HARTA SALARIILOR în 2015. Cu cât vor creşte lefurile românilor din fiecare judeţ

Salariile vor creşte modest în 2015, media la nivel naţional fiind de mai puţin de şase procente, reiese din estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Şomajul va scădea cu doar 0,2 puncte procentuale, la 5,1%, iar numărul mediu de salariaţi ar urma să ajungă la 4,58 milioane de persoane, în creştere cu 72.000 de angajaţi faţă de 2014.

Urmărește
2145 afișări
Imaginea articolului HARTA SALARIILOR în 2015. Cu cât vor creşte lefurile românilor din fiecare judeţ

HARTA SALARIILOR în 2015. Cu cât vor creşte lefurile românilor din fiecare judeţ

Angajaţii din Vâlcea, Olt şi Timiş se vor bucura de cele mai semnificative majorări de salariu în 2015, reiese din cea mai recentă prognoză în profil teritorial a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP).

În Vâlcea, lefurile ar urma să crească anul viitor, în medie, cu 7,3% la circa 1.437 de lei pe lună. În judeţul Olt, angajaţii ar urma să încaseze salarii cu 6,8 procente mai mari, respectiv de circa 1.546 de lei.

Mai bine o vor duce şi salariaţii din vestul ţării, mai exact cei din Timiş, unde lefurile se vor majora cu 6,7% în anul care urmează, clasând judeţul pe poziţia a treia în topul regiunilor cu cei mai bine plătiţi angajaţi, după zona Bucureşti-Ilfov.

TITLURILE ZILEI

La polul opus al clasamentului se află salariaţii din Harghita, cei mai prost plătiţi angajaţi din ţară în 2015, care se vor bucura de majorări medii de 5,3 procente. Ei sunt urmaţi de cei din Bacău, unde lefurile vor creşte, în medie, cu 4,5% şi de cei din Gorj, unde creşterile vor fi de circa 4,2 procente, reiese din estimările Comisiei.

 La nivel naţional, câştigul salarial mediu net lunar al unui angajat ar urma să crească la 1.758 de lei, cu 5,9% mai mult decât media consemnată în 2014.

În 2015, cei mai bine plătiţi angajaţi din economie continuă să fie cei din Bucureşti şi din judeţul Ilfov, cu salarii medii nete de 2.571 de lei, respectiv de 2.182 de lei, ei fiind urmaţi în clasament de Timiş, cu salarii medii nete de 1.927 de lei în 2015.

La coada clasamentului se află Maramureş (1.304 lei pe lună), Bihor (1.261 de lei) şi Harghita (1.202 lei).

 Din punct de vedere al şomajului, cea mai bună evoluţie este aşteptată în Suceava, unde CNP estimează o reducere a acestui fenomen cu 1,3 puncte procentuale (pp), de la 7,1% în 2014, la 5,8% anul viitor.

Reduceri mai însemnate ale şomajului sunt prognozate şi pentru sudul ţării, de 0,7 pp în Teleorman, respectiv de 0,5 pp în Călăraşi, Dâmboviţa şi Giurgiu.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici