul în aproape 19.000 de procese comerciale, care implică, printre altele, lichidări, recuperări de creanţe şi instituirea de penalităţi pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, suma pe care ar putea-o recupera totalizând peste 250 milioane de euro.
Totodată, AVAS monitorizează postprivatizare peste 10.000 de contracte, termenele finale pentru multe fiind intervalul 2015-2020, iar totalul debitorilor de la care are creanţe de recuperat este de peste 50.000.
Veniturile AVAS s-au redus dramatic în 2009, an în care instituţia a ratat finalizarea multora dintre proiectele importante anunţate sau asumate, precum privatizarea Avioane Craiova (AVIO), crearea unui SIF cu participaţiile minoritare sau finalizarea plăţilor către păgubiţii FNI.
Portofoliul AVAS a fost extins, la sfârşitul anului 2006, cu 41 de companii, prin preluarea participaţiilor deţinute de Ministerul Economiei, prin OPSPI.
La începutul anului 2009, Executivul a decis însă ca OPSPI să fie transferat din nou, împreună cu firmele din portofoliu, la Ministerul Economiei, AVAS rămânând să gestioneze un portofoliu mult redus.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO