Video Isărescu: Dacă mi-aş asuma un risc pentru a stimula economia, reducerea CAS ar fi cea mai binevenită - VIDEO

Reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia pentru că munca este supraîmpovărată, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care şi-a nuanţat astfel afirmaţiile din ziua precedentă.

Urmărește
994 afișări

"Sub nicio formă nu am spus că sunt împotriva reducerii CAS. Dacă ar fi să-mi asum un risc, merg mai departe şi fac o judecată mai clară. Dacă ar fi să-mi asum un risc pentru a stimula economia, cred că reducerea CAS ar fi cea mai binevenită întrucât munca este supraîmpovărată", a spus Isărescu la Romania Financial Forum, eveniment organizat de MEDIAFAX în parteneriat cu BNR.

"Soluţiile par simple, cum ar fi contribuţiile sociale trebuie scăzute, impozitele trebuie scăzute, dar la a doua rundă de judecăţi constaţi că astea pot să eşueze după primele şase luni, pentru că nu le poţi finanţa. Reducerea CAS ar împinge creşterea investiţiilor în sectorul privat, dar ar însemna o resursă în minus pentru investiţiile publice. Orice investiţie neterminată este o resursă imobilizată. O ţară se dezvoltă sau îşi creşte nivelul de trai pe măsură ce-şi mobilizează resursele, nu le imobilizează. Prioritizarea investiţiilor este esenţială, dar să vedem ce înseamnă când ai 40.000 de proiecte nefinalizate", a afirmat marţi şeful băncii centrale.

Miercuri, Isărescu a lăsat să se înţeleagă că reducerea CAS ar fi o măsură benefică, în condiţiile în care există un raport defavorabil între numărul persoanelor angajate şi cele care primesc ajutoare sociale.

"Raportul cheie sau locul unde se va realiza izbânda este raportul între munca şi protecţia socială în această societate, şi ştiţi că este defavorabil", a mai spus Isărescu.

În opinia guvernatorului, numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decât al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sunt doar puţin peste patru milioane de angajaţi.

"Este izbitor cât în defavoarea muncii, a contribuabilului, este acest raport fizic între cei care plătesc impozite şi cei care beneficiază din aceşti bani", a continuat Isărescu.

În plus, el consideră că această situaţie nu va putea fi rezolvată prin măsuri simple, cum ar fi reducerea CAS, ci este nevoie de politici structurale care să stimuleze munca, dar şi de fonduri de pensii funcţionale.

"Nu avem fonduri de pensii funcţionale. Probabil că acest mesaj trebuie repetat oricât de dureros ar fi", a mai spus Isărescu.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, aproape un sfert din veniturile totale medii ale gospodăriilor din România provin din prestaţii sociale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici