- Home
- Economic
- MAREA BRITANIE, (11.05.2019, 09:59)
- Raluca Nicolae
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Încălzirea globală i-a îmbogăţit pe bogaţi şi i-a sărăcit pe săraci/ Ţările care au fost cel mai grav afectate
În ultima jumătate de secol, schimbările climatice au sporit inegalitatea între ţări, ducând la reducerea creşterii economice în ţările cele mai sărace, în timp ce, sporesc prosperitatea în unele dintre cele mai bogate ţări, arată un nou studiu, transmite BBC.
Urmărește
1135 afișări
STUDII: Încălzirea globală i-a îmbogăţit pe bogaţi şi i-a sărăcit pe săraci
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford din California, din cauza încălzirii globale discrepanţa dintre cele mai sărace şi cele mai bogate ţări este cu aproximativ 25% mai mare.
Ţările africane în latitudinile tropicale au fost cel mai grav afectate, PIB-ul pe cap de locuitor din Mauritania şi Niger fiind cu peste 40% mai mic, din cauza creşterii a încălzirii globale.
India, despre care Fondul Monetar Internaţional (FMI) spune că va deveni cea de-a cincea economie mondială în acest an, a avut un PIB pe cap de locuitor cu 31% mai mic în 2010, din cauza încălzirii globale. iar PIB-ul Braziliei, a 9-a economie mondială, cu 25%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
-
Zi de doliu naţional în Serbia după ce 14 oameni au murit în Novi Sad. 20 de oameni vor fi audiaţi
-
Proiectul de peste 7 miliarde de dolari al reactoarelor de la Cernavodă prinde contur. Ar genera 19.000 de joburi în industrie
Pe de altă parte, potrivit studiului publicat în Proceedings of the Journal of the National Academy of Sciences, încălzirea globală a contribuit la PIB-ul pe cap de locuitor al câtorva state bogate, printre care se numără şi unii dintre cei mai mari generatori de gaze cu efect de seră din lume.
Co-autorul profesorul Marshall Burke, de la Departamentul de Ştiinţe Earth System Science de la Universitatea Stanford, a petrecut mai mulţi ani analizând legătura dintre temperatură şi fluctuaţiile economice în 165 de ţări, între anii 1961 şi 2010.
Studiul a utilizat mai mult de 20 de modele climatice pentru a determina cât de mult au afectat schimbările climatice temperatura ţărilor, iar apoi a calculat 20.000 de versiuni ale ritmului anual de creştere, dacă nu ar fi existat fluctuaţii în temperatură.
Profesorul Burke a demonstrat că încălzirea globală a accelerat în ţările răcoroase, pe parcusul anilor mai călduroşi, în timp ce în ţările calde a încetinit.
„Datele istorice arată că, în mod clar, culturile sunt mai productive, oamenii sunt mai sănătoşi şi suntem mai productivi la locul de muncă când temperaturile nu sunt nici prea calde, nici prea reci", a spus el.
Cercetătorii spun că, deşi există o anumită incertitudine în ceea ce priveşte beneficiile pe care ţările mai reci şi mai bogate le au, impactul asupra ţărilor mai calde de-a lungul istoriei a fost neechivoc. Dacă cercetătorii ar fi luat în considerare fenomenul de încălzire globală încă de la începutul Revoluţiei Industriale, efectele observate ar fi fost mult mai mari.
„Rezultatele acestui studiu sunt în concordanţă cu ceea ce a fost cunoscut de ani de zile, că schimbările climatice acţionează ca un multiplicator de ameninţări, profită de vulnerabilităţile existente şi le înrăutăţeşte", spune Happy Khambule, consilier politic la Greenpeace Africa. „Acest lucru înseamnă că cei mai săraci şi cei mai vulnerabili sunt cei mai afectaţi de schimbările climetice, iar ţările în curs de dezvoltare trebuie să facă faţă impactului din ce în ce mai puternic al climei, în detrimentul propriei dezvoltări".
Khambule a spus că impactul asupra Mozambicului este clar după pagubele produse de ciclonul Kenneth, care a provocat mai mult de 40 de decese pe 25 aprilie. În martie, mai mult de 900 de persoane au decedat în Mozambic, Malawi şi Zimbabwe din cauza ciclonului Idai. Dar chiar şi Africa de Sud, care beneficiază de o infrastructură mai sofisticată, s-a confruntat cu evenimente meteorologice extreme precum criza de apă Ziua Zero din 2018 şi inundaţiile recente din Kwa-Zulu Natal.
Potrivit studiului, între 1961 şi 2010 toate cele 18 ţări ale căror emisii istorice totale sunt mai mici de 10 tone de CO2 pe cap de locuitor au suferit un impact negativ din cauza încălzirii globale, cu o reducere a PIB-ului pe cap de locuitor de 27%.
În schimb, 14 din cele 19 ţări ale căror emisii cumulate depăşesc 300 de tone de CO2 pe cap de locuitor, au beneficiat de încălzirea globală, cu o contribuţie medie la PIB pe cap de locuitor de 13%.
Solomon Hsiang, profesor de politică publică la UC Berkeley, afirmă că, deşi impactul încălzirii globale asupra ţărilor mai sărace şi mai calde este unul cert, impactul negativ se resimte şi în ţările mai bogate . De asemenea, este mai puţin clar modul în care ţările din latitudinile mijlocii, inclusiv în SUA, China şi Japonia au fost afectate de creşterea încălzirii globale.
„Pe termen lung, schimbările climatice nu sunt de folos nimănui", a precizat Khambule. „Dacă vom continua, ne vom confrunta cu schimbări climatice majore. Este esenţial ca cei mai mari emiţători din lume să-şi reducă emisiile de CO2 cu cât mai repede cu putinţă".
Citește pe alephnews.ro: SUA întărește prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Ministrul Transporturilor: Procedura pentru Autostrada Nordului va fi lansată în perioada următoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe