Isărescu, guvernatorul BNR: Ne-am dus în jos cu dobânda de politică monetară ca să nu rămânem cocoţaţi cu rata-cheie undeva sus. Am coborât şi noi dobânda pe măsură ce a coborât rata inflaţiei, cu o oarecare întârziere. Politica monetară este suficient de fermă, de restictivă, nu s-a relaxat exagerat

  • BNR face un reglaj fin şi este foarte atentă cu cât reduce fermitatea politicii monetare, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.
  • Politica monetară rămâne restrictivă, nu este prociclică şi nu stimulează prea mult economia, aceasta fiind stimulată suficient de politica fiscală, a explicat el.
Urmărește
139 afișări
Imaginea articolului Isărescu, guvernatorul BNR: Ne-am dus în jos cu dobânda de politică monetară ca să nu rămânem cocoţaţi cu rata-cheie undeva sus. Am coborât şi noi dobânda pe măsură ce a coborât rata inflaţiei, cu o oarecare întârziere. Politica monetară este suficient de fermă, de restictivă, nu s-a relaxat exagerat

Boardul BNR a decis în august să reducă pentru a doua şedinţă la rând dobânda-cheie la 6,5%, de la nivelul de 6,75% stabilit în iulie. Pe piaţa interbancară decizia a adus o scădere accentuată a dobânzilor, ROBOR la 3 luni coborând sub 5,6%.

“Au fost discuţii inclusiv de ce nu am luat decizia de reducere a dobânzii în luna mai. Am considerat că trebuie să ţinem dobânda mai mult timp sus. Am coborât şi noi dobânda pe măsură ce a coborât rata inflaţiei, cu o oarecare întârziere. Am păstrat dobânda mai mult timp sus. Politica monetară rămâne restrictivă. Nu folosim ideea că am început un ciclu de relaxare a politicii monetare pentru că avem dobânzi real pozitive faţă de trecut şi nu suntem prociclici. Având deficite mari, regula noastră este să păstrăm o anumită restrictivitate a politicii monetare. Nu este politica monetară prociclică, nu stimulăm prea mult economia, o stimulează suficient politica fiscală. Suntem foarte atenţi. Facem un reglaj fin. Suntem foarte atenţi cu cât reducem fermitatea. Politica monetară rămâne fermă”, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici