- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (11.12.2012, 20:08)
- Ovidiu Tempea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Isărescu: Pentru 3-4% din piaţă să stai cu trei instituţii este un mic lux
Unificarea autorităţilor de supraveghere a pieţei financiare nebancare este recomandată de către Banca Centrală Europeană (BCE), mai ales în state în care adâncimea acestei pieţe este mică, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Urmărește
397 afișări
Mugur Isărescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Guvernul va desfiinţa autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, astfel că atribuţiile şi tot personalul CNVM, CSA şi CSSPP vor fi preluate până cel târziu în luna martie a anului viitor de către o nouă instituţie - Autoritatea de Supraveghere Financiară.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede constituirea noii autorităţi, Guvernul motivează caracterul de urgenţă al actului normativ invocând disfuncţionalităţile constatate, mai ales în ultima perioadă, în activitatea desfăşurată în sectorul pieţei de capital şi cel al asigurărilor, care impun adoptarea unor măsuri de ordin legislativ pentru asigurarea eficientizării activităţii de supraveghere sectorială realizată în afara ariei de competenţă a băncii centrale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Ion Cristoiu: Mă întrebam pe 14 noiembrie 2014: Sunt românii capabili, duminică, la al doilea tur, de o Revoluţie prin vot?
-
Trump deţine controlul deplin asupra guvernului, dar nu va obţine întotdeauna ceea ce doreşte
-
Cutremur joi dimineaţa în Arad
Într-o conferinţă de presă susţinută, marţi seara, împreună cu premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR a explicat necesitatea înfiinţării noii structuri inclusiv prin recomandările BCE.
"Avem această recomandare de la BCE, ca în ţările unde pieţele financiare nebancare nu sunt mari, cum este şi situaţia României, să unificăm instituţiile de supraveghere. După cum ştiţi, 94% din intermediarea financiară reprezintă piaţa bancară. Pentru 3-4% din piaţă să stai cu trei instituţii este un mic lux", a spus Isărescu.
El a arătat că România şi-a permis până în prezent acest lux, dar trendul european şi dezvoltarea BCE impune o astfel de măsură.
Guvernatorul BNR a mai argumentat necesitatea noii structuri, unice, prin faptul că România trebuie să aibă o unică reprezentare în Consiliul European de Risc Sistemic şi trebuie să definească cine anume este reprezentantul la nivel european pe probleme de macroprudenţialitate.
Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul de înfiinţare a Autorităţii de Supraveghere Financiară va fi prezentat miercuri în Guvern şi va rămâne în dezbatere publică, iar preşedintele acestei noi structuri va fi numit de către Parlament pe baza experienţei în domeniu şi ţinând cont de opinia BNR.
El a precizat că actul normativ va fi aprobat de viitorul Executiv şi a explicat urgenţa documentului, promovat sub forma unei ordonanţe de urgenţă, prin faptul că se doreşte ca până la 15 martie să fie îndeplinite toate procedurile pentru înfiinţarea noii autorităţi, fiind nevoie de "o mişcare rapidă" de adaptare la noile realităţi în domeniu.
Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat că a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre constituirea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi că va mai avea, marţi, o nouă discuţie cu acesta, deoarece decizia de înfiinţare a unei astfel de structuri nu a fost încă luată.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe