Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că situaţia economică globală este încă "fluidă", consecinţele pentru România putând fi agravate de neprofesionalismul guvernului actual.

Urmărește
495 afișări
Imaginea articolului Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice

Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iliescu a afirmat că, la nivel global, situaţia economică este încă "fluidă", mai mulţi analişti avertizând de mai mult timp că este posibilă revenirea unei recesiuni mondiale.

El a apreciat că economia mondială, după decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul SUA, depinde în primul rând de reacţia Uniunii Europene.

"Şi Uniunea Europeană se confruntă cu probleme, poate cu excepţia Germaniei, care are o economie mai solidă şi mai puternică, dar nici ei nu îi este uşor, şi a unor state nordice. Dar de răspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales că sunt state europene care se confruntă cu probleme", a spus Iliescu.

Fostul preşedinte a apreciat că, oricare ar fi evoluţia la nivel mondial, România va avea de suferit.

"La noi, pe lângă factorul internaţional care a fost prezent din 2008 încoace, se adaugă probleme specifice care ţin de guvernare şi de economia noastră şi care, la microscară, pot face să apară alte elemente. Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel internaţional, mai ales că aproape toate băncile sunt direct influenţate de evoluţia din Europa, fiind mai toate bănci străine", a declarat Iliescu.

El a afirmat că România face parte dintr-un cadru internaţional căruia nu i se poate sustrage, însă există factori suplimentari de risc cauzaţi de actuala guvernare.

"Dacă am avea un guvern care s-ar adapta mai uşor la evoluţiile rapide pe plan mondial, ar fi o speranţă. Dar având un guvern care şi-a dovedit neprofesionalismul în ultimii ani, care pluteşte în necunoscut, bâjbâind ca o barcă lăsată în voia valurilor fără busolă, este cam greu să cred că Guvernul Boc ar putea fi în stare să ia măsuri care să protejeze cât de cât România în faţa unei crize. În plus, măsurile exagerate de austeritate luate au agravat starea economică, făcând-o şi mai vulnerabilă", a mai declarat Iliescu.

S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.

Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.

Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici