- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU - Blejnar: Aveam o ţintă pe un an, redusă în presă la două luni, poate o eroare de comunicare
Fostul şef ANAF Sorin Blejnar, revocat pentru neîndeplinirea ţintei de colectare a unor venituri suplimentare de 1,5% din PIB în două luni, spune într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX că premierul i-a cerut să strângă banii până la finele anului, dar că din comunicatul de presă a aflat altceva.
Sorin Blejnar (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Rep: Este adevărat, subiectul evaziunii fiscale a reprezentat însă de mai multe ori, ultima dată chiar în primăvara acestui an, un subiect la nivelul CSAT.
S.B: Nu am participat la şedinţele CSAT, doar am furnizat periodic date şi informaţii ministrului de Finanţe, care este membru în CSAT.
Rep: Cum vi se pare situaţia în care veţi lucra la conducerea Departamentului de Control al Marilor Averi, parte din instituţia pe care aţi condus-o până acum câteva zile ?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
S.B: Eu lucrez de aproximativ 20 ani în sistemul public românesc, doar în Ministerul de Finanţe am lucrat în toţi aceşti ani şi aici am avut mai multe funcţii. Eu, când am fost numit în această funcţie de înaltă demnitate publică, aveam deja o funcţie de conducere, luasem un examen în 2005 cu Agenţia Naţională a Funcţionarului Public şi aveam deja o funcţie de conducere. Am fost suspendat din funcţie în 2009, iar astăzi am revenit la funcţia de conducere pe care o am prin Legea funcţionarului public.
Nu cred că este vorba de vreo strategie, pur şi simplu încheindu-mi mandatul de demnitate publică am revenit pe funcţia publică de conducere pentru care am dat concurs.
Rep: Câţi angajaţi ANAF lucrează în calitate de consultanţi fiscali pentru firme, ajutând la ocolirea legii ?
S.B: În mod oficial, niciunul, pentru că nu au voie. Neoficial, nu am date sau elemente, am mai avut anumite informări, am trimis Corpul de Control, în unele cazuri au fost nişte elemente care păreau să confirme şi am luat măsurile legale.
Rep: Măsuri legale, adică de destituire...?
S.B: Nu ştiu acum, da, probabil că au fost şi cazuri de destituire în toţi aceşti ani la un număr de aproximativ 30.000 angajaţi.
Rep: Şi câte astfel de cazuri sunt din 30.000 ?
S.B: Nu ştiu, nu am asemenea elemente în acest moment.
Rep: Sunt angajaţii ANAF suficient de pregătiţi şi motivaţi pentru a-şi face onest meseria ?
S.B: Astăzi sunt motivaţi, încă din 2011 s-a reglat salarizarea personalului, s-a renunţat la acele stimulente care au făcut obiectul atât de multor dezbateri publice. Astăzi angajaţii sunt plătiţi corect. Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, sunt şi oameni foarte buni în sistem, şi oameni la care s-ar putea mai bine.
Rep: Sunt prea mulţi sau prea puţini angajaţi în cadrul ANAF ?
S.B: Depinde cum privim lucrurile. Nu cred că suntem mulţi, am trecut printr-un proces de reducere a personalului în 2011. Când am preluat instituţia, eram cu 34.097 funcţii şi avem astăzi 29.100, din care ocupate efectiv 26.935 la 28 februarie.
Rep: Şi acest proces de restructurare care urmează la nivelul ANAF va conduce la noi concedieri ?
S.B: Eu nu cred că va conduce la noi concedieri, ci la o relocare a personalului spre domeniile deficitare. Dacă vom informatiza corespunzător sistemul, foarte multe funcţii sau operaţiuni care astăzi sunt efectuate manual vor fi informatizate, iar personalul de aici va fi relocat spre domeniile de control fiscal, de exemplu.
Rep: Care politicieni continuă să exercite presiuni asupra angajaţilor ANAF ?
S.B: Nu cunosc şi nu am elemente clare pe acest segment.
Rep: Păi a dispărut brusc presiunea politicului asupra administraţiei ?
S.B: Da, nu, deci eu, cel puţin la nivelul preşedintelui ANAF, nu s-au făcut presiuni politice.
Rep: Are Fiscul toate instrumentele necesare pentru a-şi face treaba, dincolo de eroarea umană şi implicarea politicului ?
S.B: În primul rând, Fiscului îi trebuie o informatizare adecvată a tuturor activităţilor care se desfăşoară în interior, toate procesele şi operaţiunile trebuie monitorizate informatic atât pentru a putea urmări noi modul cum angajaţii îşi duc la îndeplinire sarcinile, cât şi pentru a veni în sprijinul contribuabilului.
Rep: Este mai greu să aduni bani din combaterea evaziunii şi mai uşor să controlezi persoanele fizice cu venituri mari ?
S.B: Este un proiect pe care l-am pornit din 2009-2010 cu FMI, noi trebuie să ne aliniem la bunele practici europene, am fost una dintre ultimele ţări care au declanşat acest proces de verificare a persoanelor cu averi mari.
Rep: Să reformulez întrebarea: de ce premierul crede că nu sunteţi bun la atragerea veniturilor din combaterea evaziunii, dar sunteţi bun la verificarea persoanelor cu mari venituri ?
S.B: Numirea în funcţia de director la Direcţia de Verificări Fiscale, că de fapt aşa se numeşte această direcţie, nu este făcută de către primul-ministru, eu am revenit doar pe o funcţie unde am fost numit anterior.
Rep: Bănuiesc că dacă nu ar fi acordul premierului, la un moment dat s-ar ajunge, indiferent de cine ar semna ordinul respectiv, la retragerea dvs şi de acolo.
S.B: Nu, numirile în funcţia publică de execuţie sau de conducere, cât şi mutarea sau demiterea din funcţie se fac în conformitate cu prevederile legii.
Rep: La ce vă aşteptaţi la relaţia cu noul preşedinte ANAF ?
S.B: Eu cred că va fi o relaţie foarte corectă.
Rep: Vă veţi ocupa de verificarea marilor averi. Care sunt primele ţinte luate în vizor, când începeţi, v-aţi stabilit un anumit număr de persoane anul acesta, anul viitor ?
S.B: Din acest an, după prelucrarea Declaraţiilor 200, deci după 25 mai termenul limită de depunere, prelucrând bazele de date, vom elabora o listă cu în jur de 300-400 persoane, după două mari criterii: venituri de peste trei milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro. Desigur că, pe lângă această categorie care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, am constituit servicii în fiecare judeţ şi sector al municipiului Bucureşti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice şi de modul în care îşi plătesc impozitele şi taxele, persoanele care nu sunt în categoria primelor 300.
Rep: Câţi bani au transferat în afara ţării românii bogaţi ?
S.B: Nu am asemenea elemente.
Rep: Păi şi veţi avea ? Cum veţi face rost de aceste date ?
S.B: Din 2010, avem acces punctual să solicităm rulajele conturilor la toate instituţiile bancare referitoare la o persoană fizică sau juridică.
Rep: Până acum nu s-a verificat aşa ceva, conturi în bănci străine ?
S.B: Nu, nu a existat temei legal în primul rând, abia în 2010, undeva în decembrie, s-a creat cadrul legal pentru a putea impozita cu 16% veniturile a căror sursă nu poate fi identificată.
Rep: La cât evaluaţi evaziunea fiscală ? Vi s-a cerut să colectaţi două miliarde euro. Două miliarde euro din cât ?
S.B: Două miliarde de euro din X. Este foarte greu de a cuantifica şi a spune cât este evaziunea fiscală astăzi. Evaziunea fiscală este foarte greu de identificat, foarte greu de definit, foarte greu de cuantificat. Nu ştiu, cred că undeva într-un procent de 25-30% din PIB, din discuţiile mai mult cu alte instituţii ale statului, pentru că noi nu avem o direcţie specializată să facă aceste calcule şi prognoze.
Rep: Şi atunci care sunt perspectivele evaziunii fiscale, când vom putea spune că două miliarde euro pot fi vărsate la buget în două luni ?
S.B: Se încasează astăzi mai mult de două miliarde euro în două luni, vorbim de contribuabilii de bună credinţă care îşi declară obligaţiile fiscale la stat, dar nu putem vorbi de faptul că începând de mâine, în următoarele două săptămâni sau două luni vom încasa o sumă X suplimentar doar din evaziune fiscală.
Rep: Şi atunci care este orizontul de timp când evaziunea fiscală va fi la un nivel modic ?
S.B: Peste tot, în toată lumea şi în toate ţările Uniunii Europene există evaziune fiscală. Nu ştiu, v-am spus, trebuie să avem o...este o etapă sau sunt mai multe etape, în primul rând restructurarea instituţiei, accesarea unor informaţii din sistemele informatice integrate şi regionalizarea instituţiei.
Rep: Domnule Blejnar, ce vă reproşaţi ?
S.B: A, nu ştiu, poate faptul că am avut de multe ori o relaţie destul de acidă şi de dură cu presa.
Rep: Dar în relaţia cu clasa politică ce vă reproşaţi ?
S.B: Eu nu fac politică şi nu am ce să îmi reproşez în legătură cu clasa politică.
Rep: Vă iubeşte PDL-ul ?
S.B: Nu ştiu, nu sunt membru al PDL.
Rep: Aţi fost sprijinit de o organizaţie PDL.
S.B: Am fost sprijinit de către organizaţia PDL Arad.
Rep: Aţi simţit un sprijin din partea PDL de-a lungul mandatului ?
S.B: Da, desigur, atât timp cât am fost menţinut în această funcţie la recomandarea PDL, este evident că a fost şi un asemenea sprijin.
Rep: Sunteţi de mult timp la conducerea ANAF. Aţi primit oferte de a lucra din mediul privat în această perioadă ?
S.B: Da, am primit oferte din mediul privat.
Rep: Companii străine sau...?
S.B: Companii străine.
Rep: De ce v-au făcut o astfel de ofertă ?
S.B: Nu ştiu, probabil că au văzut în mine un om care poate să conducă şi un departament dintr-o multinaţională după ce conduce 20 şi ceva de mii de oameni.
Rep: Pe ce post vi s-a făcut oferta ?
S.B: Nu ştiu, am tratat aceste oferte ca pe o glumă, ca pe o propunere glumeaţă la momentul respectiv. Aveam un mandat şi trebuia să-l duc mai departe.
Rep: Din partea căror companii ?
S.B: A, nu intrăm acum în detalii, nu facem reclamă aici.
Rep: Când vă vedeţi lucrând în mediul privat ?
S.B: Nu ştiu, poate că în scurt timp, poate că niciodată. Nu este o problemă pe care să mi-o pun astăzi.
(Interviu realizat de Thomas Dincă, thomas.dinca@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO