- Home
- Economic
- (09.07.2013, 20:48)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
HARTA CORUPŢIEI: Topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de dare de mită
Sierra Leone conduce, la nivel mondial, topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de acordare de mită, în timp ce în Europa cei mai mulţi oameni care au recunoscut că au plătit mită cel puţin o dată au fost din Ucraina, potrivit Barometrului global al corupţiei publicat marţi de organizaţia Transparency International.
Urmărește
2450 afișări
HARTA CORUPŢIEI: Topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de dare de mită (Imagine: bbc.co.uk)
Sondajul, sau Barometrul Global al Corupţiei din 2013, pentru care au fost chestionaţi 114.000 de oameni din 107 ţări, a evidenţiat câteva aspecte principale privind corupţia la nivel mondial, potrivit bbc.co.uk.
Astfel, posibilitatea de a da mită este de două ori mai ridicată în cazul locuitorilor unei ţări sărace decât în cazul celor din statele mai dezvoltate. În una din trei ţări, cea mai multă mită îi revine poliţiei, iar în aproape una din cinci ţări, topul corupţiei este condus de instituţiile de justiţie. În ansamblu, unul din patru respondenţi a recunoscut că a plătit mită cel puţin o dată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
-
Peste jumătate dintre participanţi sunt de părere că situaţia corupţiei s-a agravat în ultimii doi ani
-
27 la sută dintre respondenţi au spus că în ultimul an au plătit mită la contactul cu un serviciu sau instituţie publică
-
Aproape 9 din 10 oameni au spus că ar acţiona împotriva corupţiei
-
Două treimi dintre cei cărora li s-a cerut să dea mită au spus că au refuzat
-
În 51 de ţări din toată lumea partidele politice sunt văzute ca cele mai corupte instituţii
Citeşte şi:
Raport Transparency International: Peste jumătate din populaţia lumii crede că fenomenul corupţiei s-a agravat
Din harta interactivă realizată de Transparency International, se observă că Sierra Leone are cel mai mare număr de respondenţi care au recunoscut că au plătit mită - 84%.
Ţările cu cea mai joasă rată de acordare a mitei - 1% - sunt Danemarca, Finlanda, Japonia şi Australia.
Din Europa au participat 28 de ţări, dintre care cea mai mare rată de acordare a mitei (dintre cele participante la sondaj) a fost calculată în Ucraina (37%), urmată de Republica Moldova (29%) şi Bosnia şi Herţegovina (28%).
În România, rata de acordare a mitei apare ca fiind de 17 la sută, pe a opta poziţie dintre ţările europene participante. La nivel mondial, ţara noastră este situată la acelaşi nivel cu Macedonia şi Sudan.
Statistica ratelor de acordare a mitei în ţările din Europa:
-
Ucraina - 37%
-
R. Moldova - 29%
-
Bosnia şi Herţegovina - 28%
-
Lituania, Serbia - 26%
-
Grecia - 22%
-
Turcia, Slovacia - 21%
-
Letonia, Cipru - 19%
-
România, Macedonia - 17%
-
Kosovo- 16%
-
Cehia - 15%
-
Ungaria - 12%
-
Bulgaria - 8%
-
Elveţia - 7%
-
Slovenia, Estonia - 6%
-
Marea Britanie, Italia - 5%
-
Georgia, Croaţia, Belgia - 4%
-
Portugalia, Norvegia - 3%
-
Spania - 2%
-
Danemarca, Finlanda - 1%
HARTA INTERACTIVĂ a ţărilor în funcţie de nivelul acordării de mită
Pentru informaţiile despre mită au fost chestionate persoane din 95 de ţări. În cazul unor ţări, precum Brazilia şi Rusia, datele rezultate din anumite întrebări au fost excluse din cercetare, pe motiv de nesiguranţă privind validitatea şi soliditatea răspunsurilor. Pentru întrebările despre instituţiile corupte participanţii au provenit din 105 ţări.
Potrivit bbc.co.uk, marja de eroare pentru fiecare ţară este de 3 la sută. Numărul standard de participanţi din fiecare ţară a fost de 1000 de oameni. Cipru, Luxemburg, Vanuatu şi Insulele Solomon au participat prin câte 500 de locuitori, iar marja de eroare a fost de 4 la sută.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe