Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul numeşte şi demite conducerea arbitrului pieţei de telecomunicaţii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia conducerea Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va fi numită şi demisă de către Parlament.

Urmărește
300 afișări
Imaginea articolului Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul numeşte şi demite conducerea arbitrului pieţei de telecomunicaţii

Iohannis a promulgat legea prin care Parlamentul numeşte şi demite conducerea arbitrului pieţei de telecomunicaţii

„Conducerea ANCOM este asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi de către cele două Camere ale Parlamentului, reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi”, potrivit proiectului de lege promulgat, vineri, de Klaus Iohannis, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, demiterea din funcţie se face „de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, pe baza unui raport comun al comisiilor de specialitate”.

Actul normativ prevede că numirea preşedintelui şi a celor 2 vicepreşedinţi ai ANCOM, cu nominalizarea funcţiilor, se face la propunerea comună a Comisiei pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor a Camerei Deputaţilor şi a Comisiei economice, industrii şi servicii a Senatului.

„Salariul preşedintelui ANCOM se stabileşte la nivelul a 5 salarii medii la nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an, iar salariul vicepreşedinţilor ANCOM se stabileşte la nivelul a 4 salarii medii la
nivelul instituţiei, aferente lunii ianuarie a fiecărui an”, stipulează legea.

În situaţia vacantării funcţiei de preşedinte, atribuţiile preşedintelui ANCOM sunt exercitate de către persoana care ocupă cea mai înaltă funcţie de conducere în instituţie. În situaţia în care cele două sau mai
multe persoane ocupă funcţii egale, atribuţiile se exercită de către cel care are cea mai mare vechime în funcţia respectivă, iar în caz de vechime egală, de cel care are cea mai mare vechime în instituţie, mai prevede proiectul de lege promulgat.

CCR a admis, pe 4 iulie, o sesizare făcută de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la procedura de numire a conducerii ANCOM.

Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost schimbată procedura de numire a conducerii ANCOM a intrat în vigoare pe 2 mai 2017, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Modificările aduse prin OUG îl exclud pe Preşedintele României din procedură.

Potrivit legislaţiei valabilă până la publicarea OUG în Monitorul Oficial, conducerea ANCOM era asigurată de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

În prezent preşedinte al ANCOM este fostul premier Sorin Grindeanu, acesta fiind numit în noiembrie 2017. Mandatul său expiră în anul 2023.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici