HP România, suspectată de abuz de poziţie dominantă de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei a început o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă a Hewlett-Packard România (HP), autoritatea efectuând mai multe inspecţii inopinate la sediul companiei şi la mai mulţi distribuitori ai acesteia.

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului HP România, suspectată de abuz de poziţie dominantă de Consiliul Concurenţei

HP România, suspectată de abuz de poziţie dominantă de Consiliul Concurenţei (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Inspecţiile s-au desfăşurat în urma unei plângeri privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă naţionale şi comunitare de către compania HP România, se arată într-un comunicat al autorităţii.

"Avem suspiciuni privind un posibil abuz de poziţie dominantă a societătii HP România, manifestat printr-un comportament discriminatoriu în relaţia cu unul dintre partenerii săi contractuali. Acest lucru poate afecta concurenţa pe piaţa comercializării consumabilelor pentru echipamente de printare marca HP şi a serviciilor conexe", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei nici în ceea ce priveşte vinovăţia companiei investigate şi nici în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate.

Dacă în urma investigaţiei comportamentul anticoncurenţial al HP România va fi confirmat, Consiliul Concurenţei poate aplica o amendă ce poate ajunge până la 10% din cifra de afaceri a companiei.

Hewlett Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.

În 2010, afacerile companiei au însumat 340,7 milioane de lei, iar profitul net a atins 44,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici