- Home
- Economic
- NEW YORK, (21.04.2014, 17:37)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Holcim şi Lafarge ar putea vinde pentru fuziune active cu profituri de circa un miliard de dolari
Holcim şi Lafarge, cei mai mari producători de ciment la nivel mondial, ar putea vinde, pentru finalizarea cu succes a fuziunii de 40 de miliarde de dolari convenite recent, active cu profituri de aproximativ 1 miliard de dolari, din care două treimi din Europa, iar restul posibil din SUA şi Canada.
Urmărește
585 afișări
Holcim şi Lafarge ar putea vinde pentru fuziune active cu profituri de circa un miliard de dolari (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Activele respective urmează să fie vândute pentru ca cei doi producători de ciment să poată obţine acordul autorităţilor de reglementare din regiunile unde îşi desfăşoară operaţiunile, relatează Bloomberg.
Ambele companii au capacităţi de producţie importante şi care se suprapun în Europa în ţări precum Franţa, Germania, Spania, Cehia, România şi Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Fabricile de ciment din America de Nord ar putea atrage interesul unor producători din Europa precum HeidelbergCement şi Titan Cement, dar şi a grupului mexican Cemex, potrivit Susquehanna International Group.
Compania irlandeză CRH, care realizează jumătate din vânzări în Statele Unite, este un alt posibil cumpărător, anticipează Thompson Research Group.
În cazul fabricilor de materiale agregate, între posibilii cumpărători se află Vulcan Materials şi Martin Marietta Materials, dar şi fonduri private de investiţii.
"Unele dintre aceste active sunt de primă calitate, care nu sunt scoase prea des la vânzare, astfel că aproape toată lumea din industria de profil se va gândi dacă să cumpere. Această fuziune poate avea capacitatea să schimbe jocurile", a declarat Ian Osburn, analisat la Cantor Fitzgerald în Loondra.
Grupul elveţian Holcim şi Lafarge, din Franţa, ambele cu operaţiuni în România, au convenit la începutul acestei luni o fuziune prin schimb de acţiuni, care va crea cel mai mare producător de ciment din lume şi va presupune vânzarea de active, mai ales în Europa, pentru a obţine aprobările autorităţilor de reglementare. Tranzacţia este evaluată la circa 29 de miliarde de euro (40 de miliarde de dolari), incluzând şi datoriile nete.
Grupul rezultat în urma fuziunii se va numit Lafarge Holcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atât de conducerea Lafarge, cât şi de cea a Holcim.
În vederea obţinerii acordului autorităţilor de reglementare, cele două companii intenţionează să vândă active generatoare a 10%-15% din profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare, care echivalează potrivit Holcim cu circa un miliard de dolari.
Pe lângă vânzările de active în Europa, companiile ar putea renunţa la active din Canada, Statele Unite, Brazilia, India şi China, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va conduce noul grup.
Activele care ar urma să fie vândute ar putea valora aproximativ 7 miliarde de euro.
Un reprezentant al Holcim a refuzat să comenteze pe tema vânzărilor de active.
"Toate activele noastre sunt de foarte bună calitate, conduse de echipe de înaltă calificare", a declarat Lafond la o conferinţă cu analiştii, din 7 aprilie.
Reprezentanţii Cemex, Titan, CRH şi Martin Marietta nu au putut fi contactaţi, iar un reprezentant al Vulcan a refuzat să comenteze.
În Statele Unite, Lafarge şi Holcim au o cotă de piaţă combinată de 27%, potrivit IBISWorld.
Grupul format prin fuziune va depăşi Cemex, lider în prezent cu o cotă de piaţă de 21%.
"Cele mai multe suprapuneri de operaţiuni ale Holcim şi Lafarge în SUA sunt pe piaţa cimentului. Acolo se va concentra atenţia autorităţilor de reglementare", a spus Ted Grace, analist la Susquehanna în Boston.
Holcim a obţinut anul trecut aproape 16% din venituri în America de Nord, iar Lafarge 21%, potrivit datelor Bloomberg.
Holcim ar putea vinde o fabrică de ciment în Michigan, iar Lafarge o fabrică în Ohio, consideră Kathryn Thompson, director general al Thompson Research în Nashville, Tennessee.
Una dintre companiile interesate să cumpere ar putea fi compania irlandeză CRH, al treilea mare producător de materiale agregat şi betoane din SUA, întrucât desfăşoară operaţiuni în acele state.
Alţi posibili ofertanţi sunt HeidelbergCement şi Cemex, dar şi Titan Cement din Grecia şi Buzzi Unicem din Italia.
Unele companii ar putea să nu poată cumpăra activele respective având în vedere că pe piaţa americană HeidelbergCement şi Cemex sunt la fel de mari dacă nu mai mari decât Lafarge şi Holcim, a arătat Elizabeth Collins, analist la Morningstar în Chicago.
Atât Holcim cât şi Lafarge au făcut achiziţii costisitoare înaintea crizei financiare, în urma cărora au acumulat datorii semnificative. Holcim are în prezent 71.000 de angajaţi în 70 de ţări, iar Lafarge 65.000 de angajaţi în 64 de ţări.
Holcim România deţine două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are aproximativ 950 de angajaţi.
Lafarge are operaţiuni în România pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare în vânzări, dar şi al betoanelor şi agregatelor.
Alături de Lafarge şi Holcim, un alt jucător important pe piaţa cimentului din România este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe