- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.01.2015, 13:34)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Închirierile de birouri au crescut cu 5,57% în Bucureşti şi cu peste 60% în marile oraşe din ţară
Suprafaţa de birouri tranzacţionată anul trecut în Bucureşti şi în principalele oraşe din ţară a totalizat circa 346.000 de metri pătraţi, cu 9,9% mai mult faţă de 2013, cu un avans de doar 5,57% în Capitală şi 61% în afară, potrivit datelor transmise MEDIAFAX de firma Esop Consulting.
Urmărește
189 afișări
Închirierile de birouri au crescut cu 5,57% în Bucureşti şi cu peste 60% în marile oraşe din ţară (Imagine: Shutterstock)
În Bucureşti, volumul tranzacţiilor incluzând atât tranzacţiile de relocare, pre-închirieri, expansiuni şi renegocieri a crescut de la 291.588 de metri pătraţi la 308.353 metri pătraţi. Aproape 70% din suprafaţă tranzacţionată în Bucureşti reprezintă clădiri deja existente şi renegocieri şi reînnoiri de contracte, deşi s-a înregistrat un avans important al pre-închirierilor.
În afara Bucureştiului - Cluj, Iaşi, Timişoara, Sibiu - au fost tranzacţionaţi 37.377 metri pătraţi, faţă de 23.218 metri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
În ansamblu, tranzacţiile înregistrate atât în Bucureşti, cât şi în principalele oraşe din ţară, s-au ridicat în 2014 la un nivel total de 345.730 metri pătraţi, în creştere cu 9,9% faţă de anul trecut, când volumul acestora a fost de 314.527 metri pătraţi.
"În 2014 s-a înregistrat un reviriment al tranzacţiilor de pre-închiriere, reviriment posibil în contextul creşterii numărului de proiecte atractive lansate în piaţă în ultimele 12-18 luni, cu livrare în perioada 2014-2015. De asemenea, au contribuit la aceasta evoluţie şi trendul uşor pozitiv al economiei româneşti, sporirea încrederii în climatul din România, dar şi o nevoie reală a companiilor de a relua expansiunea afacerilor, abordarea de pieţe noi sau implementarea de idei şi tehnologii noi", a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting.
În Bucureşti, pre-închirierile (închirierea în clădirile în dezvoltare), au totalizat 73.274 metri pătraţi (circa 24% din total), în creştere de peste trei ori, de la 24.430 de metri pătraţi în 2013. Şi contractele care au vizat extinderea suprafeţei ocupată deja de companii au crescut în volum de la 17.950 de metri pătraţi la 29.080 metri pătraţi (circa 10%).
Cea mai mare parte a contractelor a fost însă realizată cu spaţiile în clădirile existente - 133.197 (aproape 45% din total), în scădere însă de la 136.847 metri pătraţi în 2013.
Renegocierile şi reînnoirile de contracte s-au diminuat semnificativ, cu 35%, până la 72.800 metri pătraţi (24% din total).
În opinia sa, principalul motor al creşterii suprafeţei de birouri tranzacţionată în marile oraşe din ţară este competiţia pentru forţa de muncă. Aceasta pune presiune pe nivelul de salarizare şi limitează perspectivele pentru dezvoltare în Bucureşti.
Anul trecut în Bucureşti au fost livraţi circa 120.000 metri pătraţi închiriabili de birouri, asemănător cu cel înregistrat în 2013. Pentru acest an, compania Globalworth, controlată de omul de afaceri Ioannis Papalekas, vrea să finalizeze clădirea Bucharest One, de lângă staţia de metrou Aurel Vlaicu, totalizând 48.000 metri pătraţi, iar AFI Europe are programată livrarea a 30.000 metri pătraţi în clădirile AFI Business Park IV&V.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe