În pandemie, firmele au dat afară 180.000 de angajaţi, dar şi-au majorat profitul net
Rezultatele financiare din 2020 ale tuturor companiilor din România arată că, faţă de 2019, firmele şi-au majorat profiturile şi şi-au menţinut relativ constante vânzările, scrie Ziarul Financiar.
În acelaşi timp, firmele şi-au redus semnificativ efectivele de angajaţi şi nu au majorat salariile mai mult decât le impunea legea, prin creşterea salariului minim.
Astfel, cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a ajuns la 1.764 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul 2019, în timp ce efectivul de personal a scăzut cu 180.000 de persoane în aceeaşi perioadă (-4%), ceea ce a dus la o creştere a productivităţii per angajat cu 1,5%, în ciuda pandemiei. Totodată, în 2020 firmele din România au marcat un profit cumulat de 153 de miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de 2019.
În acelaşi timp, salariile angajaţilor au crescut, în medie, cu 7% în 2020 faţă de 2019, fix cu nivelul cu care a crescut salariul minim pe economie, conform ordonanţei date de guvern. În plus, chiar dacă inflaţia a fost mai mică în 2020 – de 2,6%, faţă de peste 10%, cât e acum -, aceasta a anulat o parte din „bunăstarea“ resimţită de angajaţi prin creşterea salariului minim.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Ramona Jurubiţă, country managing partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG, spune că rezultatele firmelor au fost influenţate de modul de lucru din pandemie, care a dus la o eficienţă pe termen scurt, dar şi de măsurile de redresare a economiei, cum a fost şomajul tehnic.
„Ceea ce angajatorii vor avea nevoie să urmărească sunt efectele pe termen lung ale acestui mod de lucru şi ale sustenabilităţii eficienţei (...). Dilema creşterii salariilor vine în contextul unor presiuni multiple pe care angajatorii le au: pe de o parte din perspectiva pieţelor de desfacere şi a puterii de cumpărare a propriilor bunuri şi servicii şi pe de altă parte, urmare a şocurilor pe lanţurile de aprovizionare şi creşterii costurilor cu materiile prime. Şi, ca în orice dilemă, nu trebuie căutată o soluţie, ci trebuie făcută o alegere“, a spus Ramona Jurubiţă de la KPMG.
În contextul unei inflaţii de 10% în martie 2022 şi al reticenţei firmelor de a majora salariile angajaţilor, oamenii sunt din ce în ce mai nemulţumiţi, pentru că trebuie să-şi sacrifice nivelul de trai, întrucât muncesc mai mult şi câştigă, în realitate, mai puţin.
Datele Registrului Comerţului arată că, în 2020, cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a ajuns la 1764 mld. lei, în scădere cu 3% faţă de anul 2019, în timp ce efectivul de personal a scăzut cu 180.000 de persoane în aceeaşi perioadă (-4%), ceea ce a dus la o creştere a productivităţii per angajat cu 1,5%, în ciuda pandemiei. Astfel, un angajat român a avut o productivitate (calculată ca cifra de afaceri/ numărul mediu de angajaţi) de peste 415.000 lei în 2020. Iar productivitatea crescută, cumulată cu menţinerea relativ la acelaşi nivel a vânzărilor şi cu o scădere a efectivelor de salariaţi, a condus la o creştere a profiturilor.
În 2020 cele peste 800.000 de firme din România au marcat un profit cumulat de 153 de miliarde de lei, în creştere cu 3% faţă de 2019. În acelaşi timp, salariile angajaţilor au crescut, în medie, cu 7% în 2020 faţă de 2019, fix cu nivelul cu care a crescut salariul minim pe economie, conform ordonanţei date de guvern.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO