- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.07.2022, 01:00)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
IMM-urile vor primi bani din granturi destinate eficienţei energetice şi retehnologizării
Executivul a adoptat vineri ordonanţe de urgenţă prin care se reglementează măsuri destinate IMM-urilor şi autorităţilor publice locale, accesul la finanţare şi facilităţi pentru parcurile de specializare inteligentă.
Urmărește
2717 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
Măsurile adoptate vineri răspund situaţiei generate de creşterea preţului la materialele de construcţii şi la utilităţi publice şi urmăresc reducerea consumurilor energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri şi întreprinderi mari.
Astfel, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanţarea investiţiilor în măsuri de eficienţă energetică pentru întreprinderi mari şi IMM-uri. Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 euro şi valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepţia celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
„Prin măsurile adoptate astăzi (vineri - n.r.), IMM-urile vor putea accesa granturi pentru două tipuri de investiţii: o primă categorie vizează reabilitarea termică a clădirilor industriale, pentru a gestiona costurile de funcţionare şi costurile cu activitatea curentă, iar cea de-a doua este destinată producerii de energie verde. Sunt peste 1 800 de potenţiali beneficiari ai acestor granturi şi ne-am propus ca, cel mai probabil în luna septembrie, să lansăm oficial apelul, astfel încât banii să poată fi accesaţi”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Actul normativ stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii şi cheltuielile eligibile pentru fiecare tip de investiţie.
Sistemele informatice utilizate pentru depunerea documentaţiilor sunt IMM Recover (pentru depunerea, evaluarea, selecţia şi contractarea proiectelor) şi MySMIS 2014-2020 (pentru încărcarea cererii de finanţare şi a documentelor suport necesare implementării tehnice şi financiare a proiectului).
Tot vineri, a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă prin care a IMM-urile din industria alimentară şi a construcţiilor vor putea contracta granturi de investiţii necesare retehnologizării în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operaţional Competitivitate. Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 şi 500.000 de euro, iar numărul estimat de beneficiari este de peste 2.000.
Autorităţile locale au acces la finanţare europeană pentru investiţii în producerea de energie din surse regenerabile. Bugetul alocat acestui tip de investiţii este de 500 milioane euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru consumul propriu de energie al autorităţilor publice locale au valoarea minimă de 500.000 euro şi valoarea maximă de 5.000.000 euro.
Granturile aferente măsurilor de producere a energiei din surse regenerabile pentru comercializare se acordă pe beneficiar şi proiect, sub formă de ajutor de stat, şi au valoarea minimă de 5.000.000 euro şi valoarea maximă de 15.000.000 euro.
„Primăriile vor putea să acceseze fonduri europene pentru gestionarea costurilor cu serviciile publice în domeniul educaţiei, sănătăţii, inclusiv alimentarea cu energie termică a populaţiei, iluminatul public sau transportul public de călători. Măsurile vizează independenţa energetică pentru autorităţile publice locale, astfel încât costurile cu utilităţile să poată fi gestionate eficient”, a explicat ministrul Marcel Boloş.
Actul normativ stabileşte condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii pentru a accesa finanţarea, tipurile de cheltuieli eligibile precum şi criteriile de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii în producţia de energie verde.
Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată vineri se reglementează modalitatea de finanţare a parcurilor de specializare inteligentă, bazate pe un concept partenerial care să contribuie la generarea de soluţii şi produse ale întreprinderilor, creşterea colaborării cu organizaţiile de cercetare şi inovare, asigurarea transferului tehnologic şi implementarea de tehnologii noi.
Conform actului normativ, parcul de specializare inteligentă este definit ca „amplasament delimitat, în care se desfăşoară activităţi de inovare, cercetare, dezvoltare experimentală, transfer de cunoştinţe, transfer tehnologic al unor rezultate referitoare la un produs/serviciu/proces inovator obţinute prin activităţi de cercetare dezvoltare inovare specifice domeniilor de specializare inteligentă, producţie de serie/serie zero, individuală, precum şi alte categorii de activităţi specifice domeniilor de specializare inteligentă”. Titlul de parc de specializare inteligentă este atribuit de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, cu respectarea condiţiilor prevăzute în actul normativ.
Fondatori ai parcurilor inteligente pot fi autorităţile publice locale, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, individual sau în asociere cu institute naţionale de cercetare dezvoltare sau alte organizaţii publice de cercetare care înfiinţează acest tip de parcuri. Fondatorii parcului pot solicita finanţare din fonduri locale, de la bugetul de stat şi din fonduri europene pe baza planului de dezvoltare al parcului.
Ordonanţa de urgenţă prevede acordarea unor facilităţi fiscale, pentru constituirea, implementarea şi realizarea unui parc de specializare inteligentă, printre care: deducerea de 100% a profitului repartizat pe surse de dezvoltare, conform prevederilor legale în vigoare, pentru determinarea profitului impozabil necesar calculului impozitului pe profit datorat de către cei care realizează investiţii în cadrul parcului de specializare inteligent; deducerea din profitul impozabil a unei cote de 50% din valoarea investiţiilor realizate în parcul de specializare inteligentă, pentru societatea-administrator care realizează astfel de investiţii în construcţii sau reabilitări de construcţii şi în infrastructura necesară parcului şi de racordare la reţeaua publică privind utilităţile; deducerea din profitul impozabil a unei cote de 100% din valoarea investiţiilor realizate în parcul de specializare inteligentă, pentru agenţii economici care au încheiate contracte de concesionare şi/sau contracte de administrare şi realizează investiţii în clădiri şi echipamente destinate activităţilor de specializare inteligentă; reducerea în limita a 50% din valoare a redevenţei datorate de către agenţii care au realizat investiţii în parcuri de specializare inteligentă, prin hotărâre a consiliului local, judeţean sau ale consiliului general al municipiului Bucureşti; scutire de la plata impozitului pe clădire şi pe teren.
Actul normativ reglementează condiţiile pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru finanţare parcurilor de specializare inteligentă, având ca beneficiari fondatorii parcului, organizaţii de cercetare şi întreprinderi parte din contractele subsidiare, sub condiţia desemnării ca lider de parteneriat a unei entităţi înregistrate fiscal în România, cu sediul în regiunea în care se implementează parcul de specializare inteligentă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe