Întreaga echipă de management a Poştei a renunţat la salariile compensatorii

Întreaga echipă de management a Poştei Române - directori executivi şi directori - a anunţat luni, până la finalului programului, că renunţă benevol, fără echivoc şi fără vreo condiţionalitate, la orice clauze din contractul individual de muncă ce reglementează plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii, informează Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI).

Urmărește
721 afișări
Imaginea articolului Întreaga echipă de management a Poştei a renunţat la salariile compensatorii

Întreaga echipă de management a Poştei a renunţat la salariile compensatorii (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Apreciez decizia întregii echipe de management. Ea reprezintă clar alinierea la obiectivele strategice ale companiei", a declarat ministrul Razvan Cotovelea.

Anterior, MSI a comunicat că o parte din echipa de management a renunţat benevol, la solicitarea ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, la orice clauze din contractul individual de muncă referitoare la plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii.

Până luni, la ora 12.00, Alexandru Petrescu - director executiv şi preşedintele Comisiei de Privatizare, Rareş Stanciu - director executiv, Andrei Stănescu, Ciprian Boloş şi Gabriel Dumitru - directori în cadrul Companiei Naţionale Poşta Română şi-au comunicat în scris opţiunea de a renunţa la clauza ce reglementa plata salariilor compensatorii din contractul individual de muncă.

"Aşteptăm în continuare deciziile celorlalţi directori din Poşta Română care nu ne-au comunicat încă în scris hotărârea lor. De asemenea, AGA aşteaptă finalizarea reuniunii Consiliului de Administraţie", declara ministrul Răzvan Cotovelea.

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) a solicitat prin reprezentantul său în Adunarea Generală a Acţionarilor Poştei Române (AGA) organizarea, în cursul zilei de luni, în regim de urgenţă, a unui Consiliu de Administraţie care să operaţionalizeze deciziile echipei de management şi să ia măsurile strategice necesare pentru realizarea cu succes a procesului de privatizare, se mai spune în comunicat.

"Apreciez în mod deosebit sprijinul clar obţinut din partea echipei manageriale. Această decizie unică în istoria recentă a conducerii unei societăţi naţionale este o dovadă de solidaritate şi respect faţă de angajaţii companiei. Ea este convergentă cu principii precum dialogul social, consultarea constructivă cu sindicatele şi transparenţa în actul de management. Obiectivul nostru asumat este realizarea cu succes a privatizării Poştei Române. Va fi un proces dificil, dar care nu poate avea decât succes câtă vreme AGA, echipa managerială, Consiulul de Administraţie (CA), sindicatele şi toţi angajaţii societăţii vor avea o viziune şi o acţiune comună", a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

La finele săptămânii trecute, MSI a solicitat Corpului de Control al premierului să verifice baza legală prin care fostul director juridic al Poştei Române Rosita Mădălina Alexe va primi 30 de salarii compensatorii, reprezentând aproximativ 60.000 de euro.

MSI deţine 75% din acţiunile Poştei Române.

"Ministerul s-a autosesizat întrucât au existat suspiciuni legate de modul în care se pot acorda salarii compensatorii la nivel de management în cadrul Poştei Române, odată cu încheierea în data de 15 mai 2014 a relaţiilor contractuale dintre CNPR şi Rosita Mădălina Alexe, director executiv juridic la Poşta Română. Prevederile contractelor individuale de muncă sunt confidenţiale şi reprezintă acordul de voinţă al părţilor, conform prevederilor legale, însă vă pot spune că este vorba de o sumă cu a cărei acordare nu suntem de acord. Am cerut comunicarea acestei poziţii Consiliului de Administraţie al companiei", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Răzvan Cotovelea.

Potrivit datelor transmise de Poşta Română, Rosita Mădălina Alexe a fost cooptată în echipa de management a Poştei Române din anul 2012.

"Rosita Mădălina Alexe conducea direcţia executivă juridic, control şi resurse umane din anul 2013. Relaţiile contractuale între CNPR şi Rosita Mădălina Alexe au încetat, prin acordul părţilor, începând cu data de 15 mai 2014. Prevederile contractelor individuale de munca sunt confidenţiale şi reprezintă acordul de voinţă al părţilor", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poştei Române, Dan Dumitrescu.

Datele din declaraţia de avere arată că Alexe a câştigat în 2013, în calitate de şef al Departamentului Juridic al operatorului poştal, suma de 106.662 lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de circa 8.900 lei.

Surse din cadrul Poştei Române au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a semnat, miercuri, o decizie de încetare a contractului individual de muncă cu Rosita Mădălina Alexe, fostul director juridic al companiei urmând sã încaseze, conform clauzelor din contract, o sumă reprezentând 30 de salarii compennsatorii.

Astfel, Alexe ar urma să încaseze aproximativ 267.000 lei (60.000 de euro).

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o reţea teritorială de 5.687 de unităţi şi 27.305 de angajaţi.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici