- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (08.08.2011, 10:50)
- Florin Ciolac ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice
Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că situaţia economică globală este încă "fluidă", consecinţele pentru România putând fi agravate de neprofesionalismul guvernului actual.
Urmărește
495 afișări
Iliescu: Neprofesionalismul Guvernului Boc, factor suplimentar de risc în faţa crizei economice (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Iliescu a afirmat că, la nivel global, situaţia economică este încă "fluidă", mai mulţi analişti avertizând de mai mult timp că este posibilă revenirea unei recesiuni mondiale.
El a apreciat că economia mondială, după decizia Standard&Poor's de a retrograda ratingul SUA, depinde în primul rând de reacţia Uniunii Europene.
"Şi Uniunea Europeană se confruntă cu probleme, poate cu excepţia Germaniei, care are o economie mai solidă şi mai puternică, dar nici ei nu îi este uşor, şi a unor state nordice. Dar de răspunsul rapid al UE depinde amploarea unei crize, mai ales că sunt state europene care se confruntă cu probleme", a spus Iliescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Fostul preşedinte a apreciat că, oricare ar fi evoluţia la nivel mondial, România va avea de suferit.
"La noi, pe lângă factorul internaţional care a fost prezent din 2008 încoace, se adaugă probleme specifice care ţin de guvernare şi de economia noastră şi care, la microscară, pot face să apară alte elemente. Este posibil orice, la noi sistemul bancar este dependent de cel internaţional, mai ales că aproape toate băncile sunt direct influenţate de evoluţia din Europa, fiind mai toate bănci străine", a declarat Iliescu.
El a afirmat că România face parte dintr-un cadru internaţional căruia nu i se poate sustrage, însă există factori suplimentari de risc cauzaţi de actuala guvernare.
"Dacă am avea un guvern care s-ar adapta mai uşor la evoluţiile rapide pe plan mondial, ar fi o speranţă. Dar având un guvern care şi-a dovedit neprofesionalismul în ultimii ani, care pluteşte în necunoscut, bâjbâind ca o barcă lăsată în voia valurilor fără busolă, este cam greu să cred că Guvernul Boc ar putea fi în stare să ia măsuri care să protejeze cât de cât România în faţa unei crize. În plus, măsurile exagerate de austeritate luate au agravat starea economică, făcând-o şi mai vulnerabilă", a mai declarat Iliescu.
S&P a redus vineri seară pentru prima dată ratingul AAA al SUA la AA+, din cauza deficitului bugetar şi datoriei publice ridicate, dar şi pe fondul instabilităţii de pe scena politică de la Washington.
Bursele europene au deschis luni în coborâre, după ce agenţia Standard & Poor's (S&P) a redus ratingul de top triplu-A al Statelor Unite la AA+.
Liderii G7 au anunţat că sunt pregătiţi să ia măsuri coordonate "pentru a asigura stabilitatea şi lichiditatea pieţelor financiare", iar Banca Centrală Europeană a sugerat că este pregătită să înceapă să cumpere obligaţiuni de stat italiene şi spaniole de pe piaţa secundară, pentru a combate efectul de contagiune al crizei datoriilor de stat.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge aproape toată luna ianuarie, potrivit meteorologilor EaseWeather
CANCAN.RO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe