Industria europeană, încotro? Germania se dezindustrializează în timp ce în Europa de Est Polonia este campionul reindustrializării

Cele mai mari organizaţii sindicale din zona euro se arată îngrijorate de amploarea luată de declinul in­dustrial din regiune de când pre­ţurile energiei au explodat, rămânând la niveluri ridicate. Datele statistice sugerează o astfel de tendinţă. Spre exemplu, potrivit Eurostat, producţia industriei manufac­turiere a Germaniei din luna noiembrie a anu­lui trecut este la doar 93% din cea din aceeaşi perioadă a 2015. Un reper atât de îndepărtat este necesar pentru identificarea unei tendinţe.

Urmărește
13097 afișări
Imaginea articolului Industria europeană, încotro? Germania se dezindustrializează în timp ce în Europa de Est Polonia este campionul reindustrializării

Cifrele arată un nivel îngrijorător de jos la care s-a ajuns după un declin treptat pe parcursul întregului an şi din 2019 încoace. Industria manufacturieră reprezintă aproxima­tiv 20% din PIB-ul Germaniei, iar eco­nomia germană contribuie cu un sfert la PIB-ul UE, astfel că ce se întâmplă în fabricile industria­şilor germani este de interes pen­tru întreaga Europă. Pe de altă parte, tot datele Eurostat arată că în noiem­brie producţia industriei ma­nufacturiere din Româ­nia era la 106% din nivelul din 2015.

Este o cotă scăzută dacă este comparată cu maximele atinse în 2018, de peste 118%, dar totuşi una care arată că producţia industrială este mai mare decât era în 2015, reperul. Din 2018 şi până acum s-au suc­ce­dat o mare „încetinire economică sincroni­zată“ globală, catastrofa adusă de pandemie şi criza energetică europeană. În cazul Ungariei, indicatorul pentru noiembrie arată 118%, iar pentru Polonia, cea mai mare economie est-europeană, 152%.

Prin urmare, se poate spune că în ultimii ani industria germană a regresat, iar în est cea poloneză s-a dezvoltat cel mai puternic. Anun­ţurile făcute de companii în ultimul an confirmă tendinţa. Gigantul german al industriei chimice BASF, un stâlp de rezistenţă al businessului german de peste un secol şi jumătate şi un participant de seamă la ascensiunea industrială a Ger­ma­niei şi nu în ultimul rând a brandului „made in Germany“, investeşte aproape zece miliarde de euro într-un complex de fabrici despre care spune că va deveni standardul producţiei sustenabile.

Dar nu în Germania, ci la 9.000 de kilo­metri depărtare, în China. Mai aproape de casă, compania investeşte în Turcia. În Germania, BASF a închis anul trecut o fabrică de îngrăşă­minte chimice, desfiinţând 2.600 de locuri de muncă. Volkswagen, care şi-a făcut din Unga­ria una dintre cele mai mari baze de producţie din Europa, a ales anul trecut Polonia ca locaţie pentru a-şi construi o fabrică de componente pentru baterii electrice, un proiect de 1,7 mili­arde euro. În 2022, Mercedes a anunţat planuri pentru a construi tot în Polonia o uzină de un miliard de euro unde va produce numai dube electrice.

CITEŞTE CONTINUAREA PE ZIARUL FINANCIAR

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici