- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (12.07.2012, 13:03)
- Ovidiu Tempea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Deprecierea leului nu va duce la creştere economică
Deprecierea leului nu va duce la creştere economică în România, întrucât lipsesc capacităţile excedentare de producţie care să susţină o ofertă puternică, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că banca centrală a vândut în piaţă numai din valuta preschimbată de Ministerul Finanţelor.
Urmărește
871 afișări
Isărescu: Deprecierea leului nu va duce la creştere economică (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Dacă spui că depreciez cursul, îmi creşte competitivitatea şi duce la creşterea economică. Cursul poate fi o supapă doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie să ai capcităţi de producţie excedentare. Sau investiţii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultură, unde 10% face diferenţa, poţi să exporţi. Nu văd această situaţie în România", a declarat Isărescu.
Pe de altă parte, şeful BNR afirmă că nici măcar exportatorii nu sunt foarte fericiţi cu deprecierea monedei naţionale, din cauză că au o structură vulnerabilă şi reclamă mai degrabă stabilitate decât un curs volatil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Echipa lui Trump ar intenționa să amâne aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puțin 20 de ani, relatează WSJ
-
Bogdan Ivan: Zeci de conturi false care influenţau alegerile din România, blocate
-
Giorgia Meloni îl felicită pe „prietenul său” Elon Musk, după ce Donald Trump a câştigat alegerile din SUA
-
Fraudă imobiliară cu apartamente: DNA acuză trei notari că au eliberat certificate false
În completare, analistul Florin Câţu a explicat că mare parte dintre exportatori nu mai doresc deprecierea întrucât un grad relativ înalt din mărfurile exportate înglobează importuri, astfel că o creştere a cursului se resimte în costuri.
Isărescu este de acord că prin depreciere se oferă o şansă producătorilor autohtoni să recâştige piaţa internă prin "omorârea importurilor", dar şi în acest caz este nevoie de investiţii şi creşterea capacităţilor de producţie.
"Noi, prin intervenţiile noastre, am respectat o regulă strictă, am vândut în piaţă ceea ce ne-a vândut Ministerul Finanţelor, care s-a finanţat în ultimul timp preponderent de pe pieţele externe. În acest fel putem controla mai bine variaţiile masei monetare. Când ţi-a vândut Ministerul Finanţelor se creează masă monetară, iar sterilizările costă foarte mult, iar pierderile BNR reprezintă deficit, chiar fiscal (...) Am ţinut acest echilibru şi atunci problema cursului de schimb trebuie văzută în acest context", a spus Isărescu.
Cursul de referinţă afişat de BNR a urcat de marţea trecută până luni cu 7,7 bani, ceea ce înseamnă o depreciere de 1,73% a leului. Rata oficială de schimb a atins luni cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,5275 lei/euro.
Cursul de referinţă a coborât uşor marţi, însă de miercuri a început să revină pe creştere şi s-a apropiat de maximul istoric atins luni. Banca centrală a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,5237 lei/euro.
Deprecierea leului de săptămâna trecută a fost mai mare pe piaţa interbancară, unde cursul a urcat cu 2% şi a stabilit vineri noul record istoric, de 4,5400 lei/euro, ca urmare a intensificării aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL şi PDL şi care au culminat cu propunerea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
Potrivit dealerilor banca centrală a intervenit indirect pentru a tempera deprecierea leului, însă a vândut volume reduse de valută, spre deosebire de alte dăţi, când BNR a intervenit mai agresiv şi a vândut volume importante de euro.
De la începutul acestui an, leul a scăzut cu 4,72% în raport cu euro.
Citește pe alephnews.ro: Biden, Obama și alte nume grele din Partidul Democrat reacționează la înfrângerea Kamalei Harris
Citește pe www.zf.ro: Criză totală în Germania: Guvernul s-a prăbuşit şi este un haos politic fără precedent. Cea mai puternică economie europeană este în prag de colaps
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden se grăbește să trimită mai mult ajutor militar Ucrainei, înainte ca Trump să ajungă la Casa Albă
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Am făcut calculul. Câți bani au primit Mihai Găinușă și Oana Paraschiv, din partea Antena 1, pentru cele 10 săptămâni la Asia Express 2024
CANCAN.RO
Schimbare importantă pentru milioane de ȘOFERI din România. Cei care au această categorie de permis auto pot conduce noi vehicule
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe