- Home
- Economic
- BRUXELLES, (01.04.2014, 11:23)
- Vlad Popescu
Încheierea acordului Portugaliei cu UE şi FMI, întârziată de alegerile europarlamentare
Creditorii internaţionali ai Portugaliei au amânat până la sfârşitul lunii iunie plata ultimei tranşe din acordul de finanţare externă încheiat de stat cu UE şi FMI, pentru a evita o discuţie privind un nou acord până după alegerile europarlamentare, din luna mai.
Urmărește
60 afișări
Încheierea acordului Portugaliei cu UE şi FMI, întârziată de alegerile europarlamentare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Miniştrii Finanţelor din zona euro care se vor întâlni marţi şi miercuri la Atena, vor discuta în principal despre Grecia, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Cel mai probabil, miniştrii vor aproba, pentru ultimele plăţi, în valoare totală de 10,1 miliarde euro, din ajutorul pentru Grecia, care vor fi distribuite pe parcursul următoarelor câteva luni.
Discuţiile privind un al treilea acord de finanţare externă pentru Grecia au fost amânate deja până în această vară.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 17:03
• Trump pregăteşte ordine executive care vor schimba radical armata americană
-
astăzi, 16:09
• Cel mai mare sindicat german cere reguli noi: maşinile străine să folosească piese europene
-
astăzi, 16:02
• ÎCCJ decide asupra pragului de consum de droguri la volan: pe lângă probă, contează aptitudinea
-
astăzi, 15:58
• Care este ţara europeană cu cea mai mare rată a depresiei? Cum arată situaţia în România
-
astăzi, 15:47
-
astăzi, 15:09
-
astăzi, 14:55
• Raluca Turcan: Este profund dăunător şi imoral ce face Romaşcanu. Adevărul va ieşi la lumină
-
astăzi, 13:18
-
astăzi, 13:42
• Uniunea Europeană aşteaptă reînnoirea sancţiunilor împotriva Rusiei după blocajul Ungariei
-
astăzi, 07:12
• Încă un război a izbucnit. Rebelii au ocupat un oraş cu 2 milioane de locuitori
-
astăzi, 12:29
-
astăzi, 07:20
• Furtul tezaurului Corpul de control al premierului merge la Ministerul Culturii
-
astăzi, 11:57
• Iohannis: Extremismul, atitudinile şi manifestările xenofobe şi antisemite se deghizează perfid
-
astăzi, 14:40
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1069. Budanov avertizează că existenţa Ucrainei este ameninţată dacă nu vor avea loc negocieri / Trupele nord-coreene se retrag temporar de pe linia de contact din regiunea Kursk / Rusia a pierdut 831.620 de militari în Ucraina / Atac cu drone. Zonele vizate: Hmelnîţkîi, Ivano-Frankivsk şi Dnipro
-
astăzi, 12:19
• Iranul lansează rachete echipate cu inteligenţă artificială
Programul de bailout al Portugaliei era programat să se încheie la 17 mai, la scurt timp înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. Analiştii anticipează că partidele eurosceptice vor câştiga teren.
Oficiali din ministerele de finanţe din zona euro au discutat săptămâna trecută situaţia Portugaliei, ajunsă la finalul programului de bailout, fără să ajungă la un consens în ceea ce priveşte încheierea unui nou acord care să faciliteze o tranziţie în condiţii bune a guvernului de la Lisabona înapoi către finanţarea din piaţă.
"Discuţia a fost un pic dezordonată", a afirmat pentru WSJ o sursă oficială europeană, care a precizat că Germania se opune încheierii unui nou acord cu Portugalia.
Guvernul german a încercat să restrângă discuţiile privind noi acorduri de bailout pentru statele cu probleme financiare, înaintea alegerilor europarlamentare din 22-25 mai.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Simon O'Connor, a declarat luni că executivul Uniunii Europene, care asigură o treime din programul de bailout de 78 miliarde euro al Portugaliei, va plăti ultima tranşă în luna iunie.
El susţine că amânarea a fost cauzată strict de chestiuni de procedură.
"Este vorba despre birocraţie, nu motive politice", a afirmat reprezentantul CE.
Un purtător de cuvânt al Fondului Monetar Internaţional, responsabil de asemenea pentru o treime din programul de finanţare externă a Portugaliei, a afirmat că întârzierea a fost necesară deoarece ultima evaluare a acordului cu guvernul de la Lisabona va avea loc la finele lunii aprilie. Consiliul Director al FMI va discuta întârzierea ultimei tranşe din acordul cu Portugalia la jumătatea lunii aprilie, a precziat oficialul.
Fondul European de Stabilitate Financiară va plăti tranşa care îi revine în termenul planificat, până la 17 mai.
Întârzierea încheierii acordului nu va cauza probleme de lichiditate pentru Portugalia, care şi-a asigurat deja necesarul de finanţare pentru acest an.
Costul de finanţare perceput de investitori pentru a împrumuta guvernul de la Lisabona a scăzut puternic în ultima perioadă. Săptămâna trecută, randamentul obligaţiunilor de stat portugheze cu maturitatea la 10 ani a coborât pe piaţa secundară, pentru scurt timp, la mai puţion de 4%, aproape de minimele record înregistrate în perioada de boom de la jumătatea deceniului trecut.
CE anticipează că Produsul Intern Brut al Portugaliei va creşte în acest an cu 0,8%.
Irlanda a încheiat anul trecut cu succes programul de bailout cu UE şi FMI, fără a contracta un nou acord. Spre deosebire de situaţia Irlandei, cele trei mari agenţii de rating clasifică obligaţiunile Portugaliei în categoria "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Numai agenţia canadiană DBRS acordă Portugaliei rating "investment grade", băncile portugheze având astfel posibilitatea să acceseze operaţiunile de lichiditate ale Băncii Centrale Europene cu obligaţiuni de stat drept colateral.
O eventuală retrogradare a ratingului Portugaliei de către DBRS ar presupune o nouă criză de finanţare pentru statul iberic, scenariu care ar putea fi prevenit printr-un nou acord, chiar şi de tip preventiv, cu Fondul Eurpean de Stabilitate Financiară.
Potrivit unor surse UE citate de WSJ, majoritatea participanţilor la şedinţa de săptămâna trecută a miniştrilor de Finanţe din zona euro au optat pentru un acord preventiv cu Portugalia.
"Guvernele, inclusiv cel portughez, sunt îngrijorare că situaţia economică s-ar putea schimba", a afirmat un oficial european, făcând referire la o posibilă creştere a preţurilor la energie având în vedere tensiunile dintre Europa şi Rusia privind situaţia din Ucraina.
Guvernul portughez ar dori "să aibă opţiunea" unei linii de credit preventive, chiar dacă nu intenţionează să acceseze banii, a adăugat oficialul UE.
Germania s-a opus acestei variante, deoarece ar necesita avizul Bundestagului, iar guvernul de la Berlin doreşte să evite astfel de dezbateri în următoarea perioadă, a continuat sursa europeană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Cum a ajuns Jennifer Aniston să fie implicată în drama conjugală a soților Obama. Adevărul din culise!
CANCAN.RO
Orașul din România în care vom avea două zile de NINSOARE la început de februarie, potrivit meteorologilor AccuWeather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe