Isărescu: România iese pe pieţele externe în februarie-martie. Conversia CHF ar putea creşte CDS

România intenţionează să emită eurobonduri pe pieţele externe în februarie-martie, iar discuţia despre conversia creditelor în franci la curs istoric ar putea avea ca impact creşterea CDS, ceea ce ar însemna costuri mari la o emisiune de 1 miliard de euro, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Isărescu: România iese pe pieţele externe în februarie-martie. Conversia CHF ar putea creşte CDS

Isărescu: România iese pe pieţele externe în februarie-martie. Conversia CHF ar putea creşte CDS (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Că tot se dă cazul Poloniei. Abia au discutat despre curs istoric şi le-a sărit CDS cu 15-20 puncte. Nu uitaţi că în februarie-martie s-a anunţat că România vrea să iasă pe pieţe internaţionale de capital. N-are nici un rost să ne împrumutăm mai scump. La un împrumut de un miliard vă daţi seama ce înseamnă un 0,2-0,3-0,5%? Costuri suplimentare", a spus Isărescu.

CDS (credit default swap) reprezintă costul asigurării datoriilor României împotriva riscurilor de neplată.

La începutul anului, oficiali ai Ministerului Finanţelor au declarat că România intenţionează să vândă obligaţiuni pe pieţele externe în prima jumătate a acestui an şi încearcă să extindă maturitatea medie a datoriei prin vânzarea de eurobonduri cu termen de peste zece ani.

"Dar dacă ţinem cu tot dinandinsul să avem şi noi o criză, că tot n-am avut nicio problemă cu băncile până acum, că nu a dat bugetul statului nici un leu pentru a capitaliza băncile, a plătit în '98, putem s-o facem", a mai spus şeful băncii centrale.

Anterior, Isărescu a afirmat că transformarea în lei a creditelor în franci elveţieni la cursul istoric ar genera pierderi pentru băncile care au acordat astfel de împrumuturi de 5,7 miliarde lei, reprezentând 0,8% din PIB, iar cu un plus de 20%, aşa cum solicită consumatorii, se ajunge la pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici