Investitorii din agribusiness vor continua să vină în România

Preţul scăzut al terenurilor agricole, calitatea solului şi mâna de lucru ieftină reprezintă doar câteva dintre premisele pentru care România continuă să reprezinte o destinaţie de interes pentru investitorii străini din agribusiness.

Urmărește
953 afișări
Imaginea articolului Investitorii din agribusiness vor continua să vină în România

Hugh Beirne, Avalon Comp: Investitorii din agribusiness vor continua să vină în România (Imagine: Vlad Dumitrescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit Institutului Naţional de Statistică din cei peste 238.000 km pătraţi, cât este suprafaţa ţării, aproximativ 63% este reprezentată de teren arabil pe care se cultivă preponderent grâu şi porumb.

România are o suprafaţă agricolă mare şi este amplasată strategic în Europa, motiv pentru care investitorii din agribusiness vor continua să vină aici, este de părere Hugh Beirne, manager şicoproprietar al companiei Avalon Comp.

„Companiile din România şi piaţa de aici sunt în continuare atractive pentru investitori. Cu o amplă sursă de hrană produsă local, fermierii care se ocupă cu creşterea animalelor vor continua să investească aici“, a spus antreprenorul care a stat înspatele mega-tranzacţiei de peste 50 de milioane de euro prin care grupul irlandez Origin Enterprises, cu venituri anuale de 1,4 mld. euro, a preluat „la pachet“, în vara anului trecut, businessurile antreprenoriale specializate în distribuţia de inputuri agricole Redoxim Timişoara şi Comfer tBacău.

Cele mai mari companii cu investiţii străine din agricutură care şi-au deschis afaceri în România îşi desfăşoară activitatea preponderent în zona de trading, adică cumpără materii prime de la fermierii români pe care le exportă în alte ţări, cum se întâmplă în cazul Cargill, Ameropa, Expur sau altele, deşi există şi investitori străini cu sistem integrat de producţie, cum se întâmplă în cazul chinezilor de la Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc la nivel mondial, care au 52 de ferme active de creştere a porcinelor în judeţeleTimiş şi Arad şi abator propriu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici