- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (19.02.2024, 14:09)
- Andrei Şerbănescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Investiţiile străine directe în China au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani
Investiţiile directe ale întreprinderilor străine în China au scăzut la cel mai redus nivel înregistrat din 1990, în condiţiile în care Beijingul caută mai multe fonduri din străinătate pentru a-şi consolida economia, scrie Ziarul Financiar, care citează Bloomberg.
Urmărește
1131 afișări
Investiţiile străine directe în China au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 30 de ani
Pasivele de investiţii directe ale Chinei în balanţa de plăţi s-au ridicat anul trecut la 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor Administraţiei de Stat pentru Schimburi Externe publicate duminică. Această măsură a noilor investiţii străine în ţară - care înregistrează fluxurile monetare legate de entităţile cu capital străin din China - a fost cu 82% mai mică decât nivelul din 2022 şi cea mai mică din 1993 încoace.
Datele arată efectul blocajelor Covid şi al redresării slabe de anul trecut. În premieră din 1998, investiţiile au scăzut în al treilea trimestru din 2023, înainte de a înregistra o creştere în ultimul trimestru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Potrivit economiştilor, datele SAFE, care măsoară fluxurile nete, pot reflecta tendinţele în ceea ce priveşte profiturile companiilor străine, precum şi schimbările în ceea ce priveşte dimensiunea operaţiunilor lor în China. Profiturile firmelor industriale străine din China au scăzut anul trecut cu 6,7% faţă de anul precedent, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.
Cifrele anterioare ale Ministerului Comerţului au arătat că noile investiţii străine directe în China au ajuns anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Cifrele MOFCOM nu includ câştigurile reinvestite ale firmelor străine, au declarat economiştii.
Eforturile guvernului de a convinge companiile de peste mări să revină în ţară după criza Covid-19 nu sunt suficiente. Slăbiciunea continuă evidenţiază modul în care companiile străine îşi retrag banii din ţară din cauza tensiunilor geopolitice şi a ratelor dobânzilor mai mari din alte părţi.
Multinaţionalele sunt mai mult stimulate să păstreze banii în străinătate decât în China, deoarece economiile avansate au crescut ratele dobânzilor în timp ce Beijingul le-a redus pentru a stimula economia. Un sondaj recent al firmelor japoneze din China a arătat că majoritatea acestor companii au redus investiţiile sau le-au menţinut la acelaşi nivel în 2023, firmele în cauză neavând o perspectivă pozitivă pentru 2024.
Investiţiile companiilor japoneze au atins minimul ultimilor 10 ani, doar 2,2% din noile investiţii ale ţării în străinătate fiind direcţionate către China.
Firmele taiwaneze au devenit, de asemenea, mult mai reticente în a-şi spori afacerile în China, investiţiile de anul trecut atingând minimul ultimilor 23 de ani, conform datelor guvernamentale prezentate luna trecută. Companiile taiwaneze au fost în mod tradiţional printre cei mai mari investitori în China, dar au redus noile cheltuieli de capital în a doua cea mai mare economie a lumii de la vârful înregistrat în 2010.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe