- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
InterAgro cere modificarea Legii gazelor, pentru sprijinirea chimiei şi petrochimiei
Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a propus Ministerul Economiei o modificare a Legii gazelor, prin care gazele naturale destinate producţiei de bunuri chimice şi petrochimice să fie considerate nu resursă energetică, ci materie primă pentru aceste industrii, iar grupul să le achiziţioneze doar de la producătorii interni la un preţ nu mai mare decât cel de producţie.
InterAgro cere modificarea Legii gazelor, pentru sprijinirea chimiei şi petrochimiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am propus Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri modificarea Legii gazelor, astfel ca acestea să fie denumite materie primă pentru chimizare, pentru că acesta este procesul prin care se obţin produse cu valoare foarte mare. (...) În alte ţări e de neconceput să ardem gazele, cu excepţia chimiei şi petrochimiei", a declarat, joi, Marin Mitrea, reprezentat al InterAgro şi preşedintele patronatului Nitrosfor.
Potrivit lui Mitrea, grupul InterAgro estimează în acest an o cifră de afaceri de 594 milioane euro, în creştere faţă de anul trecut. El nu a oferit detalii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
"Propunerea noastră adresată ministerului este să fim alimentaţi doar cu gaze interne la un preţ nu mai mare decât cel de producţie", a afirmat Mirea.
El a adăugat că unităţile chimice şi petrochimice deţinute de grup au probleme în alimentarea cu gaze, unele dintre aceste fiind oprite întrucât nu există suficiente gaze disponibile.
Principalii producători de gaze din România sunt Romgaz Mediaş, controlat de stat, şi OMV Petrom, din grupul austriac OMV.
Pe de altă parte, o serie de consumatori industriali din sectorul chimic consumă doar gaze din producţia internă până în luna octombrie, aceasta fiind o măsură a Guvernului de sprijinire a sectorului în perioada de criză economică.
Consumatorii de gaze din România utilizează în mod normal gaze într-un coş format din gaze produse intern şi gaze din import.
Consumul anual al industriei chimice şi petrochimice din România se ridică la circa 2,5 miliarde metri cubi, potrivit lui Mitrea. Consumul de gaze la nivel naţional este de peste 13 miliarde metri cubi.
Potrivit lui Mitrea, grupul InterAgro cumpără gaze de la compania de stat Romgaz Mediaş, dar intenţionează să cumpere şi de la OMV Petrom, companie controlată de OMV Austria.
"Grupul InterAgro este cel mai mare consumator de gaze din România. Marea problemă este că, spre deosebire de toate celelate industrii, cu excepţia chimiei şi petrochimiei, gazele din România se distribuie fără niciun criteriu economic", a mai spus Mitrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36