Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor

Sectorul minier din Marea Brita­nie riscă să dispară odată cu închiderea, peste doi ani, a două din ultimele trei mine subterane de cărbuni din ţară, „ajutat“ de importurile ieftine din SUA, spre profitul producătorilor de căr­bune din Rusia, scrie The Wall Street Journal.

Urmărește
533 afișări
Imaginea articolului Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor

Industria cărbunelui din Marea Britanie, de unde a pornit revoluţia industrială, este pe cale să dispară din cauza americanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cărbunele de import folosit de ter­mo­centralele Marii Britanii este cu apro­ximativ 25% mai ieftin decât cel pro­dus local. Sectorul minier britanic a trecut printr-un declin accentuat, care datează din anii 1980 când „Doamna de Fier“, premierul Margaret Thatcher, a învins în lupta cu sindicatele miniere şi a deschis calea unui lung şir de închideri de mine.

Principalul beneficiar al închide­rilor ultimelor mine britanice este Rusia, care asigură aproape jumătate din importurile de cărbuni ale Marii Britanii. În contextul conflictului dintre Occident şi Rusia legat de Ucraina unii observatori sunt îngrijo­raţi că agravarea acestuia ar putea afecta importurile de cărbune rusesc. SUA şi Columbia asigură împreună aproape 50% din importurile de cărbuni ale Marii Britanii.

TITLURILE ZILEI

Anul trecut cel mai mare producător de cărbuni din Marea Britanie, UK Coal, a fost plasat sub administrare specială. Compania, deţinută în prezent de Fondul Naţional de Pensii din Marea Britanie şi de o organizaţie a angajaţilor, intenţionează să închidă minele de adâncime de la Kellingley şi Thoresby, ceea ce va avea drept rezultat pierderea a 2.000 de locuri de muncă.

Citeşte mai multe despre schimbările dn industria britanică pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici