Ioan Rus a trimis Corpul de control la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a cerut Corpului de control să verifice legalitatea contractelor de achiziţii la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA privind serviciile de mentenanţă şi reparaţii a materialului rulant, ca urmare a unui dosar de infracţiuni de corupţie instrumentat de DNA.

Urmărește
953 afișări
Imaginea articolului Ioan Rus a trimis Corpul de control la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA

Ioan Rus a trimis Corpul de control la CFR Marfă, CFR Călători şi CFR SA (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a dispus Corpului de control efectuarea unui control tematic la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA, la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători CFR Călători SA, cât şi la Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA. Controlul vizează respectarea legalităţii privind încheierea şi derularea contractelor de achiziţie a serviciilor de mentenanţă şi reparaţii a materialului rulant, încheiate de cele trei companii feroviare din 2012 până în prezent", se arată într-un comunicat al Ministerului Transporturilor, în care nu sunt furnizate alte informaţii.

Procutorii DNA au efectuat marţi mai multe percheziţii la companiile feroviare.

Cele şapte persoane reţinute în dosarul de corupţie în care au avut loc mai multe percheziţii, inclusiv la CFR Călători şi CFR Marfă, au primit, în noaptea de miercuri spre joi, mandate de arest la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Cluj, Simona Trestianu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că instanţa a dispus arestarea la domiciliu pe 30 de zile a celor şapte persoane pentru care procurorii anticorupţie au cerut arestul preventiv, măsura fiind luată în noaptea de miercuri spre joi, după mai multe ore de audieri.

Trestianu a spus că persoanele arestate preventiv sunt omul de afaceri Călin Mitică, fostul director din CFR Călători Teodor Gavriş, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, Laurenţiu Seceleanu, directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, directorul de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, directorul Salinei Ocna Dej, Georgel Mihuţ, şi directorul general SC Remarul 16 Februarie SA, Dumitru Bărbăcuţi.

Cele şapte persoane fuseseră reţinute miercuri de procurorii anticorupţie.

Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru obţinerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.

Conform anchetatorilor, grupul ar fi fost sprijinit de Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, care ar fi furnizat în mod repetat informaţii din interiorul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, ar fi indicat care sunt funcţionarii din conducerea Salrom SA care trebuie corupţi, pentru obţinerea de către SC Transferoviar Grup SA a unor lucrări şi servicii punctuale.

Totodată, acesta ar fi acţionat pentru influenţarea conducerii Salrom SA, în scopul favorizării ilegale a intereselor SC Transferoviar Grup SA, a intermediat contactele dintre aceşti şefi şi membrii grupului infracţional organizat şi i-a avertizat pe reprezentanţii SC Transferoviar Grup SA cu privire la funcţionarii Salrom SA, percepuţi ca fiind ostili intereselor operatorului economic privat.

Avantajele economice constau în obţinerea atribuirii unor contracte de lucrări şi servicii, pe criterii clientelare, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, obţinerea atribuirii unor contracte de lucrări şi servicii, în condiţiile în care societăţile comerciale controlate de Călin Mitică nu deţineau capacitatea tehnică şi economică de a face lucrările şi serviciile contractate, obţinerea atribuirii decontării unor lucrări şi servicii neefectuate, atribuirea, în favoarea firmelor controlate de Călin Mitică, a unor lucrări şi servicii supraevaluate sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante etc. În acest sens, susţin procurorii DNA, membrii grupului infracţional organizat au acţionat sistematic pentru fraudarea procedurilor de achiziţie publică şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale privitoare la ofertele şi capacitatea tehnică a firmelor concurente.

De asemenea, membrii grupului infracţional au acţionat sistematic pentru asigurarea obedienţei funcţionarilor cu funcţii de conducere, din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, în scopul de a-i determina pe aceştia să atribuie o cotă cât mai mare din serviciile de transport feroviar în favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea SNTFM CFR Marfă SA, în pofida faptului că, în numeroase situaţii, SNTFM CFR MARFĂ SA practica preţuri mai avantajoase decât cele propuse de firma controlată de Călin Mitică.

Totodată, Călin Mitică, Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adrian au acţionat pentru eliminarea SNTFM CFR Marfă SA de pe piaţa serviciilor de transport de sare, urmărind constant limitarea accesului operatorului naţional de transport feroviar de marfă la astfel de servicii, prin mijloace frauduloase.

În situaţia în care membrii grupului infracţional organizat nu reuşeau să determine descalificarea ofertelor SNTFM CFR Marfă SA, aceştia au acţionat pentru a-i coopta pe conducătorii Salrom SA în vedea unor înţelegeri pentru împărţirea volumelor de transport.

În plus, Călin Mitică a făcut demersuri sistematice pentru a obţine atribuirea unor servicii de reparaţii şi recondiţionări, atribuite de SNTFC CFR Călători SA în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA, deşi operatorul economic privat nu deţinea capacitatea tehnică şi economică de a efectua serviciile. În acest sens, Călin Mitică a acţionat pentru coruperea funcţionarilor publici însărcinaţi cu atribuirea contractelor. Mai mult, pentru a asigura posibilitatea ca Remarul să participe la procedurile de atribuire, Călin Mitică a determinat mai mulţi funcţionari publici din cadrul AFER să efectueze recepţii şi omologări abuzive, nelegale, pentru a ascunde incapacitatea Remarul de a efectua serviciile respective, precum şi lipsa dotărilor necesare.

Procurorii DNA susţineau că, în perioada iunie 2012 - august 2013, Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Georgel Mihuţ, directorul Salinei Ocna Dej, într-o formă disimulată, respectiv prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA a unor facturi fictive, emise de SC Micdali SRL. Destinatarul real al acestor sume de bani nu era SC Micdali SRL, ci Mihuţ. Banii au fost daţi pentru ca Mihuţ să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, procurorii susţin că SC Transferoviar Grup SA a virat în total 66.456,79 lei.

Totodată, Călin Mitică ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Teodor Alexandru Gavriş, şef Serviciu Automotoare şi, ulterior, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, tot într-o formă disimulată, respectiv prin decontarea de către SC Remarul 16 Februarie SA a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan SRL. Banii aveau acelaşi scop, respectiv ca Gavriş să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu. Astfel, societăţile comerciale controlate de Călin Mitică - SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca, SC Transferoviar Călători SRL Bucureşti şi UVA Aiud ar fi virat în total în contul SC Tevpag Plan SRL Bucureşti 487.778,30 lei.

De asemenea, Călin Mitică şi Dumitru Bărbăcuţi l-ar fi determinat pe Teodor Alexandru Gavriş, director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, să participe la atribuirea, în condiţii nelegale, a unor servicii de revizie în valoare maximă de 220.990.260 lei, către Remarul, precum şi la derularea raporturilor contractuale în cazul acestor servicii, în condiţii dezavantajoase pentru SNTFC CFR Călători SA. astfel, Gavriş ar fi determinat, în mod repetat, recepţionarea unor automotoare ale căror reparaţii nu fuseseră efectuate în conformitate cu prevederile contractuale şi obligaţiile din caietul de sarcini.

Procurorii DNA arătau că Remarul nu avea capacitatea tehnică şi economică de a face revizia respectivă, nici la momentul atribuirii serviciilor, nici pe parcursul derulării raporturilor contractuale, fapt cunoscut de către Gavriş Teodor Alexandru.

"Acţiunile infracţionale vizând obţinerea atribuirii contractului şi derularea acestuia în condiţii favorabile intereselor operatorului privat, au avut loc în perioada octombrie 2013 - octombrie 2014. Gavriş Teodor Alexandru ar fi negociat o înţelegere ilegală între SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Service Faur SA Bucureşti (disimulată prin încheierea unor acte fictive între cele două firme), conform căreia firma din Bucureşti a executat, parţial, serviciile contractate de operatorul economic din Cluj-Napoca. În acest sens, Gavriş Teodor Alexandru a încasat sume de bani, prin intermediul SC Tevpag Plan SRL şi de la SC Service Faur SRL, suma totală fiind de 16.855,92 lei", arătau procurorii.

Totodată, Ştefan Adriian ar fi dispus remiterea repetată a unor sume de bani către Laurenţiu Seceleanu, directorul CNCF CFR SA - Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi, cu complicitatea lui Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga. Remiterea sumelor de bani ar fi fost făcută în mai multe modalităţi, atât direct, în numerar, cât şi indirect, într-o formă disimulată, prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SRL a unor facturi fictive, emise de SC Elipsoid SRL Galaţi şi prin plata unor servicii fictive.

Conform anchetatorilor, Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga au consimţit la efectuarea transferurilor frauduloase, precum şi la remiterile unor sume de bani în numerar. Sumele de bani remise în numerar au fost scoase din patrimoniul SC Transferoviar Grup SA cu ajutorul lui Călin Mitică, cu justificarea nereală a plăţii unor dividende în favoarea acestuia. Transferarea şi remiterea sumelor, ca mită, a fost făcută în legătură cu îndatoririle de serviciu ale lui Laurenţiu Seceleanu, respectiv pentru ca acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze, sau să întârzie îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu.

De asemenea, Călin Mitică şi Mădărăşan Kinga au plănuit, împreună cu Ştefan Adriian, modalităţile de remitere a sumelor şi i-au solicitat, de mai multe ori, lui Ştefan Adriian să continue remiterea sumelor către Seceleanu, pentru avantajarea ilegală a intereselor SC Transferoviar Grup SA. Astfel, în perioada aprilie 2013 - octombrie 2014, SC Transferoviar Grup a virat, în total, către SC Elipsoid SRL, 84.657 lei. În plus, în octombrie 2013, Ştefan Adriian a trimis 20.000 lei, în numerar, lui Seceleanu Laurenţiu, iar în decembrie 2013 i-a dat 25.000 de lei într-o parcare din Bucureşti.

Totodată, adaugă procurorii, Ştefan Adriian şi Mădărăşan Kinga au remis, în 2013, bunuri şi foloase materiale necuvenite unor funcţionari aflaţi în conducerea Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru ca acesţia să facă demersuri care să ducă la avantajarea ilicită a intereselor de afaceri ale SC Transferoviar Grup SA.

În plus, Călin Mitică a pretins şi a primit, în mod direct, foloase necuvenite în favoarea SC Transferoviar Grup SA de la o persoană din conducerea Salrom, foloasele necuvenite constând în decontarea preferenţială a unor facturi emise de SC Transferoviar Grup. Pentru obţinerea acestor foloase necuvenite, Călin Mitică a lăsat să se creadă, în perioada ianuarie - februarie 2013, că are influenţă asupra unor funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Ministerului Economiei, promiţând că-i va determina pe aceştia să dispună menţinerea şi definitivarea în funcţie a persoanei respective.

Discuţiile şi întâlnirile dintre Călin Mitică şi reprezentantul societăţii Salrom au fost intermediate şi organizate de Ştefan Adriian şi Mihuţ Georgel.

Totodată, Ştefan Adriian a acţionat în sensul promiterii şi remiterii unor foloase materiale necuvenite către o persoană din conducerea CNCF CFR SA.

"Promiterea şi remiterea foloaselor materiale necuvenite a fost efectuată, în 10 decembrie 2012 şi 11 decembrie 2012, în considerarea influenţei avute de persoana respectivă asupra angajaţilor CREIR Timişoara, pentru a-i determina pe aceşti funcţionari să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să accepte preluarea Secţiei de circulaţie Caransebeş - Bouţari - Haţeg - Subcetate (de la chiriaşul SC Transferoviar Grup SA), în condiţii nelegale şi cu încălcarea prevederilor contractuale. Totodată, persoana din conducerea CNCF CFR SA şi-a traficat şi influenţa asupra unor funcţionari din conducerea SNTFM CFR Marfă SA, pentru a-i determina pe aceştia să accepte încheierea unei înţelegeri neconcurenţiale (privind împărţirea volumelor de transport), între SNTFM CFR Marfă SA şi SC Transferoviar Grup SA, la solicitarea lui Ştefan Adriian şi Călin Mitică. Faptele s-au petrecut în luna decembrie 2012, iar folosul material necuvenit a constat într-un abonament conţinând 10 călătorii dus – întors, cu avionul, pe relaţia Bucureşti – Iaşi, în valoare totală de 1.870 euro", se arăta în comunicat.

Totodată, Ştefan Adriian, cu ajutorul lui Călin Mitică, a remis, în octombrie 2013, suma de 10.000 lei, ca mită, către o persoană din conducerea Creir Cluj - Napoca, pentru ca aceasta să permită utilizarea, de către SC Transferoviar Grup SA, a secţiei auxiliare de circulaţie Salonta - Kotegyan, pe relaţia de transport România - Ungaria. La plănuirea faptei a participat şi Mădărăşan Kinga care, alături de Călin Mitică şi Ştefan Adriian, a întocmit o listă cu funcţionarii care urmau să fie mituiţi de către SC Transferoviar Grup SA.

Astfel, Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au determinat persoane din conducerea Autorităţii Feroviare Române AFER, Organismului Notificat Feroviar Român ONFR, din cadrul AFER, din cadrul SNTFC CFR Călători SA să îşi îndeplinească în mod defectuos atribuţiile de serviciu, cauzând prin aceasta o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale AFER şi SNTFC CFR CĂLĂTORI SA. Concret, funcţionari publici instigaţi de Călin Mitică şi Bărbăcuţi Dumitru au participat la efectuarea demersurilor ilegale care au condus, în final, la obţinerea, de către Remarul, a câştigării licitaţiei privind "Servicii de reparaţii tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL (38/2014 c)”. Deschiderea ofertelor a fost programată la data de 22 septembrie, valoarea lucrărilor fiind de maximum 55.284.858,72 lei. Ca să participe la licitaţie, era obligatorie omologarea SC Remarul 16 Februarie SA de către AFER. Omologarea a fost efectuată în condiţii abuzive, în cursul lunii septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici