- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (02.07.2015, 17:17)
- Raluca Ghinea
ING şi-a revizuit poziţia cu privire la finanţarea de către stat a băncilor cu capital elen
ING Bank şi-a modificat poziţia potrivit căreia subsidiarele locale cu capital elen ar fi finanţate de statul român în locul băncilor-mamă în cazul exit-ului Greciei din zona euro şi consideră că nu vor fi accesate fonduri de stat, având în vedere că datele BNR indică o situaţie stabilă a băncilor.
Urmărește
269 afișări
ING şi-a revizuit poziţia cu privire la finanţarea de către stat a băncilor cu capital elen (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"În linie cu directiva UE ne-am revizuit poziţia şi nu ne aşteptăm să fie utilizaţi bani de la stat pentru a susţine subsidiarele băncilor greceşti în România şi Bulgaria. (...) Datele prezentate ieri (miercuri - n.r.) de guvernatorul BNR în cadrul briefingului de presă au adus clarificări privind situaţia financiară a băncilor cu capital grecesc", se arată într-o analiză a ING Bank.
Şeful băncii centrale, Mugur Isărescu, a arătat că băncile româneşti cu capital elen sunt bine poziţionate în sistemul bancar românesc, cu indicatori solizi, astfel că ar putea face faţă unei ieşiri a Greciei din zona euro.
Citeşte şi:
Isărescu: Băncile cu capital grecesc nu sunt dependente de banca-mamă, finanţarea - 27,5% din pasive
Instituţiile de credit româneşti cu capital grecesc nu sunt dependente de băncile-mamă din Grecia, iar liniile de finanţare de la acestea reprezintă 27,5% din totalul pasivului, 81% din aceste linii având scadenţă mai mare de un an, potrivit datelor prezentate de Isărescu după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al BNR.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
El a punctat că în cazul nereînnoirii la scadenţa care expiră în cursul anului curent, băncile din România au resurse suplimentare de a obţine lichidităţi. Totodată, activele din portofoliile acestora care sunt eligibile pentru finanţare la BNR reprezintă aproape dublu faţă de nevoile de lichiditate în ipoteza nereînnoirii în totalitate a liniilor de finanţare de la băncile-mamă în cursul acestui an.
O retragere de capitaluri "peste noapte", înainte de scadenţă, reprezintă o bilă neagră majoră pentru acţionar, care şi-ar putea pierde dreptul de vot în cadrul băncii locale.
Guvernatorul a adăugat că acţionarii eleni nu au niciun interes să-şi retragă capitalurile din subsidiarele româneşti, întrucât ar pierde dreptul de vot, iar un asemenea comportament nu este sustenabil având în vedere că au reacţionat cel mai bine la cerinţele BNR privind nevoile de capital. El apreciază că aceştia îşi vor retrage probabil în primul rând liniile de finanţare, însă retragerea capitalului este aproape imposibilă.
Băncile din România cu capital grecesc (Alpha Bank, Bancpost, Piraeus şi Banca Românească) au o situaţie prudenţială adecvată care le-ar permite gestionarea unor evoluţii nefavorabile. Rata de solvabilitate a acestora este de 17,6%, în creştere de la 16,3% în decembrie 2014 şi peste pragul reglementat, de 8%, iar calitatea fondurilor proprii este bună. Totodată, acestea dispun de active lichide la un nivel adecvat.
Gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante ale celor patru bănci cu capital grecesc se situează la un nivel corespunzător, de 69%, iar rata creditelor neperformante era de 15,9% în aprilie, în scădere de la 21% în aprilie 2014.
Isărescu a adăugat că Banca Naţională adoptă măsuri care să le asigure lichidităţi şi în condiţiile în care băncile n-ar găsi lichiditate în piaţă, din cauza zvonurilor sau a unor suprareacţii, având deschisă la BNR facilitatea de repo, dar şi posibilitatea unor credite speciale. De asemenea, ele pot utiliza rezervele minime obligatorii ţinute la banca centrală pentru pasivele în lei şi valută.
Potrivit datelor BNR disponibile la finele lunii aprilie, băncile cu capital majoritar grecesc au un rol moderat în sectorul bancar românesc. În funcţie de active, băncile cu capital ajoritar austriac deţin 36% din totalul sistemului, cele cu capital francez - 14%, cu capital majoritar grecesc - 12%, iar cele cu capital majoritar românesc - 10%.
"În linie cu poziţia noastră anterioară, detaliile suplimentare furnizate de banca centrală care indică o capitalizare solidă, colateral eligibil la banca centrală suficient şi provizionare solidă pentru creditele neperformante oferă argumente şi mai convingãtoare că finanţatorii băncilor româneşti cu capital elen pot face faţă unui Grexit. În lumina informaţiilor suplimentare date de BNR, şi cu o mai bună înţelegere a directivei europene privind ajutorul de stat, apreciem că un potenţial scenariu de Grexit nu va fi o ameninţare la adresa bugetului", notează ING.
Într-un raport publicat marţi, analiştii ING afirmau că, în cazul ieşirii Greciei din zona euro, finanţări estimate la 2,5 miliarde euro accesate de la Atena de subsidiarele româneşti ale băncilor elene ar putea fi înlocuite cu finanţare de stat. Măsura ar fi avut un impact asupra deficitului bugetar de până la 1,5% din PIB şi ar fi afectat profilul datoriei pe termen scurt.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Isărescu: Sunt oameni care au sunat la 2 noaptea să întrebe ce fac cu banii din băncile greceşti. Nu avem bănci greceşti în România
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu